Keluarga

Ketahui perkara-perkara ini sekiranya anda mempunyai anak kembar di dalam kandungan

Berbanding dengan kehamilan tunggal, kehamilan berganda sedikit lebih berisiko untuk komplikasi seperti preeklampsia dan diabetes kehamilan.Dengan kata lain, kembar di rahim memerlukan perhatian tambahan, kerana keadaan yang dialami oleh kehamilan boleh berbeza dengan kehamilan tunggal.

Mempunyai anak kembar di dalam rahim tidak perlu dirawat dengan panik. Walau bagaimanapun, bakal ibu bapa mesti menyediakan maklumat mengenai menjalani kehamilan kembar. Ini dimaksudkan untuk dapat mengantisipasi semua perubahan selama kehamilan, dan menjalani kehamilan yang lancar hingga waktu melahirkan tiba.

Keadaan Yang Mungkin Berlaku Semasa Mengandung Anak Kembar

 • Lebih banyak loya dan muntah

  Apabila anda mempunyai anak kembar di rahim anda, anda mungkin mengalami loya dan muntah yang lebih teruk pada trimester pertama berbanding dengan kehamilan tunggal. Ini mungkin disebabkan oleh tahap hormon manusiagonadotropin korionik (HCG) lebih tinggi. Tetapi jangan risau, kerana tempoh mual dan muntah biasanya tidak lebih dari satu kehamilan, iaitu sekitar 3-4 bulan.

 • Pergerakan bayi tidak dirasakan pada peringkat awal rahim

  Jangan berharap untuk merasakan pergerakan atau tendangan kembar lebih awal daripada kehamilan tunggal. Pergerakan kembar biasanya akan mula terasa pada usia kehamilan 18-20 minggu. Pergerakan bayi tunggal mula dirasakan pada usia kehamilan yang sama. Seorang ibu mungkin dapat merasakan pergerakan bayi lebih awal jika dia hamil sebelumnya, jadi dia lebih sensitif dalam membezakan aktiviti gastrointestinal dari pergerakan bayi.

 • Risiko preeklamsia menjadi lebih tinggi

  Berbanding dengan kehamilan tunggal, preeklampsia lebih kerap berlaku pada kehamilan kembar. Preeklampsia adalah keadaan tekanan darah tinggi, air kencing yang mengandungi protein, dan boleh disertai dengan pembengkakan tangan dan kaki pada wanita hamil. Keadaan ini harus diperhatikan kerana mempunyai risiko yang lebih serius, iaitu eklampsia, di mana kejang berlaku pada wanita hamil.

 • Llebih kerap cari mengesan

  Walaupun diklasifikasikan sebagai normal, awasi tempat yang tidak biasa seperti yang telah disebutkan sebelumnya. Ini kerana boleh menunjukkan keadaan serius, seperti keguguran. Berbanding dengan kehamilan tunggal, risiko keguguran ketika mengandung anak kembar di rahim sememangnya lebih tinggi.

 • Lebih berisiko menghidap diabetes kehamilan

  Diabetes kehamilan adalah diabetes yang dialami semasa kehamilan. Semasa mengandung anak kembar, risiko menghidap penyakit ini akan meningkat berbanding dengan kehamilan tunggal. Salah satu risiko diabetes kehamilan pada kehamilan tunggal adalah bahawa berat badan bayi dapat lebih besar sehingga anda mungkin harus melahirkan dengan pembedahan caesar. Namun, kerana kembar biasanya bukan bayi besar, risiko ini mungkin jarang berlaku.

 • Bayi kembar mempunyai masalah pertumbuhan

  Keadaan ini juga boleh menyebabkan bayi dari kehamilan tunggal. Walau bagaimanapun, pada bayi kembar, satu bayi lebih berisiko mengalami masalah pertumbuhan kerana bayi yang lain mendapat lebih banyak pengambilan darah daripada bayi yang mengalami gangguan ini.

  Ini lebih berisiko pada kehamilan yang serupa di mana kedua bayi menerima aliran darah dari satu plasenta sahaja. Keadaan ini menjadikan satu bayi mendapat nutrisi yang mencukupi sementara bayi yang lain kekurangan zat makanan.

 • Berat badan lebih berat

  Berat badan ibu yang mempunyai anak kembar dalam kandungan mungkin lebih berat daripada ibu yang mengandung bayi tunggal. Ini boleh berlaku kerana mengandung anak kembar bererti mengandung dua bayi dan lebih banyak cairan ketuban di dalam rahim. Dengan keadaan ini, anda juga mungkin memerlukan lebih banyak kalori. Rujuk pakar perbidanan anda mengenai cara mendapatkan berat badan yang ideal semasa mengandung.

 • Kkemungkinan melahirkan melalui pembedahan caesar

  Peluang menjalani pembedahan caesar ketika hamil dengan anak kembar lebih tinggi. Salah satunya adalah kerana kedudukan breech yang sering dialami oleh anak kembar. Anda tidak perlu memaksa untuk bersalin secara normal sekiranya keadaannya tidak mungkin. Sebaliknya, sediakan diri anda untuk bersalin secara caesar.

Mengandung anak kembar dalam kandungan membuat ibu menghadapi banyak risiko, tetapi anda tidak perlu risau. Setelah mengetahui pelbagai risiko, anda sebenarnya dapat memberi perhatian lebih kepada menjaga kesihatan. Lebih-lebih lagi, kebanyakan komplikasi ini agak jarang berlaku. Untuk mengurangkan semua risiko kehamilan berganda, lakukan rundingan kehamilan dengan pakar obstetrik anda secara berkala.