Kehidupan yang sihat

4 Khasiat Mandi Susu untuk Kesihatan Kulit dan Cara Membuatnya

Mandi susu boleh menjadi salah satu cara untuk mendapatkan kulit yang licin dan lembut. Bukan hanya itu, manfaat mandi susu juga diketahui dapat menghilangkan pelbagai gejala gangguan kulit, seperti eksim, psoriasis, dan kulit kering.

Manfaat susu tidak hanya diperoleh dengan memakannya, tetapi juga mencampurkannya dengan bahan lain untuk mandi atau mandi.

Sejarah mencatatkan bahawa manfaat mandi susu untuk kecantikan kulit telah dipercaya sejak zaman Rom kuno. Sebenarnya, rendaman dalam campuran susu dan madu telah menjadi rutin bagi wanita ketika itu.

Pada zaman moden seperti sekarang, mandi susu bukan sahaja dipercayai untuk kecantikan, tetapi juga kesihatan kulit.

Kelebihan Mandian Susu

Berikut adalah beberapa faedah mandi susu yang boleh diperoleh dan cara menyediakannya:

1. Melembapkan dan menghaluskan kulit

Susu mengandungi lemak semula jadi yang dapat melembapkan kulit. Di samping itu, kandungan asid laktik dalam susu bertindak sebagai pengelupasan kulit semula jadi yang dapat membuang sel-sel kulit mati. Ejen pengelupasan ini menjadikan kulit terasa lebih halus selepas mandi susu.

Anda boleh mencampurkan 1 cawan susu tepung, 1/2 cawan madu dan 1 cawan oatmeal ke dalam air untuk mendapatkan kulit yang halus dan lembut.

2. Melegakan gatal

Mandi susu juga dapat melegakan gatal yang disebabkan oleh psoriasis. Anda boleh merendam dalam air suam yang telah dicampurkan dengan susu, garam Epsom, minyak mineral, madu, atau minyak zaitun.

Satu kajian menunjukkan bahawa bahan-bahan ini dapat melembapkan kulit dan melegakan gejala gatal-gatal dan kulit kering pada orang yang mengalami psoriasis. Setelah selesai mandi, jangan lupa sapukan krim pelembap pada kulit untuk mendapatkan faedah maksimum.

3. Mengatasi kulit kering semasa hamil

Perubahan hormon pada wanita hamil dan perut yang membesar dapat mengurangkan kelembapan dan keanjalan kulit. Inilah yang menjadikan kulit wanita hamil menjadi kering dan mengelupas. Mandi susu boleh menjadi salah satu cara untuk mengatasi keadaan kulit kering.

Namun, pastikan anda berjumpa doktor sebelum mandi susu. Gunakan juga air suam sekitar 37 darjah Celsius dan hadkan masa rendaman hingga 15-20 minit.

4. Menjaga kesihatan kulit bayi

Selain orang dewasa, kelebihan mandi susu juga dapat melembapkan dan menenangkan kulit bayi. Walau bagaimanapun, anda harus menggunakan susu ibu (ASI) jika anda ingin merendam atau memandikan bayi dengan susu. Susu ibu sendiri diketahui mengandungi karbohidrat, pelbagai vitamin dan mineral, serta sebatian bioaktif.

Bukan hanya menyuburkan kulit bayi, manfaat mandi susu untuk bayi juga dapat mengatasi pelbagai gangguan kulit, seperti:

  • Ekzema
  • Jerawat bayi
  • Ruam lampin
  • Gigitan serangga

Cara menyediakan mandian susu untuk bayi ini cukup mudah. Anda hanya perlu mengisi mandian bayi dengan air suam dan menambahkan 150-300 ml susu ibu. Biarkan si kecil anda merendam selama 5-15 minit. Selepas itu, keringkan badan si kecil dan urut perlahan-lahan untuk memasukkan kelembapan yang baru diperoleh dari mandian susu.

Untuk orang dewasa, anda boleh menggunakan pelbagai jenis susu untuk mandi susu, seperti susu lembu, dadih, santan, susu kambing, susu tepung, atau susu kedelai. Cuba gunakan susu yang tinggi lemak agar kulit lebih berkhasiat.

Kelebihan mandi susu sememangnya baik untuk kesihatan dan kecantikan kulit. Walau bagaimanapun, elakkan mandi susu jika anda mempunyai kulit sensitif. Ini kerana asid laktik yang terdapat dalam susu boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit.

Selain itu, jika anda mengalami gatal-gatal atau kulit terbakar, pening, atau merasa seperti pingsan, segera hentikan mandi susu dan berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.