Keluarga

Ini adalah senarai makanan yang meningkatkan dan meningkatkan kualiti susu ibu yang harus anda ketahui

Mungkin ada kalanya Busui mendapati bahawa susu yang keluar tidak cukup lancar, sehingga membuat Busui bimbang jika jumlah susu ibu tidak mencukupi untuk si kecil. Untuk mengatasi masalah ini, wanita hamil boleh mencuba beberapa cara, salah satunya adalah dengan memakan makanan yang mempromosikan susu ibu.

Susu ibu adalah makanan utama bayi anda dalam beberapa tahun pertama kehidupan. Ini kerana nutrien yang terdapat dalam susu ibu telah disesuaikan dengan keperluan si kecil untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan serta keadaan kesihatan. Susu ibu juga terbukti dapat melindungi si kecil dari pelbagai penyakit.

Pengeluaran susu ibu berfungsi berdasarkan prinsip penawaran dan permintaan. Proses penghasilan susu semula jadi bermula apabila ibu mendapat rangsangan dalam bentuk bayi menghisap puting atau ketika payudara ibu diekspresikan. Oleh itu, menyusukan anak anda dengan kerap atau kerap mengepam susu ibu dapat merangsang pengeluaran susu dengan sendirinya.

Walau bagaimanapun, pengeluaran susu Busui kadang-kadang tidak stabil dan tidak lancar. Ini boleh berlaku kerana beberapa sebab, seperti tekanan, kekurangan zat makanan, cara penyusuan atau penyambungan mulut bayi yang tidak betul pada puting susu.

Ketika mengalami halangan ini, ada beberapa cara untuk melancarkan dan meningkatkan pengeluaran susu ibu yang boleh dicuba oleh Busui, misalnya dengan memakan makanan penghalus susu ibu.

Makanan Melancarkan Penyusuan untuk Pertumbuhan Anak Kecil Anda

Semasa menyusu, Busui perlu mengambil lebih kurang 500 kalori lebih banyak agar pengeluaran susu tetap lancar. Pengambilan ini dapat diperoleh dengan makan makanan berkhasiat seimbang dan minum air secukupnya (sekitar 8-10 gelas setiap hari).

Namun, jika Busui merasakan pengeluaran susu ibu tidak berjalan dengan lancar, Busui boleh mengambil jenis makanan perangsang susu berikut:

1. Katuk pergi

Daun Katuk atau Sauropus androgynus adalah salah satu makanan penyusuan tradisional yang telah lama digunakan oleh masyarakat Indonesia.

Daun yang dapat dimakan mentah atau dimasak mengandung banyak antioksidan, protein, serat, serta vitamin dan mineral, seperti vitamin B, vitamin C, kalium, zat besi, magnesium, mangan, fosfor, dan zink.

Berdasarkan kajian kecil di makmal, pengambilan daun katuk sepertinya merangsang hormon prolaktin dan oksitosin, yang merupakan hormon yang berperanan dalam pengeluaran dan pengeluaran susu ibu.

2. Daun kelor

Daun kelor (Moringa oleifera) adalah salah satu tanaman yang dipercayai dapat melancarkan susu ibu. Daun kelor mengandungi vitamin, mineral, asid amino, dan glikosida yang diperlukan oleh ibu menyusu.

Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan ekstrak daun kelor dilihat dapat meningkatkan jumlah susu ibu, walaupun tidak banyak. Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan keberkesanan daun kelor sebagai makanan penyusuan.

3. Lipan

Lipan atau fenugreek Ia dipercayai dapat memudahkan penyusuan pada ibu yang menyusui kerana mengandungi zat yang dapat merangsang kelenjar dan saluran susu ibu untuk menghasilkan lebih banyak susu. Fenugreek biasanya terdapat dalam bentuk kapsul yang diambil sebagai makanan tambahan atau dalam bentuk serbuk.

4. Bayam

Bayam adalah sayur dengan kandungan zat besi yang tinggi dan dipercayai dapat meningkatkan pengeluaran susu ibu. Selain bayam, makanan yang juga merupakan sumber zat besi adalah daging merah (terutama hati), kacang, gandum, kacang, ikan, kerang, dan brokoli.

5. Halia

Halia mengandungi beberapa bahan aktif yang dianggap dapat merangsang dan mempercepat pengeluaran susu ibu. Untuk menggunakannya sebagai penggalak susu ibu, Busui dapat mengkonsumsi teh jahe segar atau makan makanan yang mengandung jahe sebagai rempah.

Selain beberapa makanan di atas, terdapat juga makanan pelangsing penyusuan lain, seperti bawang putih, badam, adas, dan jintan hitam atau Biji Hitam. Walau bagaimanapun, sejauh mana keberkesanan makanan penyusuan ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

Makanan Meningkatkan Kualiti Susu Ibu untuk Anak Kecil Anda

Makanan yang dimakan oleh Busui semasa menyusu boleh mempengaruhi kualiti susu ibu untuk si kecil. Untuk meningkatkan kualiti susu ibu, Busui boleh mencuba beberapa jenis makanan yang mengandungi nutrien berikut:

DHA

DHA adalah salah satu jenis nutrien yang sangat penting untuk perkembangan sistem saraf bayi. Nutrien ini dapat diperoleh dari telur, kacang kedelai, dan makanan laut, seperti makarel, makarel, tuna, sardin, dan udang.

Walau bagaimanapun, bagi wanita hamil dan menyusui, serta wanita yang merancang kehamilan, anda tidak boleh mengambil lebih dari 12 ons makanan laut atau setara dengan 2 hidangan setiap minggu. Ini untuk menghadkan pendedahan merkuri yang terdapat dalam makanan laut.

Vitamin D

Ibu yang menyusu memerlukan sekurang-kurangnya 600 - 2,000 IU vitamin D sehari, jauh lebih tinggi daripada keperluan orang biasa yang hanya memerlukan 400 IU sehari.

Untuk memenuhi keperluan pemakanan ini, Busui disarankan untuk berjemur di bawah sinar matahari pagi dan makan makanan yang mengandung vitamin D, seperti susu, keju, yogurt, telur, dan ikan. Sekiranya perlu, Busui juga boleh mengambil suplemen minyak ikan untuk memenuhi keperluan vitamin D semasa menyusu.

Vitamin C

Vitamin C juga penting untuk meningkatkan kualiti susu ibu. Ibu yang menyusu disarankan untuk mengambil sekurang-kurangnya 1000 mg vitamin C setiap hari agar pengambilan vitamin C bayi dapat dipenuhi melalui susu ibu. Vitamin C terdapat dalam banyak buah dan sayur-sayuran, seperti jeruk, lemon, jambu batu, mangga, cili, tomat, bayam, dan brokoli.

Vitamin A

Vitamin A yang terdapat dalam makanan yang dimakan oleh Busui dapat diserap oleh susu ibu sehingga dapat memenuhi keperluan vitamin A pada bayi. Vitamin A boleh didapati dengan memakan wortel, ubi jalar, bayam, dan hati sapi.

Keperluan untuk vitamin A pada ibu menyusu adalah 850-1000 mcg sehari. Jumlah ini lebih banyak daripada keperluan wanita hamil yang hanya sekitar 800 mcg sehari.

Sebagai tambahan kepada beberapa nutrien di atas, ibu hamil juga perlu memenuhi keperluan nutrien lain, seperti karbohidrat, protein, lemak sihat, folat, dan zat besi, semasa kehamilan, agar nutrien yang terkandung dalam susu ibu lebih lengkap.

Untuk mempromosikan penyusuan susu ibu, wanita hamil juga dapat melakukan urutan payudara dengan lembut, memberikan kompres hangat pada payudara, mengurangkan tekanan, dan mengekspresikan atau mengepam susu ibu sekurang-kurangnya setiap 3 jam untuk meningkatkan pengeluaran susu. Wanita hamil juga harus mengelakkan pengambilan minuman beralkohol semasa menyusu.

Sekiranya setelah melakukan beberapa cara di atas, Busui masih merasakan susu ibu tidak berjalan lancar, dapatkan nasihat pakar laktasi untuk mendapatkan nasihat lebih lanjut dan rawatan yang sesuai.