Keluarga

Selain terlambat untuk tempoh anda, ini adalah satu lagi tanda awal kehamilan

Haid lewat atau tidak hadir adalah salah satu tanda awal kehamilan yang paling biasa. Walau bagaimanapun, ia juga biasanya berlaku pada wanita yang mempunyai kitaran haid yang tidak teratur. Selain terlambat untuk haid anda, ada beberapa tanda awal kehamilan yang dapat anda kenali.

Tanda-tanda awal kehamilan dapat muncul ketika usia kehamilan mencapai sekitar 1-2 minggu. Walau bagaimanapun, terdapat sebilangan wanita yang mungkin mengalami tanda-tanda dan gejala kehamilan ketika mereka hamil 6 atau 8 minggu.

Tanda-tanda awal kehamilan yang dirasakan boleh berbeza bagi setiap wanita. Sebenarnya, wanita yang telah hamil berkali-kali mungkin mengalami tanda-tanda awal kehamilan yang berbeza pada setiap kehamilan.

Tanda-tanda Awal Kehamilan yang Sering Berlaku

Berikut adalah beberapa tanda awal kehamilan yang biasa:

1. Pendarahan dari faraj

Titik darah yang keluar dari faraj adalah tanda awal kehamilan. Keadaan ini, yang disebut pendarahan implantasi, disebabkan oleh penyambungan embrio atau janin masa depan ke dinding rahim.

Bintik-bintik atau tanda-tanda kehamilan yang keluar dari faraj kerana pendarahan implantasi biasanya berwarna merah jambu, merah, atau berwarna coklat dan berlangsung selama 1-3 hari. Pendarahan ini sering disertai dengan kekejangan perut ringan dan biasanya muncul sekitar 1-4 minggu kehamilan.

Kerana ciri-ciri itu serupa antara satu sama lain, banyak wanita merasa sukar untuk membezakan antara pendarahan implantasi dan pendarahan akibat haid.

Selain bintik-bintik darah, beberapa wanita juga mungkin mengalami keputihan yang normal pada awal kehamilan. Ini disebabkan oleh penebalan dinding vagina sejurus telur disenyawakan oleh sel sperma.

2. Haid lewat

Setelah embrio melekat pada dinding rahim, tubuh wanita akan mula menghasilkan hormon gonadotropin korionik manusia (hCG) untuk mempersiapkan badan untuk mengandung.

Apabila jumlah hormon ini meningkat, ovari atau ovari akan berhenti melepaskan telur, sehingga haid akan terlambat atau haid tidak akan datang sama sekali. Ini biasanya berlaku dalam kira-kira 4 minggu setelah telur disenyawakan.

Walau bagaimanapun, selain mengandung, haid yang tertunda atau berhenti pada wanita juga boleh disebabkan oleh faktor lain, seperti gangguan hormon, keletihan, tekanan, kenaikan berat badan atau penurunan secara drastik, kesan sampingan ubat-ubatan, kepada penyakit tertentu, seperti gangguan tiroid dan sindrom polikistik. ovari.

3. Mual dan muntah

Mual dan muntah semasa mengandung atau sakit pagi Ia biasanya bermula sekitar 2-8 minggu kehamilan. Walaupun disebut sakit pagi, mual dan muntah tidak hanya berlaku pada waktu pagi, tetapi dapat terjadi pada waktu lain, baik pada waktu pagi, siang, petang, atau pada waktu malam.

Tanda awal kehamilan ini biasanya berlaku pada trimester pertama kehamilan dan akan hilang dengan sendirinya pada trimester berikutnya. Walau bagaimanapun, terdapat juga wanita hamil yang mengalami loya dan muntah sepanjang kehamilan atau berlebihan. Keadaan ini boleh disebabkan oleh hiperemesis gravidarum yang perlu segera dirawat oleh doktor.

4. Perubahan pada payudara

Semasa hamil, payudara akan menjadi bengkak, sakit, dan terasa lebih pekat. Bukan hanya itu, kawasan sekitar puting (areola) juga akan menjadi gelap. Ini berlaku disebabkan oleh peningkatan hormon kehamilan di dalam badan. Tanda awal kehamilan ini boleh berlaku ketika usia kehamilan memasuki minggu pertama atau kedua.

5. Keletihan

Kira-kira 1 minggu selepas telur disenyawakan, wanita hamil akan merasa lebih lesu, letih, dan sering mengantuk. Keadaan normal ini disebabkan oleh peningkatan kadar hormon progesteron semasa kehamilan.

Untuk menambah tenaga, wanita hamil disarankan untuk makan makanan yang kaya dengan protein dan zat besi untuk melegakan gejala atau tanda awal kehamilan.

6. Kerap membuang air kecil

Kencing yang kerap juga merupakan tanda awal kehamilan. Sebabnya ialah peningkatan jumlah darah dalam badan semasa kehamilan, sehingga ginjal akan menyaring lebih banyak darah. Ini menjadikan jumlah air kencing yang mesti dikeluarkan oleh badan akan meningkat.

Sekiranya anda mengalami pelbagai tanda awal kehamilan di atas, anda boleh melakukan ujian kehamilan dengan menggunakan secara bebas beg ujian. Sekiranya keputusan ujiannya negatif tetapi anda fikir anda hamil, cubalah menjalani ujian beg ujian lagi minggu depan.

Sekiranya keputusan ujian menunjukkan anda positif kehamilan, sekarang adalah masa untuk anda mula menjalani pemeriksaan kebidanan kepada pakar kandungan. Selain menilai keadaan kesihatan anda dan rahim anda, doktor anda juga akan memberi anda petua dan cadangan yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan kehamilan anda.