Kehidupan yang sihat

3 Gangguan Keperibadian Ini Sama dengan Kesepian

Bukan hanya introvert, suka bersendirian boleh menjadi salah satu tanda gangguan keperibadian. Mari kita kenal pasti apa gangguan keperibadian yang sinonim dengan kesunyian.

Untuk pemilik jenis keperibadian introvert atau ambivert, mengasingkan diri dari persekitaran sosial memberikan keselesaan dan kekuatan. Dengan bersendirian, mereka dapat menjadi lebih produktif dalam memikirkan semua yang ada di fikiran mereka.

Walau bagaimanapun, tidak selalu seseorang yang suka bersendirian mempunyai keperibadian introvert. Selalunya bersendirian juga boleh disebabkan oleh gangguan keperibadian. Lalu, apakah gangguan keperibadian yang sinonim dengan menyendiri?

Gangguan Personaliti Sama dengan Kesepian

Berikut adalah tiga gangguan keperibadian yang identik dengan kesunyian:

Skizoid

Gangguan keperibadian skizoid mempunyai ekspresi emosi yang terhad, terutamanya ketika berkomunikasi dengan orang lain. Orang dengan gangguan keperibadian ini cenderung tidak mahu menjalin hubungan dekat dengan orang lain, termasuk keluarga.

Di samping itu, ciri-ciri pesakit yang lain skizoid tidak peduli dengan pujian dan kritikan, menghindari pelbagai aktiviti yang melibatkan banyak orang, dan lebih suka melakukan aktiviti sendirian. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa pesakit skizoid hanya mempunyai beberapa orang kawan.

Skizotip

Skizotip adalah gangguan keperibadian eksentrik di mana seseorang mempunyai cara berfikir dan bertindak yang berbeza dari orang lain sehingga kelihatan pelik.

Seorang yang mempunyai gangguan keperibadian skizotip mempunyai kepercayaan aneh yang bahkan mempengaruhi cara mereka berfikir dan bertindak, meluahkan emosi, melihat realiti, dan berhubungan dengan orang lain.

Biasanya orang yang mengalami gangguan keperibadian skizotip mempunyai gejala tidak bersuara, salah menafsirkan peristiwa, mempunyai fikiran dan tingkah laku pelik, tindak balas emosi yang tidak sesuai, dan kegelisahan sosial yang berlebihan.

Gangguan Keperibadian yang Dielakkan

Mengelakkan gangguan keperibadian atau gangguan keperibadian penghindar adalah gangguan keperibadian dengan ciri utama mengelakkan interaksi sosial kerana mereka merasa rendah diri daripada orang lain.

Gangguan keperibadian ini juga dicirikan oleh ketidakmampuan untuk bersosial, dan sensitif terhadap penolakan dan kritikan yang ditujukan kepadanya.

Seseorang yang mempunyai gangguan keperibadian yang menghindari juga mempunyai ciri-ciri lain, seperti menghindari kerja yang melibatkan interaksi sosial dengan orang lain, cenderung merasa tidak kompeten, dan sangat ragu untuk mengambil risiko.

Sekiranya anda terlalu kerap ingin bersendirian, terutamanya jika disertakan dengan ciri-ciri yang dinyatakan di atas, disarankan untuk berjumpa dengan ahli psikologi. Seorang ahli psikologi dapat membantu anda mengenali keperibadian anda dengan lebih mendalam dan mencari cara untuk mengarahkan atau mengawalnya.