Kesihatan

Kenali Hippocampus, Bahagian Penting Otak untuk Menyimpan Kenangan

Hippocampus atau hippocampus adalah bahagian kecil otak yang memainkan peranan penting dalam mengingat maklumat baru dan menghubungkan emosi dengan kenangan tersebut. Kerosakan pada bahagian kuda nil boleh menyebabkan pembentukan memori terganggu.

Hippocampus Ia adalah sebahagian daripada sistem limbik, yang merupakan pusat kawalan reaksi emosi. Bahagian otak ini terletak di lobus temporal dalaman, berhampiran pusat otak. Hippocampus berfungsi untuk memproses memori, membantu manusia mengenali objek, dan mengingat dan memahami bahasa yang mereka dengar.

Fungsi Hippocampus pada Otak

Fungsi utama kuda nil adalah memproses memori deklaratif, yang merupakan sejenis memori yang melibatkan perkara-perkara yang sengaja diingat, seperti fakta atau peristiwa tertentu. Bahagian ini tidak berkaitan dengan memori jangka pendek dan memori prosedur, seperti memori untuk berjalan atau berlari.

Berikut adalah beberapa fungsi kuda nil khususnya:

1. Memproses dan menyimpan memori ruang

Belakang kuda nil terlibat dalam memproses memori ruang atau ingatan yang berkaitan dengan arah dan lokasi. Contoh memori spasial adalah ingatan laluan dari rumah ke sekolah atau ke tempat kerja.

2. Menguatkan daya ingatan

Hippocampus Ia juga berperanan dalam menguatkan ingatan. Fungsi ini akan menonjol semasa tidur, terutamanya setelah mempelajari sesuatu. Beberapa kajian mendapati bahawa aktiviti kuda nil akan meningkat semasa tidur, sehingga akan menghasilkan memori yang lebih tajam ketika anda bangun.

3. Menghantar memori ke memori jangka panjang

Ingatan atau kenangan sebenarnya tidak disimpan dalam jangka masa panjang kuda nil. Namun, bahagian otak ini bertindak seperti pusat penghantaran yang menjadi titik transit memori sebelum dihantar dan disimpan sebagai memori jangka panjang.

Fungsi ini sama pentingnya dengan fungsi penyimpanan, kerana tanpa diproses dan diperkuat di kuda nil satu memori akan dilupakan. Sama seperti fungsi sebelumnya, tidur mempunyai peranan besar dalam menyokong proses menghantar memori ini.

4. Menyokong kebolehan kognitif dan sosial

Hippocampus juga terlibat dalam menyokong kemampuan kognitif dan tingkah laku sosial seseorang, sehingga dapat menyokong manusia untuk berinteraksi dan mengambil bahagian secara aktif dalam masyarakat. Ini berkaitan dengan fungsi kuda nil mampu memproses maklumat baru dan memahami peristiwa dalam kehidupan seharian.

Lain daripada itu, kuda nil juga membolehkan seseorang menggunakan bahasa yang baik dan betul sehingga dia dapat menyesuaikan diri dengan persekitarannya, tidak kira di mana dia berada.

Kesan kerosakan Hippocampus

Kerana kuda nil terlibat dalam pembentukan kenangan jangka panjang, kerosakan pada bahagian otak ini boleh memberi kesan serius kepada kemampuan jangka panjang seseorang untuk mengingat sesuatu, seperti nama, tarikh, peristiwa, petunjuk arah, lokasi, dan orientasi.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kerosakan pada kuda nil sebelah kiri boleh menyebabkan gangguan dalam mengingat maklumat lisan, sementara kerosakan pada kuda nil sebelah kanan boleh menyebabkan gangguan ingatan yang berkaitan dengan maklumat visual.

Kerosakan kepada kuda nil Ia juga dianggap boleh mempengaruhi kreativiti, imaginasi, dan empati seseorang, serta kemampuannya untuk bersosial dan menggunakan bahasa yang baik dan betul dalam masyarakat.

Penyakit yang paling banyak diketahui berkaitan dengan kerosakan kuda nil adalah penyakit Alzheimer. Di samping itu, beberapa kajian juga mendapati bahawa kuda nil dikaitkan dengan kemurungan, gangguan kognitif, dan epilepsi.

Untuk menjaga kesihatan kuda nil dan otak secara keseluruhan, anda disarankan untuk bersenam secara teratur, makan makanan berkhasiat seimbang, menguruskan tekanan dengan baik, melakukan senaman otak, dan mengelakkan merokok, minuman beralkohol, dan penggunaan ubat-ubatan terlarang.

Sekiranya anda sering lupa atau tiba-tiba merasa sukar untuk mengingati sesuatu yang telah anda hafal dengan baik sebelum ini, terutamanya sehingga aduan ini mengganggu kehidupan seharian anda, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang tepat.