Keluarga

Mengantisipasi Jangkitan Rahim sebagai Penyebab Kemandulan

Jangkitan rahim, yang dicirikan oleh keradangan pada lapisan rahim, secara perubatan dikenali sebagai endometritis. Walaupun secara amnya tidak mengancam nyawa,jangkitan rahimIni mesti ditangani segera agar tidak berkembang menjadi keadaanlebih serius dan membawa maut.

Jangkitan rahim boleh menyebabkan kemandulan, jika tidak segera diubati. Oleh itu, wanita perlu mengetahui apa yang boleh menyebabkan jangkitan rahim dan mengenali simptomnya, untuk mengenal pasti keadaan ini lebih awal.

Punca Jangkitan Rahim

Secara amnya, jangkitan rahim disebabkan oleh bakteria, termasuk jangkitan menular seksual seperti gonorea dan klamidia, serta pertumbuhan bakteria normal dalam vagina (vaginosis bakteria). Jangkitan rahim lebih kerap berlaku selepas melahirkan anak atau keguguran.

Selain itu, terdapat juga beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko jangkitan rahim pada wanita, termasuk:

 • Menghidap diabetes atau penyakit lain yang mengganggu sistem imun.
 • Kebersihan diri yang buruk.
 • Mempunyai tingkah laku seksual yang berisiko (pelbagai pasangan dan tidak menggunakan kondom).
 • Terdapat sisa tisu plasenta di rahim, setelah keguguran atau kelahiran.
 • Penyakit radang pelvis.

Risiko jangkitan rahim juga lebih tinggi pada wanita yang pernah menjalani prosedur pelvis, yang dilakukan melalui serviks. Beberapa contoh prosedur ini adalah biopsi rahim, kuretase, histeroskopi, penempatan alat intrauterin atau alat intrauterin peranti intrauterin (IUD).

Kenali Gejala Jangkitan Rahim

Terdapat beberapa gejala utama jangkitan rahim yang harus anda ketahui, termasuk:

 • Badan lemas.
 • Demam.
 • Bengkak di perut
 • Sakit di pelvis atau perut bawah.
 • Pelepasan atau pendarahan yang tidak normal dari faraj.
 • Sembelit (sembelit).

Sekiranya anda mengalami gejala ini, segera berjumpa doktor. Terutama jika anda baru melahirkan, keguguran, mengalami pendarahan berlebihan selepas pengguguran, atau memasukkan IUD.

Komplikasi yang mungkin berlaku jika jangkitan rahim tidak dirawat adalah gangguan pada organ pembiakan yang boleh mempengaruhi kesuburan, serta penyebaran jangkitan ke bahagian tubuh yang lain melalui aliran darah.

Rawatan yang diberikan oleh doktor akan disesuaikan dengan penyebab jangkitan dan gangguan yang berlaku, termasuk pemberian antibiotik, anti-radang atau ubat penahan sakit. Dalam keadaan yang lebih teruk, doktor juga boleh menasihati pesakit dengan jangkitan rahim agar dimasukkan ke hospital.

Seks yang selamat menggunakan kondom serta pemeriksaan berkala dengan doktor untuk mengesan penyakit kelamin adalah cara yang boleh dilakukan untuk mencegah jangkitan rahim yang boleh menyebabkan kemandulan. Sekiranya anda mengalami aduan yang menyerupai gejala jangkitan rahim, jangan ragu untuk berjumpa lebih lanjut dengan pakar obstetrik anda.