Kesihatan

Bahaya Diagnosis Diri untuk Kesihatan

"Dari semalam, Macam mana boleh jadi, mood-saya tidak stabil, ya? Mungkin saya bipolar di sini! " Cuba ingat, adakah anda pernah berfikir seperti itu? Sekiranya demikian, berhati-hatilah, ya. Diagnosis diri ia sebenarnya boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan anda.

Diagnosis diri adalah percubaan untuk membuat diagnosis diri berdasarkan maklumat yang diperoleh secara bebas. Maklumat ini dapat diperoleh dari mana saja, seperti rakan, keluarga, internet, atau pengalaman sebelumnya.

Sebenarnya, diagnosis sebenar penyakit hanya dapat dibuat oleh pegawai perubatan, seperti doktor, psikiatri, atau psikologi.

Bahaya Diagnosis Kendiri Apa yang Perlu Diperhatikan

Terdapat beberapa kesan buruk yang mungkin timbul semasa anda melakukannya diagnosis diri, dalam kalangan yang lain:

Diagnosis yang salah

Menetapkan diagnosis tidak mudah. Diagnosis ditentukan berdasarkan analisis menyeluruh mengenai gejala, sejarah perubatan masa lalu, faktor persekitaran, serta penemuan dan penyelidikan fizikal.

Tidak jarang, pelbagai pemeriksaan susulan dan pemerhatian mendalam diperlukan untuk mengetahui sama ada terdapat masalah dengan keadaan fizikal atau mental seseorang.

Semasa melakukan diagnosis diri, anda boleh melewatkan faktor-faktor penting ini, sehingga anda akhirnya membuat kesimpulan diagnosis yang salah. Lebih-lebih lagi, jika maklumat yang anda perolehi berasal dari sumber yang tidak dipercayai.

Anda perlu tahu bahawa mengalami satu atau dua gejala penyakit tidak bermaksud anda menghidap penyakit tersebut. Tidak ketinggalan, terdapat banyak penyakit yang mempunyai simptom yang serupa.

Sebagai contoh, sindrom iritasi usus dan barah usus yang kedua-duanya mempunyai gejala cirit-birit dan sembelit. Sebagai contoh lain, perasaan sedih yang mendalam dapat menjadi gejala bipolar atau kemurungan, tetapi mereka juga boleh menjadi tindak balas psikologi yang normal terhadap suatu peristiwa.

Pengendalian yang salah

Sekiranya penentuan diagnosis tidak betul, kemungkinan besar rawatannya juga salah. Selepas diagnosis diri, seseorang mungkin membeli ubat yang salah atau mengambil ubat lain. Sebenarnya, setiap penyakit mempunyai rawatan yang berbeza, jenis ubat, dan dos ubat.

Pengambilan ubat yang salah sebenarnya boleh menyebabkan masalah kesihatan baru, mencetuskan kesan sampingan dan interaksi ubat, atau bahkan pergantungan ubat. Walaupun terdapat beberapa ubat yang tidak menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya, jika ubat yang salah digunakan, aduan yang anda rasa tidak akan bertambah baik dengan ubat-ubatan tersebut.

Mencetuskan masalah kesihatan yang lebih teruk

Kerana salah diagnosis dan tidak mendapat rawatan yang betul, penyakit yang anda alami sebenarnya boleh menjadi lebih teruk atau menambah masalah baru (komplikasi). Ini kerana ubat yang anda minum tidak memberi kesan kepada penyakit yang anda alami.

Contohnya, setelah mengetahui sendiri, seseorang dapat mendiagnosis dan merawat aduan sakit dada, sesak nafas, dan batuk kahak yang dialaminya sebagai bronkitis. Sebenarnya, aduan ini juga boleh menjadi gejala penyakit yang lebih teruk, seperti radang paru-paru atau bahkan penyakit jantung.

Anggaplah apa yang sebenarnya dia ada adalah radang paru-paru. Jika tidak dirawat dengan baik, radang paru-paru dapat menyebabkan pelbagai komplikasi, mulai dari efusi pleura hingga kegagalan pernafasan.

Sebaliknya, jika orang itu menganggap aduannya adalah radang paru-paru walaupun dia benar-benar menderita bronkitis, dia mungkin mengambil ubat-ubatan yang tidak benar-benar diperlukan. Ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini.

Apabila dilihat dari seberang sana, diagnosis diri boleh menjadi bentuk keprihatinan terhadap diri sendiri dan sikap berhati-hati terhadap perubahan yang berlaku dalam tubuhnya sendiri. Walau bagaimanapun, bentuk keprihatinan ini akan sia-sia sekiranya akhirnya membahayakan diri sendiri.

Untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang tepat, lebih baik berjumpa doktor jika anda merasakan simptom yang mengganggu. Sekiranya anda mahukan pendapat lain, anda boleh meminta doktor atau pakar lain, Macam mana boleh jadi.

Anda masih dapat mencari maklumat mengenai aduan anda atau penyelesaian apa yang terbaik untuk anda. Namun, gunakan ini sebagai persediaan untuk berbincang dengan doktor, bukan? diagnosis diri, supaya anda benar-benar memahami apa yang berlaku kepada anda dan mendapatkan rawatan yang betul.