Keluarga

Inilah 3 sebab penting bayi perlu disusui setiap malam

Semasa anda mempunyai bayi, anda mungkin merasa bahawa anda tidak cukup tidur. Salah satu sebabnya adalah kareAnda mesti menyusukan anak anda pada waktu malam. Walaupun sukar untuk bangun di tengah malam untuk menyusui, ada sebab penting mengapa bayi perlu disusui setiap malam.

Umumnya, bayi memberi makan setiap 1.5-2.5 jam, baik pada waktu malam dan siang hari. Walau bagaimanapun, pada minggu-minggu awal kehidupan, anak anda akan menyusui 6-8 kali sehari dengan selang waktu yang tidak menentu.

1. Bayi Memerlukan Susu awakuntuk pertumbuhan

Bayi memerlukan pengambilan susu yang banyak untuk menyokong pertumbuhannya, terutama ketika mengalami pertumbuhan yang meningkat pada usia 2 minggu, 2 bulan, 4 bulan, dan 6 bulan. Semasa fasa pertumbuhan ini, bayi dapat menyusu setiap 30-60 minit dengan jangka masa penyusuan yang lebih lama.

Selain itu, jika bayi anda dilahirkan dengan tubuh yang kecil, dia juga perlu disusui dengan kerap agar berat dan pertumbuhannya dapat mencapai normal. Ibu disyorkan untuk menyusukan anak mereka setiap 2 jam, tidak masalah jika anda harus membangunkannya dari tidur untuk menyusu.

2. Susu ibu pada waktu malam mengandungi lebih banyak tryptophan

Susu ibu (susu ibu) pada waktu malam mengandungi lebih banyak asid amino penting yang disebut triptofan yang bayi perlu tumbuh dengan normal. Selain itu, triptofan berperanan membantu pengeluaran hormon serotonin dalam tubuh si kecil yang dipercayai memberi kesan positif terhadap kualiti dan kestabilan tidur bayi. mood-ini.

3. Membantu tidur bayi

Jangan terkejut jika bayi anda yang baru lahir sering tertidur di dada ibu anda selepas makan sepenuhnya. Sebenarnya, menyusukan bayi sememangnya salah satu cara untuk meletakkan bayi tidur. Dengan menyusukan anak kecil anda pada waktu malam, dia dapat tidur dengan lebih nyenyak.

Sebenarnya tidak ada berapa kali bayi mesti disusui pada waktu malam. Ibu boleh menyusukan anak mereka sebelum dia tidur dan ketika dia tiba-tiba bangun.

Namun, ada kalanya bayi tidak mahu disusui ketika dia bangun sekiranya masih kenyang. Apatah lagi jika dia menyusu terlalu banyak pada waktu siang. Oleh itu, jika si kecil mempunyai kebiasaan bangun pada waktu malam, cubalah untuk tidak menyusukannya terlalu kerap pada waktu siang. Sebagai petua tambahan, anda harus mengelakkan memandikan bayi sebaik sahaja dia diberi makan.

Sekarang, Sekarang anda tahu faedah menyusukan bayi anda pada waktu malam, betul? Agar ibu anda sentiasa sihat secara fizikal, manfaatkan setiap masa lapang pada waktu siang untuk berehat atau tidur semasa si kecil tidur. Jaga semangat, Ibu, dalam menyusukan si Kecil.