Kehidupan yang sihat

Pelbagai Khasiat Daun Thyme untuk Kesihatan

Daun thyme sering digunakan sebagai rempah dan rempah untuk memasak. Namun, di sebalik khasiatnya sebagai bahan makanan, daun thyme juga dipercayai berguna sebagai ubat herba untuk mengatasi pelbagai masalah kesihatan.

Thyme dengan nama latin Thymus vulgaris Ia boleh dimakan segar atau dalam bentuk kering. Selain digunakan sebagai rempah memasak, thyme juga dapat diolah menjadi teh herba, minyak esensial untuk aromaterapi, hingga obat tradisional.

 

Khasiat Daun Thyme untuk Kesihatan

Daun thyme mengandungi pelbagai nutrien, seperti vitamin A, vitamin B, vitamin C, folat, zat besi, zink, kalsium, magnesium dan kalium. Selain itu, daun thyme juga mengandungi pelbagai jenis antioksidan, seperti polifenol dan timol. Bahan timol Inilah yang memberikan thyme aroma khasnya.

Berkat kandungan beberapa jenis nutrien dan antioksidan di atas, daun thyme dipercayai memberikan manfaat kesihatan, termasuk:

1. Melegakan batuk

Beberapa kajian menunjukkan bahawa minyak pati yang mengandungi ekstrak daun thyme berguna sebagai ubat batuk semula jadi untuk merawat batuk akibat selesema dan ARI. Ini diduga disebabkan oleh kandungan antioksidan dan anti-radang yang terdapat pada daun thyme.

2. Menguatkan sistem ketahanan badan

Thyme adalah sumber vitamin A, vitamin C, dan antioksidan yang baik. Bahan-bahan dalam daun thyme diketahui dapat membantu menguatkan daya tahan tubuh untuk melawan jangkitan virus dan bakteria yang menyebabkan penyakit.

3. Melegakan keradangan dan kerengsaan pada kulit

Beberapa kajian menunjukkan bahawa daun thyme dapat melegakan keadaan keradangan dan kerengsaan pada kulit, misalnya pada ekzema dan jerawat. Ini berkat kandungannya timol pada daun thyme yang mempunyai sifat anti-radang, antioksidan, dan antibakteria.

4. Membantu menghilangkan tekanan

Minyak pati daun thyme mempunyai aroma yang menyegarkan. Apabila digunakan sebagai aromaterapi, minyak ini diketahui mempunyai kesan menenangkan dan menghilangkan tekanan.

5. Melegakan kesakitan

Daun thyme mengandungi bahan yang mempunyai sifat anti-radang dan anti-sakit. Berkat ramuan ini, daun thyme yang dimakan sebagai makanan tambahan teh atau herba dianggap dapat menghilangkan rasa sakit, misalnya kerana kekejangan semasa haid.

Selain beberapa manfaat di atas, daun thyme juga dapat digunakan sebagai ubat herba untuk menjaga gigi dan mulut yang sihat, serta mengatasi bau mulut.

Anda perlu tahu, beberapa faedah kesihatan daun thyme di atas masih terhad kepada kajian penyelidikan berskala kecil. Oleh itu, faedah perubatan daun thyme sebagai rawatan masih perlu dikaji lebih lanjut, terutama mengenai tahap keberkesanan dan keselamatannya.

Anda tidak disarankan untuk memakan daun thyme secara berlebihan kerana berpotensi menyebabkan pelbagai kesan sampingan, seperti gangguan pencernaan dan sakit kepala.

Secara umum, daun thyme cukup selamat untuk dimakan sebagai teh herba atau bahan memasak. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menggunakan suplemen atau ubat herba yang mengandungi daun thyme, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.