Keluarga

Petting boleh hamil atau tidak, bergantung pada keadaan

Soalan mengenai sama ada buathlmtetapan boleh hamil atau tidak,selalunya terlintas di fikiran sebilangan orang.Tterutamanyaorang muda yang tidak faham banyak aktiviti seksual. Untuk mengetahui jawapannya, lihat penjelasannya dalam artikel berikut.

Petting untuk pasangan yang sudah berkahwin boleh dijadikan sebagai foreplay atau memanaskan badan sebelum melakukan hubungan seks. Sementara itu, membelai untuk pasangan yang belum berkahwin kebanyakannya dilakukan untuk memuaskan keinginan seksual tanpa melakukan persetubuhan.

Apa itu Meletak?

Petting adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan aktiviti merangsang atau memberikan rangsangan seksual kepada pasangan, umumnya dengan menggunakan tangan atau mulut. Istilah membelai Ia juga digunakan untuk menyentuh atau merasakan pasangan anda sehingga anda mengalami orgasme.

Pelbagai tindakan membelai Apa yang wanita lakukan terhadap lelaki termasuk menyentuh, mencium, atau melakukan seks oral pada zakar. Sementara itu, ketika lelaki melakukan membelai pada wanita, rangsangan yang boleh dilakukan adalah di kawasan sekitar payudara dan vagina. Petting juga boleh dilakukan dengan alat bantu seks (mainan seks).

adalah dengan melakukan Petting Boleh Mengandung?

Petting boleh hamil atau tidak sangat bergantung pada aktiviti seksual yang dilakukan. Kehamilan berlaku apabila sel sperma lelaki menyuburkan telur wanita. Persenyawaan boleh berlaku walaupun zakar tidak memasuki vagina (penembusan), tetapi kemungkinan sangat kecil berlaku pada wanita membelai.

Air mani lelaki pada saat ejakulasi dapat mengandung berjuta-juta sperma, bahkan hingga lebih dari 300 juta sperma. Ketika terangsang, zakar mengalami ereksi dan mengeluarkan cecair pra-ejakulasi yang mengandungi sperma.

Sekiranya sperma lelaki memasuki badan wanita melalui faraj, kemudian sampai ke tiub fallopio di mana telur berada, persenyawaan mungkin berlaku. Persenyawaan dapat dilakukan oleh sperma yang terkandung dalam cairan pra-ejakulasi.

Petting yang dilakukan dengan zakar dan vagina rapat tanpa memakai seluar dalam masih membolehkan sperma memasuki vagina. Sperma juga boleh memasuki faraj secara tidak sengaja melalui jari atau bahagian badan lain yang terkena air mani, atau ketika zakar menyentuh kawasan sekitar faraj.

Rrisiko Petting mengenai Kesihatan

Risiko mendapat penyakit kelamin setelah melakukan membelai berterusan, walaupun lebih kecil daripada hubungan seksual dengan penembusan. Seks oral boleh meningkatkan risiko terkena herpes, ketuat alat kelamin, sifilis, klamidia, dan gonorea. Walau bagaimanapun, risiko ini dapat dicegah dengan menggunakan kondom.

Sementara itu, membelai menggunakan alat bantu seks meningkatkan risiko terkena trichomoniasis. Trichomoniasis adalah jangkitan parasit yang menyerang saluran kencing dan genital, baik pada lelaki dan wanita. Penyakit ini boleh menular melalui alat bantu seks yang digunakan secara bergantian, tidak dibasuh, dan tidak ditutup dengan kondom ketika digunakan.

Sekarang, sekarang anda memahami risiko di sebalik melakukan membelai, bukan? Sekali lagi, hlmtetapan boleh menyebabkan kehamilan sekiranya dilakukan dalam keadaan yang membolehkan sperma memasuki vagina. Di samping itu, juga penting untuk mempertimbangkan risiko penularan penyakit menular seksual kerana: membelai.

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda kehamilan atau gejala penyakit berjangkit setelah melakukannya membelai, walaupun anda tidak melakukan hubungan seks atau melakukan seks dengan penembusan, tanyakan kepada pakar obstetrik atau dermatologi atau pakar sakit puan anda.