Kesihatan

Pankreatitis Kronik - Gejala, sebab dan rawatan

Pankreatitis kronik adalahkeradangan pankreas yang menyebabkan kerosakan kekal dan pemberhentian fungsi pankreas. Penyakit ini sering dicirikan oleh sakit perut yang teruk yang berlaku berulang kali. Sakit perut juga terasa seperti terbakar di bahagian tengah atau kiri perut yang boleh memancar ke belakang.

Pankreas adalah organ yang terletak di belakang perut dan berfungsi menghasilkan enzim untuk mencerna makanan. Pankreas juga menghasilkan insulin untuk membantu mengatur kadar gula dalam darah.

Kerosakan kekal organ ini dari pankreatitis kronik boleh merosakkan fungsinya untuk menghasilkan dan mengangkut enzim pencernaan dan insulin. Ini kemudian menyukarkan tubuh untuk mencerna makanan dan mengawal kadar gula dalam darah.

Pankreatitis kronik berbeza dengan pankreatitis akut. Keradangan pada pankreatitis akut berlaku secara tiba-tiba dan hanya berlangsung dalam masa yang singkat, sedangkan keradangan pada pankreatitis kronik berlangsung selama bertahun-tahun.

Gejala Pankreatitis Kronik

Gejala utama pankreatitis kronik adalah sakit perut atas yang teruk dan berulang. Sakit perut yang terasa seperti terbakar atau menikam muncul di tengah atau kiri perut yang memancar ke belakang, dan boleh datang dan pergi selama beberapa jam hingga beberapa hari.

Gejala pankreatitis kronik boleh muncul tanpa dicetuskan oleh apa-apa. Pada orang dengan pankreatitis kronik yang mempunyai kebiasaan minum alkohol, sakit perut ringan hingga sederhana mungkin berlaku antara dua episod sakit perut yang teruk.

Keradangan yang berterusan akan merosakkan kelenjar pankreas dan seterusnya mengganggu fungsinya dalam menghasilkan enzim pencernaan dan insulin. Pada tahap lanjut, keluhan dan gejala akan muncul dalam bentuk:

 • Hilang selera makan.
 • Mual dan muntah berterusan.
 • Berat badan tanpa sebab yang jelas.
 • Najis berbau busuk dengan tekstur berminyak.
 • Menguning kulit dan putih mata (penyakit kuning).
 • Gejala diabetes, seperti kerap haus, keletihan, dan peningkatan kekerapan membuang air kecil.

Bila hendak berjumpa doktor

Segera berjumpa doktor jika anda mengalami sakit perut yang teruk yang berlangsung selama beberapa jam atau beberapa hari, terutamanya jika anda mempunyai kebiasaan minum minuman beralkohol.

Juga periksa dengan doktor jika kulit dan mata kelihatan kuning, atau mengalami aduan yang dinyatakan di atas.

Apabila anda telah didiagnosis dengan pankreatitis kronik, kendalikan seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Pengawalan rutin bertujuan untuk memantau perkembangan penyakit dan juga untuk mencegah komplikasi.

Punca Pankreatitis Kronik

Sebanyak 70% kes pankreatitis kronik disebabkan oleh pengambilan minuman beralkohol selama bertahun-tahun. Keradangan akut pankreas berulang boleh mencetuskan pankreatitis kronik.

Beberapa penyakit yang juga dianggap mencetuskan pankreatitis kronik adalah:

 • Kekurangan Antitrypsin Alpha-1.
 • Penyakit autoimun yang menyerang pankreas.
 • Penyumbatan saluran pankreas kerana batu empedu.
 • Kesan sampingan ubat-ubatan, seperti azathioprine, sulfonamides, dan thiazides.
 • Kelenjar paratiroid yang terlalu aktif (hyperparathyroidism).
 • Tahap trigliserida yang tinggi dalam darah.
 • Sejarah keluarga pankreatitis.
 • Sistik Fibrosis.

Pankreatitis kronik boleh menyerang sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, penyakit ini lebih sering berlaku pada orang berusia 30-40 tahun, lelaki, dan mempunyai kebiasaan merokok.

Diagnosis Pankreatitis Kronik

Doktor akan bertanya mengenai gejala pesakit dan melakukan pemeriksaan fizikal. Sekiranya pesakit disyaki menghidap pankreatitis kronik, doktor akan mengesahkannya dengan pemeriksaan tambahan, seperti:

 • Ujian darah, untuk mengukur tahap enzim di pankreas.
 • Mengimbas dengan CT scan atau MRI, untuk melihat kemungkinan batu empedu dan memeriksa keadaan pankreas secara keseluruhan.
 • Biopsi pankreas, yang mengambil sampel tisu pankreas untuk pemeriksaan di makmal.

Rawatan Pankreatitis Kronik

Matlamat rawatan pankreatitis kronik adalah untuk menghilangkan rasa sakit, merawat penyebabnya, dan merawat gangguan yang disebabkan oleh penurunan fungsi kelenjar ini.

Walaupun kerosakan pada pankreas tidak dapat disembuhkan, rawatan dapat mengurangkan keluhan yang dialami oleh penderita dan mengatasi gangguan yang disebabkan oleh fungsi pankreas yang tidak berfungsi.

Beberapa kaedah untuk merawat pankreatitis kronik adalah:

Perubahan gaya hidup

Doktor akan meminta pesakit berhenti minum minuman beralkohol dan berhenti merokok melalui kaunseling atau terapi.

Pentadbiran ubat-ubatan

Jenis ubat yang diberikan termasuk:

 • Penghilang rasa sakit, mulai dari parasetamol, ubat anti-radang bukan steroid, hingga ubat opioid, seperti codeine atau tramadol.
 • Ubat tambahan untuk mengurangkan kesakitan, seperti amitriptyline dan gabapentin.
 • Makanan tambahan penggantian enzim pankreas.
 • Ubat kelas steroid, pada pesakit dengan pankreatitis kronik yang disebabkan oleh penyakit autoimun.
 • Insulin, jika pankreatitis kronik menyebabkan pesakit diabetes.

Perubahan dalam diet

Pankreatitis kronik akan mempengaruhi kemampuan tubuh untuk mencerna makanan, jadi pesakit akan disarankan untuk makan banyak kacang, sayur-sayuran, buah-buahan, tenusu rendah lemak, makanan yang tinggi protein dan kaya dengan antioksidan, dan mengelakkan makanan yang tinggi lemak dan gula.

Diet atau pola makan ini akan dilakukan oleh pakar pemakanan dengan mengambil kira keadaan pesakit.

Operasi

Sebilangan besar pesakit dengan pankreatitis kronik tidak memerlukan pembedahan. Walau bagaimanapun, jika sakit perut bertambah buruk dan tidak bertambah baik dengan ubat, pembedahan boleh dilakukan untuk membuang bahagian pankreas yang rosak, membuka penyumbatan pada saluran pankreas, atau mengalirkan cairan dari kista.

Komplikasi Pankreatitis Kronik

Pankreatitis kronik berpotensi menyebabkan komplikasi, baik secara fizikal dan mental. Beberapa komplikasi ini adalah:

 • Diabetes, kerana pankreas tidak lagi mampu menghasilkan insulin.
 • Pseudocyst, atau kemunculan kantung berisi cecair di permukaan pankreas.
 • Kekurangan zat makanan, disebabkan oleh gangguan penyerapan nutrien kerana ketidakupayaan pankreas untuk menghasilkan dan mengeluarkan enzim pencernaan.
 • Kanser pankreas, terutama pada pesakit dengan pankreatitis kronik yang sudah tua dan mempunyai kebiasaan merokok.

Pencegahan Pankreatitis Kronik

Seperti yang dinyatakan di atas, kebanyakan kes pankreatitis kronik disebabkan oleh alkoholisme. Oleh itu, pencegahan yang paling berkesan adalah menghadkan pengambilan minuman beralkohol.

Usaha pencegahan lain yang boleh dilakukan adalah makan makanan berkhasiat seimbang dan berhenti merokok.