Keluarga

4 Fakta mengenai Corak Tidur Bayi yang Baru Anda Perlu Tahu

Corak tidur bayi yang baru lahir berbeza dengan bayi yang lebih tua. Bbayi yang baru lahir akan menghabiskan masa tidur lebih banyak lagi untuk menyokong pertumbuhannya.        

Bayi yang baru lahir memerlukan sekitar 14-17 jam tidur setiap hari. Sebenarnya, ada juga beberapa bayi baru lahir yang tidur lebih dari itu, iaitu sekitar 18-19 jam sehari.

Memahami 4 Fakta mengenai Corak Tidur Bayi yang Baru Lahir

Walaupun dia menghabiskan waktunya untuk tidur, itu tidak bermaksud bayi yang baru lahir tidur pada satu waktu, tetapi terbahagi kepada beberapa sesi. Dalam setiap sesi, dia dapat tidur selama 1-3 jam. Selepas itu, dia akan bangun untuk minum susu atau berinteraksi dengan orang di sekelilingnya, kemudian kembali tidur.

Berikut adalah 4 fakta mengenai corak tidur bayi yang baru anda perlu ketahui:

1. Bayi yang baru lahir belum mengetahui masa

Bayi yang baru lahir belum sepenuhnya mengenali perbezaan antara pagi dan malam. Oleh itu, jangan terkejut jika dia tidur lebih banyak pada waktu siang dan tenaganya meningkat pada waktu malam.

Ini kadang-kadang boleh membuat ibu bapa pening, kerana mereka harus berjaga sepanjang malam. Untuk membantunya mengenali waktu tidur lebih cepat, anda dapat melakukan beberapa aktiviti rutin sebelum tidur, seperti mematikan lampu, menyusu, dan menyanyikan lagu.

2. Bayi yang baru lahir tidak memerlukan suasana yang tenang untuk tertidur

Semasa masih dalam kandungan, bayi terbiasa mengeluarkan suara dan dia masih dapat tidur nyenyak. Macam mana boleh jadi. Jadi, sebenarnya anda tidak perlu berbisik ketika bayi sedang tidur. Yang paling penting, jangan mengeluarkan suara yang mengejutkan.

3. Bayi yang baru lahir hanya memerlukanmemerlukanbetulbilik tidur sederhana

Kriteria untuk tempat tidur yang selesa yang ada di fikiran orang dewasa mungkin adalah tilam lembut, selimut, dan dikelilingi oleh bantal lembut. Walau bagaimanapun, ini sebenarnya tidak diperlukan oleh bayi untuk dapat tidur nyenyak. Dia hanya memerlukan tilam bayi yang kukuh dengan permukaan rata untuk menyokong punggungnya dengan selamat.

Oleh itu, singkirkan objek yang tidak diperlukan dan berisiko menghalang pernafasan bayi, seperti selimut, bantal, boneka, atau guling. Meletakkan benda-benda ini di sekitar bayi semasa tidur dapat meningkatkan risiko kematian mendadak pada bayi.

4. Bayi yang baru lahir tidak boleh tidur terlalu lama

Jangan biarkan bayi tidur terlalu lama dalam satu sesi tidur. Memandangkan perut masih kecil dan tidak dapat menyerap susu dalam jumlah besar, anda mesti menyusukannya secara berkala setiap 2-3 jam.

Secara semula jadi, bayi bangun sendiri ketika lapar. Namun, jika anda melihat si kecil terlalu lama tidur, anda harus bangun dan memberi makan kepadanya.

Corak tidur bayi yang baru lahir masih tidak biasa. Tetapi ini hanya sementara, Macam mana boleh jadi. Tidak lama kemudian, dia juga mulai menyesuaikan diri dengan waktu tidur dan dapat tidur lebih lama. Walaupun begitu, jika anda merasa bahawa anak anda tidur terlalu pendek atau terlalu lama, atau jika dia tidak pernah tidur lena, anda harus berjumpa dengan pakar pediatrik anda, okey?