Kesihatan

Cara Mengurangkan Mata Minus dengan Pembedahan

Terdapat banyak maklumat yang beredar di masyarakat mengenai cara mengurangkan mata minus. Namun, tidak semua kaedah yang dipercayai oleh masyarakat terbukti berkesan secara saintifik. Oleh itu, apakah kaedah selamat dan berkesan yang terbukti untuk merawat rabun atau rabun jauh? Mari lihat jawapannya dalam artikel berikut.

Minus mata atau rabun jauh adalah gangguan penglihatan yang membuat penghidap dapat melihat objek yang dekat dengan jelas, tetapi objek yang jauh kelihatan kabur.

Miopia, juga dikenali sebagai rabun, berlaku kerana bola mata terlalu panjang atau kornea terlalu melengkung, sehingga cahaya dari objek yang memasuki mata tidak tertumpu dengan tepat pada retina. Akibatnya, penglihatan jarak jauh menjadi kabur.

Tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan perubahan struktur mata yang menyebabkan mata minus. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami mata minus, yaitu:

 • Faktor genetik atau mempunyai ibu bapa atau adik beradik yang mempunyai cahaya mata.
 • Tabiat membaca atau melihat skrin alat terlalu panjang.
 • Jarang aktif di luar rumah.
 • Dilahirkan sebelum waktunya, menyebabkan gangguan mata yang disebut retinopati pramatang (ROP).

Mitos dan Fakta Rawatan Mata Minus

Ramai orang percaya bahawa makanan tertentu dapat meningkatkan penglihatan atau merawat rabun jauh. Beetroot, lidah buaya, dan wortel adalah contoh makanan yang dipercayai mempunyai faedah ini.

Walaupun makanan ini mengandungi nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan mata, sebenarnya tidak ada penyelidikan yang dapat membuktikan bahawa makan makanan tertentu dapat memperbaiki mata yang kurang.

Bukan hanya makanan, cara lain yang juga dipercayai berkesan untuk mengurangkan mata minus adalah dengan membuang cermin mata. Ramai orang percaya bahawa memakai cermin mata sebenarnya menjadikan rabun jauh lebih teruk. Sebenarnya, itu hanya mitos. Orang yang berpandangan dekat sebenarnya perlu menggunakan alat bantu, salah satunya adalah cermin mata, untuk meningkatkan penglihatan mereka.

Mengeringkan mata pada waktu pagi, menggunakan kacamata terapeutik, senaman mata, dan melekat daun sirih juga dianggap dapat memperbaiki mata minus. Seperti dua kaedah yang dijelaskan sebelumnya, kaedah ini juga tidak terbukti secara saintifik dan faedahnya tidak diketahui dengan jelas sebagai rawatan minus eye.

Cara yang Disarankan untuk Mengurangkan Mata Minus

Terdapat beberapa cara yang boleh digunakan untuk mengurangkan mata minus. Tetapi sebelum itu, anda perlu berjumpa dengan pakar oftalmologi terlebih dahulu supaya doktor dapat melakukan pemeriksaan mata dan menentukan seberapa parah mata minus anda.

Selepas itu, doktor boleh mencadangkan langkah yang tepat untuk merawat mata yang kurang. Secara amnya, ada dua cara yang dapat digunakan untuk merawat mata minus, yaitu:

Gunakan cermin mata dan kanta lekap

Penggunaan cermin mata adalah kaedah paling selamat untuk meningkatkan penglihatan pada orang yang rabun jauh. Lensa khas dalam gelas minus berfungsi dengan mengarahkan fokus cahaya tepat pada retina, sehingga penglihatan akan lebih jelas.

Selain cermin mata, rabun jauh juga dapat diperbaiki dengan kanta lekap yang berfungsi sama seperti kacamata. Cuma, kerana cara memakainya dilekatkan terus ke mata, penggunaan kanta lekap harus dilakukan dengan hati-hati dan selalu memastikannya bersih.

Sekiranya tidak digunakan dan dirawat dengan betul, pemakai kanta lekap berisiko tinggi terkena jangkitan mata yang sebenarnya boleh memperburuk keadaan atau bahkan menyebabkan masalah penglihatan yang lebih teruk.

Selain dapat meningkatkan penglihatan, kedua-dua kacamata dan lensa kontak untuk mata minus juga berfungsi untuk mencegah keparahan mata minus yang diderita.

Operasi

Apabila kanta lekap atau cermin mata dianggap tidak cukup membantu atau jika minus di mata sangat tinggi, pembedahan boleh menjadi pilihan untuk mengurangkan mata. Prosedur ini bertujuan untuk membentuk semula kelengkungan kornea mata yang bermasalah.

Walaupun begitu, kemungkinan penggunaan cermin mata atau kanta lekap masih diperlukan walaupun selepas pembedahan.

Salah satu jenis pembedahan yang paling biasa untuk mengurangkan minus mata adalah LASIK (laser-dibantu dalam di sana keratomileusis). Dalam prosedur ini, doktor akan membuat sayatan kecil pada kornea pesakit. Kemudian lapisan nipis di tengah kornea akan dikeluarkan menggunakan laser, sehingga bentuk kornea kembali normal dan penglihatan bertambah baik.

Walaupun pembedahan LASIK umumnya mempunyai kesan sampingan yang minimum, kemungkinan komplikasi masih ada. Beberapa komplikasi yang boleh berlaku termasuk:

 • Mata kering.
 • Penglihatan kabur atau berkabut.
 • Kecederaan pada kornea.
 • Jangkitan mata.
 • Terdapat bulatan atau silau yang mudah ketika melihat cahaya.
 • Penglihatan terganggu pada waktu malam.
 • Kehilangan penglihatan atau rabun. Walau bagaimanapun, komplikasi ini sangat jarang berlaku.

Selain pembedahan LASIK, mata minus juga dapat diobati dengan pembedahan SMILE (smsemua Pengekstrakan Lentikulung Insisi). Pembedahan ini juga menggunakan LASER seperti LASIK, tetapi dengan masa penyembuhan yang lebih cepat.

Untuk menentukan cara mengurangkan mata minus mengikut keadaan mata dan keparahan rabun jauh yang dialami, pesakit perlu berjumpa dengan pakar oftalmologi terlebih dahulu.

Selain memeriksa keadaan mata secara menyeluruh dan menentukan rawatan yang sesuai, doktor juga akan menerangkan usaha apa yang perlu dilakukan untuk menjaga kesihatan mata dan mencegah mata menjadi tidak teruk.