Kehidupan yang sihat

Kesan Interaksi Dadah pada Tubuh Anda

Interaksi ubat adalah perubahan kesan ubat apabila diambil bersama dengan ubat lain atau dengan makanan dan minuman tertentu. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jenis dan kesan interaksi ubat, lihat ulasan berikut.

Interaksi ubat boleh menyebabkan ubat menjadi kurang berkesan, meningkatkan reaksi kandungan ubat, atau menyebabkan kesan sampingan yang tidak dijangka. Dalam keadaan tertentu, kesan interaksi ubat boleh mengancam nyawa.

KesanInteraksi Dadah

Berikut adalah pelbagai kesan interaksi ubat berdasarkan jenis interaksi:

Interaksi okelawar dengan ubat

Interaksi ini berlaku apabila seseorang mengambil dua atau lebih ubat pada masa yang sama. Semakin banyak ubat yang anda ambil, semakin tinggi risiko kemungkinan terjadinya interaksi.

Interaksi ubat dengan ubat boleh menyebabkan penurunan kemampuan ubat untuk menyembuhkan penyakit atau meningkatkan risiko kesan sampingan ubat. Contohnya, jika anda mengambil dua ubat yang menyebabkan rasa mengantuk, anda berkemungkinan dua kali mengalami rasa mengantuk.

Interaksi okelawar dengan makanan atau minuman

Sebilangan ubat tidak boleh diambil pada masa yang sama atau pada masa yang sama dengan makanan atau minuman tertentu. Contohnya, pengambilan suplemen zat besi bersama dengan teh dapat mengurangkan penyerapan zat besi dalam badan. Makanan tambahan atau ubat-ubatan tertentu, seperti daun mangga, juga tidak boleh diambil bersama dengan ubat-ubatan.

Contoh lain ialah pengambilan warfarin pada masa yang sama dengan atau hampir dengan sayur-sayuran hijau, seperti bayam, dapat mengurangkan keberkesanan warfarin.

Oleh itu, adalah penting untuk mematuhi cara pengambilan ubat yang betul agar kesan interaksi ubat tidak berlaku.

Interaksi okelawar dengan penyakit

Interaksi ubat seterusnya adalah interaksi ubat dengan penyakit. Penggunaan ubat-ubatan tertentu dapat membuat penyakit lain yang anda derita. Sebagai contoh, ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) boleh menambah keluhan orang yang mengalami gangguan gastrik.

Contoh lain adalah penggunaan ubat pada orang yang menderita gangguan hati. Apabila anda mengalami gangguan hati, kemampuan organ ini membersihkan bahan kimia yang tidak digunakan oleh tubuh juga terganggu, sehingga risiko keracunan ubat, terutama ubat yang diproses di hati, akan meningkat.

Kesan interaksi ubat boleh ringan atau serius. Jadi, anda perlu berhati-hati semasa mengambil ubat tersebut. Gunakan ubat mengikut arahan pada bungkusan. Sebaiknya berjumpa dengan doktor anda sebelum mengambil sebarang ubat. Terutama jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu.