Kehidupan yang sihat

Pelbagai Khasiat Labu untuk Wanita Hamil

Terdapat pelbagai faedah labu untuk wanita hamil, berkat kandungan khasiatnya. Manfaat ini diperoleh bukan sahaja dari daging labu, tetapi juga dari biji. Labu juga baik untuk wanita hamil untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin dan memenuhi keperluan pemakanannya.

Labu mempunyai nama Latin Cucurbita pepo atau Cucurbita maksima. Buah yang sinonim dengan perayaan Halloween Ini memiliki warna kuning, berbentuk bulat besar, dan memiliki biji di dalamnya.

Biasanya labu dimakan sebagai campuran kek, kompot, puding, atau sup. Bukan hanya itu, buah ini juga enak diproses dengan pelbagai cara, mulai dari panggang, tumis, atau kukus.

Kandungan Nutrien Labu

Selain rasanya yang enak, labu mengandungi pelbagai nutrien yang penting untuk kesihatan tubuh, termasuk untuk anak-anak dan wanita hamil.

Dalam 100 gram labu, terdapat kira-kira 25 kalori, 92 gram air, dan pelbagai nutrien berikut:

 • 1 gram protein
 • 6.5 gram karbohidrat
 • 0.5 gram serat
 • 2.8 gram gula
 • 20 miligram kalsium
 • 0.8 miligram besi
 • 12 miligram magnesium
 • 45 miligram fosforus
 • 350 miligram kalium
 • 8.2 miligram kolin
 • 15 mikrogram folat
 • 425 mikrogram vitamin A
 • 1 miligram vitamin E
 • 1 mikrogram vitamin K

Sebagai tambahan kepada nutrien di atas, labu kaya dengan antioksidan, seperti lutein dan zeaxanthin, yang baik untuk kesihatan mata dan organ lain. Buah ini juga baik untuk wanita hamil kerana mengandungi pelbagai vitamin dan mineral, seperti vitamin B, vitamin C, zink, tembaga, selenium, dan natrium.

7 Khasiat Labu untuk Wanita Hamil

Kerana kandungan nutriennya, wajar kerana labu dapat memberikan manfaat kesihatan yang luar biasa bagi wanita hamil. Beberapa kelebihan labu untuk wanita hamil termasuk:

1. Meringankan keluhan kekejangan kaki

Sebilangan wanita hamil mungkin mengadu merasa kekejangan kaki. Sebenarnya, keadaan ini biasa dialami semasa mengandung. Namun, jika tidak ditangani dengan betul, kekejangan kaki tentu boleh mengganggu keselesaan dan aktiviti wanita hamil.

Untuk mengurangkan keluhan ini, wanita hamil dianjurkan untuk meregangkan, mengurut kaki, dan memberi kompres hangat pada kaki atau kaki yang sempit.

Di samping itu, wanita hamil juga dapat mencegah dan mengatasi keluhan kekejangan kaki dengan memakan makanan yang mengandung kalsium, kalium, dan magnesium, seperti labu, pisang, biji, kacang, sayuran, dan ikan.

2. Kekalkan daya tahan

Labu mengandungi banyak nutrien yang dapat meningkatkan sistem imun wanita hamil. Kandungan vitamin A, vitamin C, dan vitamin E, antioksidan, dan zat besi dalam buah ini mempunyai peranan penting untuk menjaga sistem kekebalan tubuh wanita hamil.

Dengan sistem imun yang kuat, tubuh wanita hamil akan lebih kuat melawan virus dan bakteria yang menyebabkan pelbagai jenis penyakit, sehingga tidak mudah jatuh sakit. Selain itu, pengambilan nutrien dalam labu juga baik untuk menyokong pembentukan sistem imun janin.

3. Menjaga kesihatan mata

Untuk menjaga kesihatan mata, wanita hamil memerlukan nutrien tertentu, seperti vitamin A, lutein, dan antioksidan. Pengambilan nutrien ini memainkan peranan penting dalam mencegah kerosakan pada sel saraf mata dan retina.

Selain mempunyai manfaat untuk wanita hamil, pengambilan vitamin A dan lutein setiap hari juga mempunyai tanggungjawab penting dalam menyokong pembentukan dan perkembangan organ janin, seperti jantung, paru-paru, mata, otak, ginjal, kulit, dan tulang.

4. Mengawal kenaikan berat badan

Adalah normal untuk menambah berat badan semasa kehamilan. Namun, jika tidak dikawal dengan betul, berat badan berlebihan semasa hamil sebenarnya boleh membahayakan kesihatan ibu hamil dan janin.

Untuk mengelakkan kenaikan berat badan yang berlebihan semasa hamil, wanita hamil disyorkan untuk makan makanan yang kaya dengan nutrien tetapi rendah kalori, salah satunya adalah labu. Kandungan serat dalam labu juga dapat membuat wanita hamil kenyang lebih lama.

5. Menjadikan tidur lebih baik

Sebilangan wanita hamil mengadu bahawa mereka sering mengalami kesukaran untuk tidur, terutama pada waktu malam. Sebenarnya, tidur yang cukup semasa mengandung sangat baik untuk kesihatan tubuh dan pertumbuhan dan perkembangan janin.

Sekiranya wanita hamil mengalami keluhan ini, wanita hamil boleh mencuba pengambilan suplemen biji labu sebelum tidur. Ini kerana ekstrak labu atau biji labu diketahui mengandungi tryptophan, asid amino yang dapat membantu meningkatkan kualiti tidur.

Selain itu, biji labu juga mengandungi zink yang dapat membantu otak menghasilkan hormon serotonin dan melatonin, yang merupakan hormon yang berperanan besar dalam mengatur kitaran tidur wanita hamil.

6. Melancarkan pencernaan

Kandungan serat dan air dalam labu baik untuk pencernaan. Dengan pengambilan serat dan cecair badan yang mencukupi, wanita hamil akan menghadapi risiko sembelit yang lebih rendah. Pengambilan serat dan air juga baik untuk mengatasi masalah sembelit semasa hamil.

7. Menyokong pertumbuhan janin

Pengambilan nutrien yang mencukupi memainkan peranan penting dalam menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin. Oleh itu, wanita hamil perlu mendapat pengambilan nutrien yang mencukupi melalui pengambilan nutrien dan suplemen kehamilan yang mencukupi. Nah, salah satu pilihan makanan berkhasiat untuk wanita hamil dan janin adalah labu.

Kandungan folat dalam buah ini diketahui baik untuk menyokong pertumbuhan janin dan mencegahnya daripada mengalami kecacatan tiub saraf. Selain itu, pengambilan nutrien lain dalam labu, seperti vitamin, mineral, dan antioksidan, baik untuk menyokong pembentukan organ janin.

Sebagai tambahan kepada faedah di atas, kandungan kalium dalam labu juga mempunyai kebaikan untuk membantu menurunkan tekanan darah, kamu tahu. Buah ini sesuai untuk dimakan oleh ibu hamil, terutama yang menghidap darah tinggi.

Untuk mendapatkan manfaat labu yang optimum, pilih labu yang masih segar dan tidak mengalami pembusukan, iaitu, tidak mempunyai bintik hitam dan lembut pada sentuhan dan mempunyai batang kering.

Sebelum memakan labu, jangan lupa mencucinya hingga bersih dan masak sehingga masak, okey?

Itulah maklumat mengenai khasiat labu bagi wanita hamil yang perlu diketahui oleh ibu hamil. Walaupun labu mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan tubuh wanita hamil dan janin, wanita hamil masih harus makan makanan berkhasiat lain, mengambil vitamin pranatal, dan bersenam secara teratur untuk tetap sihat sehingga hari kelahiran tiba.

Di samping itu, lakukan pemeriksaan ginekologi secara berkala kepada pakar kandungan, ya, wanita hamil.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found