Kesihatan

Kepentingan Rawatan Fluorida pada Gigi Kanak-kanak untuk Mencegah Rongga

Kerosakan gigi adalah masalah gigi yang dapat dialami oleh semua orang dari semua peringkat umur, secara khusus kanak-kanak. Menurut penyelidikan, lebih daripada 50% kanak-kanak mengalami rongga. Gigi yang mana Lubang boleh menyebabkan kesakitan, menyukarkan kanak-kanak makan dan bercakap.

Mencegah rongga pada kanak-kanak lebih diutamakan daripada merawatnya. Di samping itu, kaedah rawatan gigi untuk mencegah rongga dianggap lebih mudah dan lebih murah daripada merawat gigi yang rosak.

Salah satu cara untuk mencegah rongga pada kanak-kanak adalah penggunaan fluorida ke gigi anak, yang dilakukan oleh doktor gigi.

Mfaedah Fluoridauntuk Gigi

Fluorida adalah mineral yang terdapat secara semula jadi di dalam air, dan sering ditambahkan pada ubat gigi dan ubat kumur. Bahan ini dapat melindungi gigi dari kerosakan dan mencegah rongga

Gigi menjadi rongga apabila lapisan luar gigi melemah. Kelemahan lapisan luar gigi berlaku kerana asid dari bakteria yang melekat pada plak gigi. Asid ini akan merosakkan lapisan gigi, yang akhirnya menyebabkan rongga.

Untuk menjadikan gigi lebih tahan terhadap serangan asid, diperlukan tambahan fluorida. Penambahan fluorida ini berfungsi untuk:

  • Menghalang pertumbuhan bakteria mulut yang berbahaya.
  • Melambatkan kehilangan mineral dari lapisan gigi terluar.
  • Membina semula lapisan luar gigi yang lemah.
  • Menghentikan tanda-tanda awal kerosakan gigi.

Fluorida Rawatan pada Gigi Kanak-kanak

Untuk mengelakkan rongga pada kanak-kanak, doktor gigi boleh memberikan rawatan yang dipanggil rawatan fluorida. Prosedur ini dilakukan dengan menggunakan fluorida pada gigi anak. Pertama, doktor gigi akan membersihkan gigi terlebih dahulu, kemudian mengeringkannya dengan semburan udara.

Seterusnya, doktor gigi akan menggunakan fluorida dalam bentuk gel pada lapisan gigi terluar. Fluorida yang diberikan oleh doktor gigi lebih tinggi daripada yang terdapat dalam ubat gigi. Prosedur ini dilakukan dua kali setahun sehingga anak mencapai usia remaja.

Penggunaan fluorida sangat disarankan pada gigi kanak-kanak yang baru tumbuh untuk menguatkan lapisan luar gigi mereka. Menjaga kesihatan gigi seawal mungkin dan kerap berjumpa doktor gigi untuk pencegahan rongga rahim akan membuat senyuman anak anda bersinar hingga dewasa.

Ditulis oleh:

drg. Viera Fitani

(Doktor gigi)