Kesihatan

Makluman, Gaya Hidup Tidak Sihat Boleh Mencetuskan Penyakit Kronik

Gaya hidup yang tidak sihat, seperti jarang bersenam atau makan secara sembarangan, berpotensi menyebabkan penyakit kronik. Penyakit ini semakin menyerang orang muda dalam kumpulan usia produktif, kerana terlalu sibuk bekerja sehingga mereka tidak memperhatikan keadaan kesihatan.

Penyakit kronik adalah gangguan kesihatan yang berlangsung lama, biasanya lebih dari 1 tahun. Sebilangan besar penyakit kronik disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat. Penyakit jenis ini sering tidak disedari sehingga keadaannya sudah teruk, dan sering mengakibatkan kematian. Penyakit kronik juga dikenali sebagai salah satu faktor yang boleh meningkatkan risiko mendapat COVID-19.

Kos untuk merawat penyakit kronik juga tidak murah dan rawatannya mesti dilakukan dalam jangka masa panjang. Tidak ketinggalan, kadang-kadang penderita tidak lagi dapat bekerja dan mencari nafkah.

Penyakit Kronik Yang Boleh Mempengaruhi Kumpulan Usia Produktif

Terdapat empat jenis penyakit kronik yang sering berlaku pada kumpulan usia produktif, iaitu antara usia 25-50 tahun. Empat penyakit kronik adalah:

1. Hipertensi

Pada tahun 2018, jumlah penghidap hipertensi usia produktif di Indonesia mencapai 34.1 peratus. Jumlah ini meningkat berbanding tahun sebelumnya yang hanya 25.8 peratus.

Umumnya, hipertensi disebabkan oleh penuaan. Walau bagaimanapun, baru-baru ini hipertensi juga dialami oleh banyak kumpulan usia produktif yang agak muda, kerana masalah metabolik, seperti kegemukan. Biasanya, masalah metabolik didahului oleh gaya hidup yang tidak sihat, seperti jarang bersenam.

Walaupun tidak selalu menimbulkan gejala atau keluhan, hipertensi yang tidak ditangani dengan betul dapat menyebabkan penderita mengalami komplikasi, seperti strok, gangguan buah pinggang, dan gagal jantung.

2. Pukulan

Strok adalah keadaan yang berlaku apabila bekalan darah ke tisu otak terganggu kerana penyumbatan atau pecahnya saluran darah di otak. Keadaan ini umumnya disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat. Salah satunya adalah kebiasaan makan makanan yang tinggi lemak dan garam.

Penghidap strok dalam kumpulan usia produktif di Indonesia pada tahun 2018 meningkat 10.9 peratus. Walaupun jumlah penderita masih jauh lebih sedikit daripada penderita hipertensi, strok dapat menyebabkan sekuela yang jauh lebih berbahaya, seperti kelumpuhan dan gangguan pertuturan (afasia), serta pelbagai komplikasi strok yang boleh membawa maut.

3. Diabetes

Diabetes atau diabetes berada di tempat ketiga dalam senarai penyakit kronik yang paling banyak dialami oleh kumpulan usia produktif di Indonesia. Penyakit ini dicirikan oleh kadar gula darah tinggi dan menyebabkan penghidapnya haus dan lapar, dan kerap membuang air kecil.

Sama seperti penyakit kronik yang lain, diabetes sebenarnya dapat dicegah dengan menerapkan gaya hidup yang sihat, seperti rajin bersenam, makan makanan yang sihat, dan menjaga berat badan yang ideal.

Sekiranya anda menghidap diabetes, anda mesti minum ubat secara berkala dan berjumpa dengan doktor anda untuk memastikan kadar gula darah anda berada dalam had normal. Tujuannya agar penyakit ini tidak bertambah buruk atau menyebabkan komplikasi.

4. Kanser

Kanser adalah penyebab kematian kedua terbesar di dunia. Penyakit ini boleh menyerang semua peringkat umur, termasuk orang yang berada dalam usia produktif. Pada tahun 2018, jumlah penghidap barah usia produktif di Indonesia meningkat dari 1,4 persen menjadi 1,8 persen.

Penyebab utama kemunculan barah pada usia produktif berkait rapat dengan gaya hidup yang tidak sihat, seperti:

  • Selalunya makan makanan tidak sihat yang mengandungi banyak bahan pengawet atau pewarna makanan.
  • Pengambilan alkohol yang kerap.
  • Jarang bersenam.
  • Mengalami kegemukan.
  • Merokok atau kerap terdedah kepada asap rokok.
  • Sering terdedah kepada radikal bebas dan pencemaran udara.

Jenis barah yang paling biasa dialami oleh kumpulan usia produktif adalah barah tiroid, barah kolorektal, barah kulit (melanoma), barah payudara, dan barah kelenjar getah bening (limfoma).

Bagaimana Mengatasi Ancaman Penyakit Kronik?

Untuk mengelakkan penyakit kronik, anda mesti mengamalkan gaya hidup yang sihat, iaitu dengan bersenam secara teratur, aktif, makan makanan yang sihat, minum air yang cukup, dan cukup istirahat.

Namun, masalah yang disebabkan oleh penyakit kronik bukan hanya pada keadaan fizikal penghidapnya. Menderita penyakit kronik juga boleh menjadi keadaan kewangan yang sangat membebankan. Untuk mendapatkan rawatan terbaik, kos yang harus dikeluarkan tidak sedikit. Selain itu, proses rawatan dan pemulihan jangka panjang juga memerlukan sejumlah besar wang.

Sebagai contoh, rawatan untuk penyakit kronik yang berkaitan dengan sistem kardiovaskular (jantung dan saluran darah), kos perubatan yang harus ditanggung boleh mencapai Rp 150 juta atau lebih.

Malangnya, tidak ada yang dapat meramalkan kapan penyakit kronik akan datang. Keadaan ini boleh berlaku secara tiba-tiba dan memerlukan rawatan segera. Oleh itu, adalah penting bagi anda untuk melindungi diri anda dengan insurans kesihatan.

Namun, pastikan anda mengetahui semua jenis polisi yang ditawarkan oleh penyedia insurans. Jangan ragu untuk bertanya dengan jelas sekiranya anda masih keliru.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found