Kesihatan

Fakta Di Sebalik Minum Susu Setelah Mengambil Ubat

Minum susu setelah minum ubat dipercayai dapat membantu mengurangkan kesan sampingan ubat. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku untuk semua jenis ubat. Terdapat ubat-ubatan tertentu yang sebenarnya boleh menyebabkan kesan buruk jika diambil bersama dengan susu.

Secara amnya, ubat mengandungi bahan tertentu yang boleh menyebabkan interaksi ubat jika diambil bersama dengan ubat lain, makanan tambahan, atau makanan dan minuman tertentu, termasuk susu.

[kapsyen] pil dan susu dengan latar belakang putih [/ kapsyen]

Interaksi Dadah dMakanan dan Susu

Interaksi ubat dengan makanan dan susu boleh berlaku kerana penyalahgunaan yang tidak disengajakan, atau ketidaktahuan pesakit mengenai kandungan ubat tersebut. Interaksi ubat boleh menyebabkan beberapa kesan, seperti:

  • Jadikan ubat itu meningkat atau menjadi tidak optimum.
  • Mengakibatkan kesan sampingan ubat yang lebih ringan atau lebih teruk lagi, dan kadang kala juga boleh menyebabkan kesan sampingan baru.
  • Mengganggu penyerapan ubat, metabolisme ubat dalam badan, atau perkumuhan ubat dari badan.

Untuk memastikan ini tidak berlaku, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda mengenai cara pengambilan ubat yang betul, dan adakah ubat itu boleh diminum bersama minuman lain daripada air.

Kandungan susu dan kesannya tterhadap Fungsi Dadah

Untuk ubat-ubatan tertentu, minum susu setelah minum ubat dianggap selamat, malah dapat membantu menyerap ubat dan mengurangkan gangguan pencernaan akibat kesan sampingan ubat, seperti mual, muntah, kerengsaan gastrointestinal, atau sakit perut.

Bagi beberapa jenis ubat lain, minum susu setelah minum ubat tidak digalakkan, kerana bahan-bahan yang terdapat dalam susu dapat menghambat tindakan ubat tersebut.

Dadah yang boleh digunakanomakan dengan susu

Salah satu ubat yang disyorkan untuk diminum bersama susu adalah sekumpulan ubat kortikosteroid, seperti prednison. Sebabnya adalah kerana ubat ini dapat meningkatkan penyingkiran kalium dan kalsium dari badan. Susu berfungsi untuk menggantikan kalium dan kalsium yang terbuang kerana penggunaan ubat kortikosteroid.

Sebagai tambahan kepada kortikosteroid, ubat yang boleh diambil bersama dengan susu adalah ubat anti-radang bukan steroid (NSAID). Susu berfungsi untuk mencegah kesan sampingan seperti kerengsaan perut atau sakit perut, dan mual kerana penggunaan ubat ini.

Dadah yang manaTidak digalakkanDimakan dengan Susu

Antibiotik tetracycline dan quinolones adalah contoh ubat yang tidak disyorkan untuk diminum bersama susu. Ini kerana kalsium dalam susu mengikat zat aktif dalam ubat antibiotik, sehingga tidak dapat diserap oleh usus. Akibatnya, kerja ubat tidak optimum.

Ubat antikanker dan suplemen zat besi tidak digalakkan diminum bersama susu. Sebabnya, terdapat kandungan susu yang boleh mengganggu kerja kedua-dua ubat tersebut. Sama seperti antibiotik, pengambilan susu berpotensi menjadikan ubat antikanker dan suplemen zat besi tidak berfungsi dengan optimum.

Pada dasarnya, setiap ubat mempunyai peraturan penggunaan, interaksi ubat, dan kesan sampingan yang berbeza. Pastikan anda membaca maklumat pada bungkusan jika anda menggunakan ubat bebas.

Sekiranya ubat itu diperoleh dari preskripsi doktor, tanyakan kepada doktor dan ahli farmasi anda jika boleh diambil dengan susu. Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor jika anda mengalami kesan sampingan ubat, seperti sakit perut, muntah, cirit-birit, dan alahan ubat.