Kehidupan yang sihat

Khasiat Lada Hitam Ternyata Melawan Kuman dan Penyakit

Salah satu kelebihan lada hitam yang kita semua tahu adalah sebagai rempah dalam memasak. Tetapi siapa sangka ramuan yang digunakan untuk membuat makanan pedas ini, juga telah dikenal sebagai ubat tradisional sejak berabad-abad yang lalu.

Lada hitam mengandungi sedikit karbohidrat, kalori, vitamin A dan K, kalsium, kalium, dan antioksidan tinggi. Lada hitam atau biasa dikenali sebagai lada hitam adalah buah tanaman yang belum masak Piper nigrum yang telah dikeringkan. Selain digunakan sebagai rempah memasak, ternyata lada hitam juga sering digunakan sebagai ubat tradisional untuk menghilangkan penyakit tertentu, seperti sakit perut, kudis, mual, diabetes, darah tinggi, hingga jangkitan.

Meneliti Kebaikan Lada Hitam untuk Kesihatan

Beberapa faedah kesihatan lada hitam yang harus anda ketahui adalah:

 • Berfungsi sebagai anti-radang

  Salah satu potensi manfaat lada hitam untuk kesihatan adalah sebagai agen anti-radang. Ini kerana sebatian piperine yang terkandung dalam lada hitam memiliki kemampuan untuk meredakan keradangan dan mengandung antioksidan yang tinggi.

 • Berkeupayaan melawan jangkitan

  Manfaat lain dari lada hitam ialah ia mempunyai sifat antibakteria. Satu kajian menunjukkan bahawa minyak lada hitam dapat membantu melawan bakteria E coli yang boleh menyebabkan jangkitan melalui makanan yang tercemar. Selain itu, minyak lada hitam juga dapat melawan jangkitan bakteria Staphylococcus penyebab bisul pada kulit.

 • Melegakan simptom selesema

  Manfaat lada hitam juga dapat diperoleh sebagai penghilang gejala selesema. Rasa pedas lada hitam bertindak sebagai dekongestan semula jadi dan merangsang pembentukan lendir untuk membersihkan saluran udara.

 • Mengekalkan tahap gula dalam darah

  Kajian klinikal pada penderita diabetes tipe 2 juga menunjukkan bahawa suplemen piperine yang terkandung dalam lada hitam, ditambah zat kurkumin dari kunyit mempunyai kesan yang baik untuk mengawal kadar gula dalam darah dan sepertinya dapat menekan peradangan di hati.

 • Mengatasi kesukaran menelan pada orang tua

  Kesukaran menelan makanan pada orang tua sering menyebabkan masalah serius, seperti radang paru-paru. Nasib baik, kajian menunjukkan bahawa aroma yang dihasilkan oleh minyak lada hitam dapat merangsang refleks badan untuk menelan makanan. Ini adalah berita baik bagi orang tua yang mengalami kesukaran menelan, seperti pesakit pasca strok. Dengan menyedut aroma semula jadi yang dihasilkan oleh minyak lada hitam sudah dapat membantu merangsang refleks otot menelan.

 • Mencegah keradangan dan jangkitan pada perut

  Manfaat lada hitam secara tradisional digunakan untuk merawat gejala gangguan gastrik. Penyelidikan lebih lanjut menunjukkan bahawa lada hitam mengandung zat yang dapat melindungi lapisan dinding perut dari kesan keradangan, dan bahkan dapat menekan pertumbuhan bakteria H. pylori yang boleh menyebabkan jangkitan dan ulser gastrik. Walau bagaimanapun, penyelidikan klinikal lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan manfaat lada hitam sebagai ubat herba dalam mengatasi jangkitan gastrik.

 • Membantu mengawal tumor dan barah

  Satu kajian di makmal menunjukkan bahawa piperine yang terkandung dalam lada hitam dianggap mampu menghambat pertumbuhan sel barah. Zat piperine dalam lada hitam berfungsi dengan mengurangkan kesan radikal bebas dan menekan keradangan, sehingga pertumbuhan sel barah dapat dihambat. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan manfaat lada hitam dalam mencegah barah.

Selain itu, manfaat lain dari lada hitam dianggap dapat merawat bronkitis, malaria, dan kolera. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti perubatan yang tepat mengenai keberkesanan lada hitam dalam merawat keadaan ini.

Memandangkan banyak potensi manfaat lada hitam untuk kesihatan, kita seharusnya tidak terlalu menentang ramuan perasa makanan yang satu ini. Namun, pastikan juga anda menggunakan lada hitam dalam batas normal dan jangan terlalu banyak menggunakannya, terutama bagi wanita hamil kerana berpotensi menyebabkan keguguran. Sentiasa berjumpa doktor sebelum anda mengambil manfaat kesihatan lada hitam.