Kehidupan yang sihat

Ketahui Kebaikan Air Ais untuk Menurunkan Berat Badan

Banyakfaedah yang dapat diperoleh dari penggunaan air, termasuk: air ais. Selain menyegarkan, minum air sejuk atau air ais dipercayai dapat menurunkan berat badan dan memudahkan sistem pencernaan.

Air diperlukan oleh semua sel, tisu, dan organ dalam tubuh untuk berfungsi dengan baik. Minum air secukupnya juga penting untuk mengelakkan dehidrasi. Selain itu, minum banyak air atau air es sebelum makan akan membuat anda merasa kenyang lebih cepat dan makan lebih sedikit, sehingga anda dapat menurunkan berat badan.

Air ais juga enak diminum semasa bersenam kerana dapat membantu menyejukkan badan. Kesan ini membolehkan anda bersenam lebih lama, jadi anda akan membakar lebih banyak kalori.

Adakah itu benar Air Es Bjesus Mlebih rendah Btutup Badan?

Minum air ais menjadikan tubuh bekerja lebih keras untuk memanaskan air yang masuk ke dalam badan, dengan membakar kalori untuk meningkatkan metabolisme badan. Untuk membantu mengurangkan berat badan, disarankan agar anda minum satu gelas air atau air es sebelum makan.

Satu kajian menunjukkan bahawa minum 0.5 liter air secara berkala setengah jam sebelum makan dapat membuat tubuh kehilangan sekitar 44% dari berat badan awalnya. Walau bagaimanapun, kesan ini tidak memberi kesan yang besar terhadap komposisi tisu lemak badan dalam jangka masa panjang.

Dengan kata lain, keberkesanan faedah air ais untuk menurunkan berat badan masih perlu dikaji lebih lanjut.

Petua untuk Minum Air Ais yang Sihat

Air atau ais sememangnya pilihan yang sihat dan murah, kerana tidak mengandungi kalori dan bebas gula. Air dianggap lebih sihat daripada minuman bergula yang mengandung gula atau pemanis buatan, kerana pemanis tambahan dapat merosakkan gigi dan menambah berat badan jika anda sering meminumnya.

Sekiranya anda bosan minum air tawar, cuba buat air es air yang dimasukkan, dengan merendam lemon, kapur, tembikai, atau timun di dalamnya. Di samping itu, anda juga boleh mencampurkan air mineral dengan jus murni 100 peratus, untuk membuat minuman yang menyegarkan dan rendah kalori.

Walaupun air baik untuk kesihatan, disarankan untuk tidak minum terlalu banyak air atau air ais, terutama jika anda menderita penyakit jantung, tekanan darah tinggi, atau pembengkakan kaki.

Air ais dipercayai dapat menurunkan berat badan. Namun, untuk mencapai berat badan yang diinginkan, anda masih perlu melakukan senaman secara teratur, makan makanan yang sihat, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, dan menjauhkan diri dari makanan dan minuman bergula, serta makanan berlemak.

Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa dengan pakar pemakanan mengenai diet sihat yang sesuai dengan keadaan kesihatan anda.