Keluarga

Ibu, Waspadalah terhadap Bahaya Menggunakan Penjaga Bayi

bouncer bayi adalah salah satu alat yang sering digunakan setiap hari oleh ibu bapa dalam membesarkan bayi. Penggunaan alat ini dianggap menjadikan bayi lebih tenang dan mudah tertidur. Namun, adakah anda memahami bahayanya? bouncer bayi?

Kelahiran bayi pastinya membawa kebahagiaan kepada ibu bapa. Walau bagaimanapun, banyak keperluan Si Kecil dapat membebankan Ibu dan Ayah sehingga merasa terlalu letih, bahkan hanya untuk membawa atau menidurkannya. Untuk menenangkan bayi dan tidur, alat yang dipanggil dibuat bouncer bayi.

Bahaya Baby Bouncer

Dengan gerakan bergoyang, bouncer bayi dipercayai dapat menenangkan bayi. Walaupun praktikal untuk digunakan, anda masih perlu mempertimbangkan pelbagai risiko yang mungkin timbul ketika menggunakan alat ini, termasuk:

Kecederaan

Kecederaan boleh berlaku semasa bayi jatuh bouncer bayi atau dihancurkan oleh alat ini. Ini sering berlaku sekiranya bouncer bayi terpakai rosak. Kecederaan pada bayi kerana penggunaan bouncer bayi boleh menyebabkan lebam, mengikis, bahkan patah tulang atau kecederaan kepala yang teruk.

Beberapa kajian melaporkan bahawa penggunaan bouncer bayi serta peralatan bayi lain, seperti pejalan kaki bayi, Ini adalah penyebab kecederaan kepala yang paling biasa pada bayi.

Keupayaan berjalan terjejas

Sekiranya terlalu lama diletakkan di penjaga bayi, bayi mungkin kurang mendapat rangsangan atau rangsangan untuk mengembangkan kemahiran motor. Ini boleh menyebabkan keupayaan bayi untuk berjalan terhambat.

Susah bernafas

Walaupun bouncer bayi yang anda pilih disahkan selamat, bahaya halangan saluran udara pada bayi masih ada.

Bayi dapat mengubah kedudukannya sehingga berada di sisi mereka, rentan, dicekik oleh tali keselamatan, atau dihancurkan oleh bantal dan anak patung, sehingga saluran udara bayi ditutup.. Ini dapat meningkatkan risiko kecederaan, bahkan kematian.

Risiko penyumbatan saluran udara meningkat apabila bayi diletakkan di bouncer bayi tanpa pengawasan orang dewasa.

Petua Memilih dan Menggunakan Baby Bouncer

Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan penjaga bayi, Ibu dan Ayah harus mengikuti arahan berikut:

  • Pastikan bouncer bayi tidak mempunyai komponen yang rosak atau rosak, misalnya kaki bouncer tidak seimbang, abah-abah, atau galas bouncer kurang stabil.
  • Pastikan selalu ada orang dewasa yang memerhatikan bayi ketika ia dilahirkan bouncer bayi.
  • Letakkan tali pinggang keledar pada bayi semasa ia diletakkan di bayi Pastikan tali pinggang terpasang dengan betul dan kedudukan bayi tetap selesa.
  • Sentiasa letakkan baby bouncer di lantai rata semasa anak kecil anda berada di atasnya. Jangan sekali-kali meletakkan bouncer bayi di tempat tinggi, seperti di atas meja atau katil.
  • Elakkan meletakkan terlalu banyak objek, seperti bantal, guling, mainan, dan boneka di dalamnya bouncer bayi.
  • Elakkan bergerak atau mengangkat baby bouncer yang sedang diduduki oleh bayi.
  • Jangan paksa meletakkan si kecil di atas bouncer bayi jika berat badan telah melebihi berat badan maksimum yang dapat disokong oleh peranti.
  • Tetapkan had masa untuk si kecil anda di dalam bouncer bayi, dan menghabiskan lebih banyak masa bermain di tempat tidur atau di lantai sambil berlatih mengambil atau memegang mainan.
  • Pindahkan si kecil ke tempat tidurnya ketika dia sedang tidur di atas bouncer bayi.

Sekarang, Kini Ibu dan Ayah sudah mengetahui bahaya di belakang menggunakannya penjaga bayi, betul? Sentiasa berwaspada dan gunakan petua di atas agar si kecil mengelakkan risiko yang boleh membahayakan keselamatannya. Sekiranya anak anda cedera akibat bouncer bayi, segera berjumpa doktor.

Ditulis oleh:

dr. Alya Hananti