Keluarga

Menyiapkan Adik Beradik untuk Mempunyai Adik Beradik

Kehadiran adik-beradik sering membuat kakak mereka merasa kurang diberi perhatian untuk mencetuskan rasa cemburu atau bahkan kebencian. Agar ini tidak berlaku, anda perlu tahu bagaimana mempersiapkan adik anda untuk mempunyai adik lelaki, jika memang anda merancang untuk mempunyai anak lain.

Sekiranya kanak-kanak berumur di bawah 2 tahun, mereka biasanya tidak memahami maksud mempunyai saudara kandung. Lainlah jika anak berusia 2 tahun ke atas. Anak-anak pada usia itu mungkin sudah merasa cemburu sekiranya melihat ibu bapa mereka memperhatikan anak-anak lain selain mereka sendiri.

Walau bagaimanapun, tanpa mengira usia, anak-anak perlu diberitahu sejak awal lagi apabila mereka akan mempunyai saudara kandung. Ini penting agar dia dapat meluangkan banyak masa untuk membayangkan bagaimana kehidupan bersama kakaknya di masa hadapan. Ini dapat mengelakkan rasa cemburu atau perasaan ditinggalkan oleh ibu bapa mereka.

Persediaan Semasa Kehamilan

Setelah mengetahui bahawa Ibu hamil positif untuk kali kedua, kongsi berita gembira ini dengan Sis. Beritahu dia tidak lama lagi dia akan menjadi kakak sambil memegang tangannya untuk memegang perut Ibu. Tujuannya adalah untuk membina kedekatan antara kakak dan adiknya kelak.

Semasa mengandung, anda boleh melakukan perkara berikut:

 • Mulailah menukar nama panggilan sayang anda untuk Sis, misalnya dengan memanggilnya 'Big Brother' untuk menumbuhkan rasa kematangannya.
 • Tunjukkan perkembangan perut ibu kepada kakak. Ajari dia seawal mungkin untuk selalu menyayangi adiknya walaupun masih dalam perut.
 • Katakan perkara positif kepada Sis, jika dia bertanya "Apa yang dilakukan oleh bayi perempuan di perut Ibu?". Tidak perlu menjawabnya dengan serius, jawab saja, "Sekarang adik perempuan tersenyum kerana dia dicium oleh Big Brother" atau perkara positif lain.
 • Apabila kakak meminta untuk diajak bermain, sementara keadaan ibu tidak mengizinkan, beritahu dia bahawa ibu sudah letih. Jelaskan bahawa ini adalah wajar dan anda juga merasa ketika anda hamil dengan abang anda.

Semasa mengandung, Ibu juga perlu membiasakan diri dengan Adik untuk bertemu dengan anak-anak lain yang lebih muda darinya atau melihat Ibu memegang bayi lain. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk melaksanakannya, seperti:

 • Ajak kakak anda mengunjungi saudara ibu atau rumah rakan yang mempunyai bayi
 • Menunjukkan gambar Sis ketika dia masih bayi dan memberitahu betapa dia senang memegang dan bermain dengannya
 • Mengajak kakak ketika ibu memeriksa rahim untuk mendengar degupan jantung bayi

Persediaan untuk Lahirnya Adik Beradik

Pada trimester akhir kehamilan, anda boleh meminta pertolongan kakak anda untuk menyediakan semua keperluan kakak anda semasa kelahiran. Ini dapat membuatnya merasa menjadi anggota keluarga, dan juga mengurangkan rasa cemburu.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda gunakan:

 • Jemput Sis Brother untuk membantu memberikan nama untuk adiknya.
 • Libatkan kakak ketika dia mempunyai peralatan untuk adiknya, seperti membeli pakaian bayi mengikut pilihannya.
 • Ajaklah kakak untuk mencuci pakaian atau peralatan bayi yang lain sebelum kakaknya menggunakannya selepas kelahiran.
 • Tunjukkan barang-barang kakaknya yang tidak lagi dia gunakan dan akan berikan kepada kakaknya, sehingga dia merasa bahawa dia adalah bahagian penting dari kehadiran adik lelaki itu.
 • Sekiranya kakak menyukai barang yang dibeli oleh kakaknya dan menganggapnya adalah miliknya, tidak perlu melarangnya bermain dengan mereka. Biarkan dia bersenang-senang sehingga dia lupa sendiri.
 • Luangkan banyak masa berkualiti dengan Big Brother.

Selepas Kelahiran Saudara

Apabila masa yang dinanti tiba, Ibu mesti memberi perhatian tambahan kepada Sis. Walaupun anda masih mengalami kesakitan setelah melahirkan, seboleh mungkin menunjukkan wajah gembira ketika Sis datang dan melakukan perkara berikut:

 • Memeluk Abang Besar dengan erat sambil berkata, "Sekarang kamu telah menjadi kakak." Anda juga boleh memberinya hadiah, seperti baju yang tertera Saya sayangkan kakak saya atau Saya sayang abang saya. Katakan bahawa hadiah itu adalah hadiah dari kakaknya.
 • Cuba perhatikan abang dengan selalu melibatkannya dalam setiap aktiviti. Contohnya, bawa saudara anda untuk mengambil gambar bersama atau mengadakan sesi bergambar saudara dan saudaranya yang baru.
 • Berilah pemahaman kepada kakak yang lebih tua bahawa bayi yang baru lahir belum dapat bermain dengannya, tetapi kakak yang lebih tua dapat mencium jari-jari kakinya atau memegang tangannya.
 • Sekiranya saudara lelaki yang lebih tua mula meminta perhatian dengan bersikap kasar terhadap adik lelaki, ibu boleh menghukumnya dan mengatakan bahawa tingkah lakunya tidak baik. Seboleh-bolehnya, jangan tinggalkan abang bersendirian dengan adiknya.

Mempersiapkan anak untuk mempunyai adik-beradik bukanlah sesuatu yang mudah. Tidak dapat dinafikan bahawa Ibu mungkin akan sibuk dengan bayinya yang baru lahir. Oleh itu, mintalah pertolongan ahli keluarga yang lain untuk menumpukan perhatian dan kasih sayang kepada Sis.

Sekiranya saudara yang lebih tua belum dapat memahami situasinya, si ibu dapat menasihatinya, seperti, “Anda tidak boleh cemburu atau iri jika anda melihat bahawa ibu atau ayah anda lebih memperhatikan adik anda. Adik bayi memerlukan perhatian lebih kerana dia belum dapat melakukan sendiri. Tidak seperti Big Brother yang kini sudah dewasa. "

Walaupun anda perlu membuatnya merasa seperti kakak yang lebih dewasa, jangan lupa hakikat bahawa dia masih kecil. Sentiasa ajak Sis untuk menolong Ibu semasa menjaga adik perempuan, agar dia tidak merasa diabaikan. Selain itu, terus berikan pujian dan perhatian yang cukup kepada Sis.

Sekiranya anda merasakan terdapat perbezaan sikap yang drastik terhadap saudara lelaki anda sejak adiknya dilahirkan, misalnya, menghadapi masalah tidur, enggan makan, atau tidak menyendiri, jangan ragu untuk meminta nasihat psikologi atau doktor.