Kehidupan yang sihat

Seperti Minuman Menarik, Waspadalah terhadap 6 Gangguan Kesihatan Ini

Minuman yang enak memang menjadi sasaran untuk menghilangkan dahaga di tengah cuaca panas. Namun, jika dikonsumsi secara berlebihan, minuman jenis ini dapat mencetuskan berat badan berlebihan dan pelbagai masalah kesihatan lain kerana kandungan di dalamnya.

Air berkarbonat, pemanis, pewarna, dan pengawet adalah bahan yang biasanya terdapat dalam minuman ringan. Sebenarnya, beberapa jenis minuman ringan juga mengandungi kafein dan alkohol, walaupun dalam jumlah kecil.

Lama kelamaan, pelbagai ramuan dalam minuman ringan ini dan mencetuskan pelbagai masalah kesihatan. Oleh itu, adalah mustahak untuk membatasi penggunaannya.

Pelbagai Masalah Kesihatan yang Disebabkan oleh Minuman Fizzy

Berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang disebabkan oleh pengambilan minuman ringan yang berlebihan atau jangka panjang:        

1. Strok dan serangan jantung

Penyelidikan menyatakan bahawa risiko serangan jantung dan strok akan meningkat pada orang yang mengambil minuman ringan dengan kandungan gula tinggi setiap hari.

Ini dianggap terjadi kerana kebiasaan mengkonsumsi minuman ringan dikaitkan dengan peningkatan kolesterol, ketahanan insulin, dan peradangan.

2. Kegemukan

Minuman bertenaga adalah salah satu penyebab kegemukan, terutamanya jika diminum dalam jumlah yang berlebihan. Gula yang tinggi dalam minuman ringan diketahui menyebabkan pengumpulan lemak menyebabkan kegemukan.

3. Diabetes

Kesan minuman ringan yang satu ini tidak baik untuk pesakit diabetes. Gula dan kalori yang sangat tinggi ditambah dengan kekurangan pengambilan nutrien penting lain dalam minuman ringan dianggap dapat meningkatkan risiko komplikasi dan masalah kesihatan yang berkaitan dengan diabetes.

4. Osteoporosis

Beberapa kajian menyatakan bahawa kandungan asid fosforik dan kafein dalam minuman ringan boleh menyebabkan kekurangan penyerapan kalsium untuk tulang. Akibatnya, apabila dikonsumsi dalam jumlah banyak dan terlalu kerap, ini dapat meningkatkan risiko osteoporosis.

5. Kerosakan fungsi otak

Minuman ringan umumnya telah menambah pemanis buatan, seperti aspartam yang mengandungi fenilalanin. Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan dalam jangka panjang, ia dapat meningkatkan risiko kerosakan otak, keterbelakangan mental, kejang, dan masalah kesihatan lain pada orang yang mengalami gangguan genetik fenilketonuria.

Ujian darah secara amnya dilakukan untuk mengesan sama ada seseorang itu mengalami gangguan tersebut. Pengambilan minuman yang mengandungi dosis tinggi aspartam boleh menyebabkan peningkatan kadar fenilalanin di otak.

Oleh itu, pengambilan makanan dan minuman yang menggunakan pemanis tiruan, termasuk minuman ringan, harus dibatasi terutama bagi orang-orang dengan keadaan berikut:

  • Mengalami gangguan tidur dan gangguan mental, kerana fenilalanin dapat memperburuk serangan kegelisahan
  • Mengambil ubat antipsikotik atau yang mengandungi levodopa
  • Menderita gangguan pergerakan otot diskinesia terencat

7. Kerosakan gigi

Minuman ringan umumnya mengandungi kadar gula yang tinggi, iaitu glukosa dan fruktosa. Kedua-dua bahan tersebut dapat meningkatkan risiko berlubang.

Di samping itu, beberapa minuman ringan mengandungi asid yang boleh merosakkan enamel gigi. Gosok gigi dengan kerap dan menggunakan jerami semasa minum minuman bersoda dapat mengurangkan risiko kerosakan gigi.

Pada masa ini, terdapat minuman ringan dengan gula rendah di pasaran. Anda boleh beralih ke jenis minuman ringan ini untuk mengurangkan risiko masalah kesihatan yang boleh berlaku.

Walau bagaimanapun, jumlah penggunaannya tetap terhad. Walaupun diet soda mempunyai kalori lebih sedikit daripada soda biasa, ia juga bukan minuman yang baik untuk diminum setiap hari. Air mineral, teh tanpa gula, atau susu rendah lemak jauh lebih baik daripada minuman ringan.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jumlah penggunaan minuman ringan yang selamat, anda boleh berjumpa doktor. Sehingga perundingan dapat dijalankan dengan lebih cepat, anda juga dapat memanfaatkan ciri-cirinya berbual dengan doktor dalam aplikasi ALODOKTER.