Kesihatan

Punca Leukosit Tinggi pada Wanita Hamil

Bilangan sel darah putih atau leukosit boleh berbeza-beza bergantung pada usia dan keadaan badan, termasuk kehamilan. Wanita hamil pada amnya mempunyai tahap leukosit yang tinggi. Ini dapat dilihat pada hasil ujian darah rutin semasa kehamilan.

Leukosit adalah sebahagian daripada sistem imun yang berfungsi untuk melawan jangkitan. Oleh itu, peningkatan jumlah leukosit sering dikaitkan dengan jangkitan. Walau bagaimanapun, pada kehamilan, jumlah leukosit dapat meningkat walaupun tidak ada jangkitan. Ini disebabkan oleh pelbagai perubahan dalam tubuh wanita hamil.

Sebab-sebab Leukosit Tinggi di Ibu mengandung

Kiraan leukosit normal ialah 5,000-10,000 sel setiap mikroliter darah. Keadaan leukosit tinggi (leukositosis) adalah apabila jumlah sel darah putih melebihi 10,000 sel setiap mikroliter. Walau bagaimanapun, semasa kehamilan, jumlah leukosit dapat meningkat menjadi 6,000-13,000 sel per mikroliter. Keadaan ini bermula pada trimester pertama dan meningkat secara beransur-ansur hingga trimester terakhir.

Sebab utama peningkatan leukosit pada wanita hamil adalah tekanan fizikal (beban biologi) semasa kehamilan. Tekanan fizikal timbul sebagai tindak balas terhadap perubahan yang berlaku dalam tubuh wanita hamil, termasuk beban kerja jantung, sistem pencernaan, metabolisme, dan bahkan kepadatan tulang.

Tekanan fizikal merangsang pengeluaran sel darah putih untuk meningkatkan imuniti. Bilangan leukosit akan menjadi lebih tinggi semasa anda menghampiri dan semasa bersalin. Walaupun begitu, anda tidak perlu risau, kerana ini tidak membahayakan janin.

Keadaan Leukosit Tinggi pada Wanita Hamil Yang Perlu Diperhatikan

Walaupun secara amnya peningkatan jumlah leukosit pada wanita hamil adalah keadaan normal, ada beberapa keadaan yang perlu diperhatikan dan memerlukan perhatian perubatan, seperti:

1. Mengalami jangkitan dan reaksi alahan

Ketika wanita hamil mengalami jangkitan, baik disebabkan oleh virus, bakteria, atau parasit, jumlah leukosit dapat meningkat hingga melebihi batas normal. Ini berlaku sebagai tindak balas terhadap pertahanan tubuh terhadap agen berjangkit. Begitu juga, ketika wanita hamil mengalami alahan, bilangan leukosit dapat meningkat hingga melebihi nilai normal.

2. Mengambil ubat tertentu

Sebilangan wanita hamil mungkin memerlukan rawatan khas untuk membantu pematangan organ janin, terutama wanita hamil yang berisiko melahirkan sebelum waktunya. Dalam keadaan ini, wanita hamil akan diberi ubat kortikosteroid, seperti dexamethasone, yang dapat meningkatkan kadar leukosit.

3. Mengalami komplikasi kehamilan

Komplikasi kehamilan, seperti preeklampsia, juga dapat meningkatkan jumlah leukosit semasa kehamilan. Ini berlaku kerana keadaan ini mencetuskan proses keradangan di dalam badan, yang kemudian merangsang pengeluaran leukosit. Semakin teruk keadaan preeklampsia, semakin tinggi bilangan leukosit dalam tubuh wanita hamil.

4. Merupakan gejala ketumbuhan atau barah

Tumor dan barah boleh menjadi penyebab leukosit tinggi pada wanita hamil. Tahap leukosit bahkan boleh meningkat menjadi lebih daripada 100,000 sel setiap mikroliter darah. Keadaan ini boleh menjadi tanda leukemia atau barah sumsum tulang pada wanita hamil.

Leukosit tinggi adalah keadaan biasa pada wanita hamil. Namun, leukosit tinggi yang disertai demam, gangguan penglihatan, pernafasan, atau pencernaan, memerlukan rawatan perubatan segera. Ini penting untuk dilakukan untuk mengelakkan risiko berbahaya bagi wanita hamil dan janin.