Keluarga

Fakta-fakta Ini Mengenai Penindasan Telinga pada Bayi

"Masih bayi Macam mana boleh jadi adakah telinga anda dicucuk? Tidak kasihan? " Mencucuk telinga pada bayi telah lama berlaku di Indonesia, bahkan hingga sekarang. Walau bagaimanapun, tidak ada salahnyahlmperhatikan perkara-perkara berikut sebelum melakukan tindik telinga pada bayi anda.

Mencucuk telinga pada bayi perempuan biasanya dilakukan beberapa hari selepas dia dilahirkan, tentunya atas permintaan ibu bapa. Pencucian telinga bayi yang baru lahir boleh dilakukan atas sebab budaya atau untuk mencantikkan bayi. Di samping itu, terdapat juga faedah menindik telinga pada bayi yang dilihat dari kacamata perubatan.

Kebaikan tindikan telinga bayi

Telinga yang dicucuk pada usia dini pasti mendapat perhatian atau penjagaan yang lebih. Ibu bapa tentu akan berusaha memastikan telinga bayi tidak dijangkiti. Di samping itu, semakin muda anak, semakin kecil kemungkinan telinga yang dicucuk mempunyai tisu parut atau keloid.

Menurut artikel dari Jurnal Pediatrik, keloid atau parut tebal lebih kerap muncul di telinga kanak-kanak yang dicucuk ketika berusia lebih dari 11 tahun. Keloid sukar dirawat, sering memerlukan suntikan dan pembedahan untuk membuangnya.

Perkara Yang Perlu Anda Perhatikan Bila Adakah Mencucuk Telinga pada Bayi

Sekiranya anda ingin menindik telinga bayi yang baru lahir, disarankan untuk terlebih dahulu memperhatikan perkara-perkara berikut:

 • usia bayi

  Akademi Pediatrik Amerika (AAP) mengesyorkan agar menindik telinga dilakukan ketika anak sudah cukup tua untuk mengurus tindikan itu sendiri.

  Pendapat lain menunjukkan bahawa menindik telinga dilakukan ketika bayi, tetapi perlu menunggu sehingga dia mencapai 2-6 bulan. Walaupun jarang berlaku, jangkitan boleh berlaku jika bayi berusia kurang dari dua bulan, terutamanya jangkitan kulit.

  Apa pun usia kanak-kanak, menindik telinga mempunyai risikonya. Namun, risikonya dapat dikurangi dengan melakukan tindik telinga dengan hati-hati, serta melakukan perawatan dan pembersihan luka yang baik.

 • Orang yang melakukan tindik telinga

  Mencucuk telinga pada bayi disyorkan dilakukan oleh doktor. Doktor akan menggunakan alat menusuk steril yang diperbuat daripada baja pembedahan hypoallergenic.

 • Menusuk Jarum

  Dianjurkan untuk menggunakan jarum tindik yang terbuat dari emas, perak, platinum, titanium, atau keluli tahan karat. Bahan-bahan ini dapat meminimumkan risiko jangkitan, ruam, dan alergi. Elakkan logam yang mengandungi nikel dan kobalt, kerana logam dengan campuran kedua bahan ini sering menyebabkan alahan.

 • Bentuk Subang

  Selain itu, tidak digalakkan meletakkan anting-anting yang menggantung pada bayi, kerana bayi dapat menarik anting-anting dan melukai dirinya sendiri, atau memasukkannya ke dalam mulutnya dan tersedak. Anting-anting menjuntai atau anting-anting gelunganting-anting gelung) yang terlalu besar juga boleh terperangkap dalam pakaian, perhiasan, dan rambut orang dewasa, atau mungkin ditarik oleh anak-anak lain.

 • Sakit

  Walaupun ia dilakukan hanya dalam beberapa saat, bayi pasti akan merasa sakit jika menindik telinga dilakukan tanpa bius (anestesia). Sekiranya anda tidak mempunyai jantung, anda boleh bertanya kepada doktor jika kulit telinga bayi dapat dibius sebelum tindikan dilakukan.

Penjagaan Telinga Bayi Dicucuk

Setelah telinga bayi anda dicucuk, jangan lepaskan anting-anting selama enam minggu atau sehingga luka kering. Sapukan alkohol gosok atau larutan pembersih yang disyorkan oleh doktor di sekitar cuping telinga dua kali sehari, dan putar anting-anting sekurang-kurangnya sekali sehari. Setelah setiap anak selesai mandi, keringkan kawasan di sekitar lubang tindik agar tidak lembap. Selepas enam minggu, tindikan biasanya akan kering dan anda boleh menukar anting-anting anak anda agar lubang tidak ditutup.

Sekiranya selepas menindik telinga terdapat gejala jangkitan, alergi, pendarahan, kembung, dan telinga yang meradang, atau jika telinga terkoyak kerana anting-anting terlepas, segera berjumpa doktor atau membawanya ke hospital terdekat.

Penindasan telinga pada bayi tidak dilarang, tetapi jangan lupa untuk memperhatikan keselamatan dan kebersihan. Di samping itu, tindikan telinga bayi harus dilakukan oleh doktor atau bidan, untuk mengurangkan risiko jangkitan atau komplikasi lain.