Kesihatan

Memahami Imunoterapi sebagai Rawatan Barah

Imunoterapi adalah sejenis rawatan yang mendorong sistem imun berfungsi dengan lebih berkesan dalam memerangi penyakit, termasuk barah. Rawatan ini boleh diberikan melalui IV, ubat oral, krim topikal, atau disuntik terus ke kandung kemih penghidap barah.

Imunoterapi dikatakan melambatkan, menghentikan pertumbuhan sel barah, dan mencegahnya merebak ke organ lain. Sejumlah barah, seperti kulit, paru-paru, ginjal, pundi kencing, dan limfoma, terbukti dapat disembuhkan dengan imunoterapi. Beberapa jenis barah maju, seperti barah serviks tahap 4, kadang-kadang dapat dirawat dengan imunoterapi.

Sebab-sebab Menggunakan Imunoterapi untuk Merawat Kanser

Salah satu sebab yang menjadikan sel barah sukar untuk dirawat adalah kerana sistem kekebalan tubuh kadang-kadang tidak dapat mengenalinya sebagai asing. Sebilangan sel barah sangat mirip dengan sel normal sehingga sistem kekebalan tubuh tidak menyerang mereka.

Walaupun sistem kekebalan tubuh dapat mengenali sel barah, tindak balasnya kadang-kadang tidak cukup kuat untuk membunuhnya. Lebih-lebih lagi, perkembangan sel barah sangat cepat dan tidak terkawal.

Rawatan dengan imunoterapi dilakukan supaya sistem kekebalan tubuh lebih pintar untuk mengenali sel-sel barah dan memperkuat tindak balas sistem imun terhadap sel-sel barah, sehingga pengembangan sel-sel ganas dapat diperlambat atau bahkan dihentikan.

Imunoterapi dipilih sebagai rawatan barah kerana alasan berikut:

  • Imunoterapi dianggap lebih berkesan daripada rawatan barah lain, seperti radiasi atau kemoterapi, terutama pada barah kulit.
  • Imunoterapi dapat membantu menjadikan rawatan lain berkesan. Contohnya, kemoterapi mungkin berprestasi lebih baik apabila pesakit juga menjalani imunoterapi.
  • Imunoterapi mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit daripada rawatan lain, kerana imunoterapi menjadikan sistem imun hanya menyerang sel barah secara khusus.
  • Imunoterapi dapat meminimumkan kambuhnya barah, kerana rawatan ini memicu imunomemori, yaitu kemampuan sistem kekebalan tubuh mengingat sel-sel barah, sehingga mereka akan segera diserang jika muncul kembali.

Pelbagai Jenis Imunoterapi

Dalam rawatan barah, terdapat beberapa jenis imunoterapi yang boleh digunakan, iaitu:

1. Antibodi monoklonal

Antibodi monoklonal adalah protein imun buatan. Protein ini direka khas untuk dapat menandakan sel barah secara khusus, sehingga dapat membunuh sel ganas tanpa memusnahkan sel yang sihat.

2. Perencat pusat pemeriksaan

Perencat pusat pemeriksaan adalah ubat yang dapat membantu sistem ketahanan badan dalam bertindak balas terhadap sel barah. Cara kerjanya adalah dengan mengganggu kemampuan sel barah untuk menghindari serangan oleh sistem imun.

3. Vkapak

Vaksin adalah bahan yang disuntik ke dalam tubuh untuk mendorong tindak balas imun terhadap penyakit. Dalam rawatan barah, vaksin dapat digunakan untuk mencegah dan mengobati barah.

4. Imunoterapi tidak spesifik

Imunoterapi tidak spesifik adalah sejenis imunoterapi yang dapat meningkatkan prestasi keseluruhan sistem imun. Beberapa jenis zat penguat sistem imun yang biasa digunakan adalah sitokin dan BCG (Bacillus Calmette-Guerin).

Memandangkan Kesan Negatif Imunoterapi

Beberapa kesan sampingan yang biasa berlaku semasa rawatan adalah sakit, bengkak, kemerahan, gatal-gatal, dan ruam pada kulit di tempat suntikan. Selain itu, gejala selesema juga dapat muncul, seperti demam, pening, sakit otot, dan sakit kepala.

Kesan sampingan ini mungkin berbeza dari pesakit ke pesakit, bergantung pada keadaan perubatan mereka, jenis barah yang mereka alami, jenis imunoterapi yang diberikan, dan dos yang diberikan.

Selain mempunyai kesan sampingan, imunoterapi juga mempunyai sejumlah risiko lain, seperti:

Berpotensi merosakkan organ lain

Beberapa jenis imunoterapi boleh membuat sistem imun menyerang organ lain, seperti jantung, usus, paru-paru, dan ginjal.

Hasil terapi tidak selalu cepat

Dalam beberapa kes, imunoterapi mungkin bertahan lebih lama daripada rawatan barah yang lain.

Tidak semestinya sesuai untuk semua orang

Pada sesetengah orang, imunoterapi tidak membunuh sel barah, tetapi hanya menjadikannya berhenti tumbuh. Namun, penyebabnya tidak diketahui.

Kemungkinan sel barah tumbuh semula

Tubuh dapat menjadi tahan terhadap terapi ini, di mana beberapa terapi awal dapat memberikan hasil yang positif, tetapi kemudian sel barah tumbuh kembali.

Selain mempunyai faedah, imunoterapi juga mempunyai risiko. Oleh itu, bincangkan dengan doktor anda secara terperinci, sebelum anda memutuskan untuk menjalani imunoterapi sebagai rawatan barah.