Kehidupan yang sihat

Cara Menghilangkan Stretch Marks Dengan Berkesan

Standa reganganmuncul dalam bentuk garisan atau calar pada bahagian badan tertentu, seperti perut, dada, pinggul, punggung dan paha.Walaupun tidak berbahaya, Walau bagaimanapun dapatkan Mpenampilan yang mengganggu. Untuk menyingkirkannya, anda perlu mengetahui cara yang betul.

Penampilan tanda regangan disebabkan oleh regangan kulit. Biasanya dialami oleh wanita hamil atau orang yang mengalami kenaikan atau penurunan berat badan dengan cepat. Berikut adalah beberapa kaedah berkesan untuk menghilangkan tanda regangan.

Pilihan Ubat Topikal untuk Keluarkan Stretch Marks

Terdapat beberapa pilihan ubat topikal (salap) yang dianggap berkesan untuk menghilangkan jerawat tanda regangan. Produk ini boleh didapati di farmasi, pasar raya, kedai ubat, dan tempat perawatan kecantikan.

Beberapa ubat topikal berikut dapat membantu anda menyingkirkan: tanda regangan:

 • Krim retinoid

  Anda boleh menggunakan retinoid topikal, yang merupakan produk turunan vitamin A. Contohnya, ubat topikal yang mengandungi tretinoin. Penggunaan krim ini berkesan untuk menghilangkan tanda regangan baru terbentuk, supaya kulit dapat kembali licin.

  Bahan ini mampu meningkatkan penghasilan kolagen untuk membantu kulit kekal tegap dan tidak kusam. Walau bagaimanapun, wanita yang hamil atau menyusui tidak digalakkan menggunakan produk ini, kerana boleh menyebabkan kecacatan pada bayi.

 • Krim asid hyaluronik (HA)

  Kandungan asid hyaluronik juga dapat merangsang pengeluaran kolagen pada kulit, sehingga dapat digunakan untuk menghilangkan jerawat tanda regangan. Walaupun begitu, keselamatan penggunaan asid hyaluronik pada wanita hamil dan menyusui tidak diketahui dengan jelas.

Beberapa Prosedur untuk Keluarkan Tanda Regangan

Selain menggunakan ubat topikal, ada juga beberapa prosedur yang dapat Anda pilih untuk disingkirkan tanda regangan dengan berkesan. Prosedur yang sering disarankan adalah seperti berikut:

 • Microneedling

  Microneedling boleh dilakukan dengan menggunakan alat seperti dermaroller. Prosedur ini menggunakan jarum yang sangat kecil untuk membuat titik yang sangat halus di permukaan kulit. Tujuannya adalah untuk mencetuskan pengeluaran kolagen dan elastin, untuk memperbaiki tekstur kulit yang sedang dialami tanda regangan.

 • Pelaburan mikro

  Microdermabrasion adalah prosedur yang dilakukan untuk membuang sel-sel kulit mati atau mengelupas, sehingga akan mencetuskan pertumbuhan lapisan kulit yang baru dan lebih elastik. Walaupun lebih kerap digunakan untuk wajah, tetapi prosedur ini juga berkesan digunakan untuk menghilangkan tanda regangan.

 • Terapi laser

  Terapi laser adalah salah satu prosedur yang paling terkenal untuk penjagaan kulit, termasuk membuangnya tanda regangan. Lampu laser akan merangsang pengeluaran kolagen dan elastin pada kulit. Terapi ini sangat berkesan dalam menjana semula sel kulit dan memperbaiki struktur kulit anda.

Terdapat pelbagai produk dan prosedur kecantikan yang menjanjikan hasil yang optimum untuk menghilangkan tanda regangan. Tetapi anda perlu berhati-hati, kerana tidak semuanya terbukti berkesan dan selamat. Rujuk doktor kulit lebih lanjut mengenai cara menghilangkannya tanda regangan berkesan dan sesuai untuk keadaan kulit anda.