Keluarga

Inilah kelebihan dan cara melakukan gimnastik selepas bersalin selepas melahirkan

Selepas melahirkan, tidak sedikit ibu yang enggan atau malas untuk bersenam. Kemungkinan kerana anda bosan menjaga bayi atau masih terasa sakit selepas melahirkan, jadi malas bergerak. Walaupun, sukan seperti bersalin selepas bersalin mempunyai banyak faedah untuk badan berakhir bersalin, kamu tahu!

Sekiranya anda melahirkan secara normal, anda boleh melakukan latihan selepas bersalin beberapa hari selepas melahirkan. Tetapi jika anda melahirkan dengan pembedahan caesar, pastikan jahitan di perut anda sembuh terlebih dahulu. Biasanya jahitan ini sembuh dalam masa 6-8 minggu.

Walaupun begitu, lebih baik jika latihan selepas bersalin dilakukan ketika anda sudah bersedia secara fizikal dan mental, atau sehingga doktor mengizinkannya.

Beberapa Kebaikan Gimnastik Selepas Bersalin

Seperti sukan lain, senaman selepas bersalin juga memberikan banyak faedah untuk tubuh. Berikut adalah beberapa faedah melakukan latihan selepas bersalin setelah melahirkan:

 • Memulihkan keadaan otot di kawasan perut dan pelvis. Ini dapat membantu mengurangkan sakit otot dan kesakitan selepas bersalin.
 • Tingkatkan tenaga dan stamina anda. Ini dapat membantu anda untuk lebih bersemangat dalam menjaga bayi anda yang baru lahir.
 • Membantu menurunkan berat badan.
 • Tingkatkan tahap endorfin yang boleh membuat anda berasa gembira.
 • Mengurangkan tekanan dan mencegah kemurungan selepas melahirkan anak.
 • Menjadikan tidur anda lebih nyenyak.
 • Membantu mengatasi masalah buang air kecil, yang merupakan keadaan yang menyukarkan anda menahan kencing.
 • Mengetatkan faraj.

Pergerakan Gimnastik Selepas Bersalin Anda Boleh Berlatih

Sekiranya anda berminat dengan latihan selepas bersalin, anda boleh mencuba pergerakan berikut:

1. Latihan lantai pelvis

Latihan selepas bersalin ini baik untuk mengetatkan otot di sekitar rahim, vagina, pundi kencing, dan dubur. Pergerakan ini dapat dilakukan sambil berdiri, duduk, atau berbaring. Inilah caranya:

 • Pastikan otot perut anda dalam keadaan santai. Jangan menahan nafas atau ketegangan.
 • Tarik nafas, kemudian hembuskan sambil mengetatkan otot yang digunakan untuk menahan kencing. Tahan selama 4 hingga 5
 • Selepas itu, anda boleh memanjangkan tekanan selama 8-10 saat sambil bernafas secara normal.
 • Sekiranya anda dapat mengetatkan otot selama 10 saat, lakukan 5 penekanan dengan cepat.
 • Ulangi siri latihan selepas bersalin ini tiga kali sehari.

2. Latihan perut ringan

Berbaring di lantai dengan lutut dibengkokkan dan tapak kaki menyentuh lantai. Kencangkan otot perut dan pelvis anda dengan perlahan, kemudian angkat kepala dan bahu anda seolah-olah duduk. Ulangi pergerakan ini 10-15 kali.

3. Bersenam belakang

Berbaring di lantai atau katil dan letakkan bantal di bawah kepala anda. Kemudian bengkokkan lutut, ketatkan lantai pelvis dan otot perut bawah, dan lengkapkan punggung anda selama beberapa saat. Selepas itu, luruskan punggung anda. Ulangi pergerakan ini 10 kali dan cuba untuk tidak menahan nafas.

Walaupun senaman selepas bersalin baik untuk anda, anda tidak disarankan untuk melakukannya secara berlebihan. Ingat, selama beberapa bulan pertama melahirkan, badan anda masih memerlukan masa untuk pulih. Lakukan senaman selepas bersalin sekiranya badan mampu dan pulih setelah melahirkan.

Sekiranya ragu-ragu sama ada badan anda sudah bersedia untuk bersenam atau tidak, cuba tanya doktor anda terlebih dahulu.