Kesihatan

Ucapkan Selamat tinggal kepada Bahaya Kutu Kepala

Sekiranya anda merasakan sensasi seperti sesuatu yang bergerak di rambut anda dan kulit kepala anda sering terasa gatal, itu mungkin kerana anda mempunyai kutu di rambut anda. Sekiranya tidak dirawat dan tidak dirawat dengan segera, bahaya kutu kepala dapat merebak keorang di sekeliling anda.

Kutu kepala adalah serangga parasit yang sering menyerang manusia. Orang yang mempunyai kutu kepala di kulit kepala mereka sering dianggap kurang menjaga kebersihan badan mereka, tetapi anggapan ini tidak benar. Sesiapa sahaja boleh mendapat kutu kepala.

Kutu dewasa yang terdapat di rambut kepala ini seukuran biji bijan. Parasit ini menghisap darah dari kulit kepala dan dapat bertahan selama beberapa minggu di kulit kepala anda. Setiap betina bahkan dapat melahirkan lebih dari 100 biji telur.

Sekiranya tidak dirawat dengan baik, kutu kepala sangat berisiko menyebabkan pelbagai masalah, mulai dari jangkitan kulit kepala hingga penurunan kualitas tidur.

Bahaya Kutu Kepala Yang Perlu Diperhatikan

Walaupun saiznya kecil, kutu kepala dapat menyebabkan masalah kesihatan yang besar. Walaupun tidak diperiksa, bahaya kutu kepala tidak hanya boleh membahayakan kesihatan anda sendiri, tetapi juga merebak kepada orang di sekitar anda.

Berikut adalah beberapa bahaya kutu kepala jika tidak segera dibasmi:

1. Jangkitan kulit kepala

Kutu kepala dapat mengeluarkan air liur ketika menggigit kulit kepala. Ini boleh menyebabkan kegatalan dan gatal pada kulit kepala kerana sistem imun bertindak balas terhadap air liur.

Gatal yang disebabkan oleh kutu kepala boleh membuat anda kerap menggaru kulit kepala. Sekiranya dibiarkan, kebiasaan menggaru ini boleh menyebabkan luka dan jangkitan pada kulit kepala.

2. Mudah mberjangkit kepada orang lain

Kutu kepala dapat merebak dengan mudah dari satu orang ke orang lain, tidak kira sama ada anda rajin menjaga kebersihan rambut anda atau tidak. Serangga gangguan ini biasanya merebak secara langsung dari rambut seseorang ke rambut orang lain yang berada berdekatan, contohnya pada orang yang tidur di tempat tidur yang sama dengan orang yang mengalami jangkitan kutu kepala.

Kutu kepala juga dapat disebarkan dengan berkongsi objek dengan orang lain, seperti topi, topi keledar, klip rambut, sikat, tuala, atau bantal. Oleh itu, elakkan penggunaan peralatan peribadi untuk mengelakkan penularan kutu kepala.

3. Pesakit dengan jangkitan kutu kepala berisiko menjadi kurang tidur

Kutu kepala paling aktif pada waktu malam atau dalam gelap. Ini akan membuatkan penderita sering menggaru kepalanya secara berterusan sepanjang malam, sehingga waktu dan kualiti tidur akan terganggu.

4. Kutu kepala boleh terus membiak

Menambah bilangan kutu boleh membuat gatal menjadi lebih teruk dan meningkatkan risiko jangkitan atau eksim pada kulit kepala. Peningkatan jumlah kutu juga dapat menjadikan risiko menyebarkan kutu kepala menjadi lebih tinggi.

5. Mengurangkan keyakinan diri

Keyakinan diri orang yang terkena kutu, sama ada kanak-kanak kecil atau orang dewasa, cenderung berkurang kerana menderita keadaan ini. Tambahan, jika anda mendapat ejekan daripada rakan atau merasa rendah diri kerana mereka dianggap kurang rajin menjaga kebersihan diri.

Cara menghilangkan kutu kepala

Sekiranya anda tidak mahu bahaya kutu kepala terjadi dan merebak ke orang lain, bebaskan rambut cantik anda dari cengkaman parasit yang menjengkelkan ini. Terdapat beberapa cara mudah dan murah untuk menghilangkan kutu kepala, baik secara semula jadi atau menggunakan ubat. Inilah caranya:

Menyisir dan merawat rambut

Beli sisir bergigi khusus untuk penyingkiran kutu. Kemudian, syampu seperti biasa menggunakan syampu dan perapi rambut. Selepas rambut basah atau menggunakan perapi, sikat rambut dengan sisir kutu.

Semasa menyikat rambut, pastikan sisir menyentuh kulit kepala. Tarik sisir dari akar ke hujung rambut dengan satu gerakan berterusan dan kemudian bersihkan sisir yang telah digunakan dengan tisu.

Sapukan gerakan ini ke semua bahagian rambut anda, sekurang-kurangnya dua kali pada setiap bahagian untuk memastikan tidak ada lagi kutu atau nits yang tersisa. Ulangi sikat setiap 3 hari, sekurang-kurangnya selama 2 minggu ke depan.

Untuk menjaga kebersihan sisir, rebus sisir yang telah digunakan selama beberapa menit atau rendam sisir dalam larutan pembasmi kuman selama sekitar 20 minit setelah digunakan.

Menggunakan minyak pati

Beberapa minyak pati dipercayai dapat membantu membunuh kutu kepala di kulit kepala. Beberapa minyak pati yang boleh digunakan adalah kayu putih, minyak ylang, minyak cengkih, minyak lavender, minyak anise (minyak adas), dan minyak pokok teh.

Cara menggunakannya adalah dengan mencuci rambut terlebih dahulu, kemudian sapukan minyak pati pada sisir dan kemudian sikat rambut anda seperti yang disebutkan di atas.

Menggunakan penghalau kutu

Anda juga dapat menghilangkan kutu di rambut anda dengan menggunakan ubat kutu yang dijual di farmasi. Beberapa ubat yang biasa digunakan untuk membasmi kutu kepala adalah: permetrin,piretrin dan ivermektin. Umumnya ubat ini boleh didapati dalam bentuk syampu atau krim. Untuk menggunakannya dengan betul, baca maklumat pada bungkusan, atau berjumpa doktor terlebih dahulu.

Selain orang dengan jangkitan kutu kepala, orang yang tinggal berdekatan atau berkongsi barang peribadi dengan orang yang mengalami jangkitan kutu kepala juga perlu menjalani rawatan untuk membasmi kutu kepala. Ini untuk mengelakkan kutu berulang.

Sekiranya kutu kepala sangat menjengkelkan dan kaedah di atas tidak dapat mengatasinya, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.