Kesihatan

Kelebihan Sarang Burung Walet dalam Mengatasi 3 Penyakit Ini

Di beberapa negara Asia, sarang burung walet dianggap sebagai makanan berprestij. Manfaat sarang burung walet yang dipercayai oleh orang ramai adalah makanan berkhasiat dan juga ubat alternatif. Makanan ini berasal dari rembesan kelenjar air liur (air liur) spesies burung walet tertentu.

Sumber makanan yang sering dijadikan sup didominasi oleh kandungan protein hingga sekitar 60 peratus. Selebihnya adalah karbohidrat dan lemak. Selain itu, sarang burung walet juga mengandungi asid amino, kalsium, natrium, dan kalium. Kandungan nutrien di dalamnya berbeza-beza, bergantung pada jenis dan tempat di mana burung walet membiak.

Selain sebagai makanan, sarang burung walet juga dipercayai mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Sebilangan faedah sarang burung walet telah disokong oleh penyelidikan yang dilakukan oleh para saintis.

Obesiti

Dalam satu kajian, didapati bahawa sarang burung walet adalah bahan makanan yang mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang. Kajian ini dilakukan pada tikus yang makan makanan tinggi lemak. Tikus tersebut dikaji selama tiga bulan untuk melihat bagaimana kesan antioksidan dan anti-radang pada sarang burung walet.

Hasil kajian menunjukkan bahawa manfaat sarang burung walet dapat mencegah kegemukan yang berkaitan dengan keradangan dan tekanan oksidatif pada tikus. Ini membuka peluang untuk menjadikan sarang burung walet sebagai makanan tambahan untuk mencegah kegemukan pada manusia. Sudah tentu, penemuan ini masih memerlukan ujian lebih lanjut untuk mengesahkan kesannya pada manusia.

Diabetes

Kajian lain yang juga menggunakan tikus sebagai bahan eksperimen, menunjukkan kesan positif sarang burung walit. Kajian ini menyoroti penggunaan sarang burung walet untuk mengurangkan risiko gangguan insulin, seperti diabetes.

Dari hasil kajian, didapati bahawa manfaat sarang burung walet dapat meningkatkan kadar insulin pada haiwan eksperimen yang diberi diet tinggi lemak dan gula. Kesan ini diramalkan dapat mencegah ketahanan insulin.

Walau bagaimanapun, kajian manusia untuk mengetahui faedah sarang burung terhadap diabetes belum dilakukan, dan fakta ini masih memerlukan pengesahan lebih lanjut.

Osteoartritis

Satu kajian mendapati potensi faedah sarang burung walet digunakan sebagai rawatan untuk osteoartritis. Ini berdasarkan kehadiran komponen tertentu di sarang burung walet yang disyaki dapat mengurangkan keparahan osteoartritis dan membantu merangsang pertumbuhan tulang rawan. Penyelidikan ini hanya dalam peringkat penyelidikan di makmal.

Selain dipercayai dapat mengatasi tiga penyakit yang disebutkan di atas, manfaat lain dari sarang burung walet adalah meningkatkan daya tahan. Bahkan kajian di makmal menyimpulkan bahawa sarang burung walet dapat digunakan sebagai terapi untuk mengurangkan kesan sampingan kemoterapi, walaupun penyelidikan klinikal untuk membuktikan ini belum ada.

Manfaat sarang burung walet memang baik untuk kesihatan, tetapi berhati-hatilah dalam memakan sarang burung walet, terutama untuk anak-anak. Ini kerana sarang burung walet mengandungi protein dengan sifat yang menyerupai protein penyebab alergi pada telur.

Selain itu, faedah sarang burung sebagai ubat alternatif setakat ini tidak disokong oleh bukti saintifik yang tepat. Oleh itu, anda harus berjumpa doktor sebelum mengambil sarang burung walet sebagai makanan tambahan untuk rawatan penyakit.