Keluarga

Bilakah masa yang tepat untuk berkahwin semula selepas bercerai?

Mengalami kegagalan dalam perkahwinan membuat kebanyakan orang ragu-ragu untuk berkahwin semula setelah bercerai. Sebenarnya, dengan mengetahui masa terbaik untuk membuka diri, rasa takut akan hubungan baru dapat diatasi dengan lebih mudah.

Perceraian mempengaruhi setiap orang secara berbeza. Sebilangan orang mungkin memerlukan masa yang lama untuk menyesuaikan diri atau berkahwin semula setelah bercerai.

Pelbagai pergolakan emosi yang dialami setelah bercerai kadang-kadang membuat seseorang lebih rentan terhadap keadaan tertentu, seperti tekanan, trauma, atau kemurungan. Namun, sebenarnya ada banyak perkara yang dapat anda lakukan untuk memudahkan anda melalui situasi tersebut dan lebih bersedia untuk hubungan baru.

Sebelum Berkahwin Lagi Selepas Bercerai, Lakukan Ini

Berikut adalah beberapa perkara yang harus anda jalankan sebelum memulakan hubungan baru lagi:

Fokus pada perasaan anda sendiri

Selepas perceraian, sebilangan orang mungkin memerlukan masa yang lama untuk memulakan hubungan baru, sementara yang lain mungkin mengambilnya lebih awal. Jangan terpengaruh jika pasangan anda mudah mencari orang baru, kerana sebenarnya masa pemulihan perasaan setiap orang adalah berbeza.

Sebaliknya, fokus pada perasaan anda sekarang. Beri sedikit masa untuk bersedih, tetapi jangan tarik terlalu lama. Tenangkan fikiran anda, selidik diri anda, dan bangun semula identiti anda, agar anda dapat lebih bersedia untuk memulakan hubungan dan memilih pasangan baru dengan bijak, agar kegagalan tidak berulang.

Jangan ingat masa lalu

Sekiranya anda masih memikirkan kesalahan yang dilakukan pasangan anda atau kesalahan yang anda buat, mungkin anda tidak bersedia untuk memulakan hubungan baru.

Tidak sedikit orang yang baru bercerai berkahwin segera, hanya untuk membuat bekas suami mereka cemburu atau menyalurkan kekecewaan atau bahkan rasa bersalah yang tidak dapat diselesaikan dari hubungan sebelumnya. Hubungan ini biasanya disebut sebagai hubungan pemulihan.

Terima keadaan semasa

Jangan terlalu memikirkan status anda selepas bercerai. Ini sering membuat seseorang ingin mendapatkan pasangan baru hanya kerana mereka tidak mahu status bujang dan mahu menghalau kesepian. Daripada sibuk meratapi status anda, jadikan ini peluang untuk memperbaiki diri dan mempelajari perkara baru.

Petua Membina Hubungan Baru Selepas Perceraian

Apabila anda cukup bersedia untuk memulakan hubungan baru, berikut adalah petua yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko kegagalan berulang:

Menjalin komunikasi yang baik dengan bekas pasangan

Menurut satu kajian, orang yang berkawan baik dengan bekas pasangannya cenderung melupakan masa lalu. Membangun komunikasi yang baik dengan bekas kekasih anda secara tidak langsung merupakan media untuk memaafkan bekas suami anda. Dengan cara itu, ketika anda berada dalam hubungan baru, anda tidak lagi dihantui oleh masa lalu.

Terangkan kepada anak-anak

Perceraian pastinya boleh memberi kesan kepada anak-anak, terutamanya jika anak-anak melihat ibu bapa mereka berpasangan dengan orang lain. Tidak ketinggalan, ada anggapan bahawa ibu bapa tiri tidak akan memberi kasih sayang seperti ibu bapa kandung.

Adalah wajar bagi anak anda untuk tidak menerima bahawa anda berurusan dengan orang lain. Sekiranya ini berlaku, cuba bercakap dengannya. Terus mengutamakan kestabilan emosi anak-anak dan berikan masa khas untuk mengisi kebersamaan anda. Walaupun anda menjalin hubungan baru, pastikan anda tidak menghabiskan lebih sedikit masa dengan anak-anak anda.

Menjalin hubungan dengan pasangan yang serasi

Sekiranya dengan pasangan anda sebelum ini anda mendapati banyak ketidaksesuaian kerana idea dan pemikiran anda yang bertentangan, kali ini menjalin hubungan dengan seseorang yang boleh menerima dan bersetuju dengan cara hidup anda dan pandangan anda mengenai kehidupan.

Perceraian boleh menyebabkan banyak "parut" dalam kehidupan seseorang. Namun, jangan melihat ini sebagai kegagalan, tetapi pelajaran. Mungkin perceraian adalah jalan menuju kehidupan yang lebih bahagia, baik sendirian dan dengan pasangan yang lebih baik.

Pastikan anda benar-benar mempertimbangkan perkara di atas dan bersedia untuk hubungan baru. Sekiranya anda masih merasakan perkara ini sukar dilakukan, cubalah berjumpa dengan ahli psikologi untuk lebih bersedia untuk hubungan baru.