Kesihatan

Tujuan Di Sebalik Prosedur Autopsi

Autopsi adalah prosedur perubatan yang dilakukan untuk melakukan pemeriksaan menyeluruh mengenai badan orang yang telah meninggal dunia. Prosedur ini biasanya dijalankan untuk menentukan sebab dan kaedah orang itu mati. Secara amnya oTopsi dilakukan sekiranya kematian seseorang dianggap tidak wajar.

Kita sering mendengar istilah autopsi, terutama dalam laporan jenayah. Ketahui lebih lanjut mengenai apa itu autopsi dalam artikel berikut.

Tujuan Autopsi

Prosedur bedah siasat atau bedah siasat boleh dilakukan di seluruh badan atau terhad kepada satu organ atau satu bahagian tertentu badan. Dalam beberapa kes, bedah siasat dapat dilakukan tanpa perlu meminta izin daripada waris mangsa. Dalam kes lain, waris dan keluarga mangsa mesti mengetahui dan bersetuju dengan autopsi yang akan dijalankan. Selain itu, ada juga proses autopsi yang dapat dilakukan atas permintaan keluarga

Di Indonesia, bedah siasat itu sendiri terbahagi kepada dua berdasarkan tujuan utamanya. Pertama, bedah siasat klinikal yang dilakukan autopsi untuk menentukan penyakit atau penyebab kematian dan menilai hasil usaha untuk memulihkan kesihatan. Kedua, bedah siasat anatomi yang merupakan autopsi yang dilakukan untuk kepentingan pendidikan sains perubatan.

Beberapa Syarat yang Memerlukan Autopsi

Berikut adalah beberapa syarat yang mungkin memerlukan autopsi:

  • Perkara perundangan yang berkaitan dengan kematian.
  • Kematian berlaku semasa proses rawatan eksperimen atau penyelidikan.
  • Kematian berlaku secara tiba-tiba semasa prosedur perubatan seperti prosedur pergigian, pembedahan, atau perubatan.
  • Kematian itu bukan disebabkan oleh keadaan perubatan yang tidak diketahui.
  • Kematian bayi secara tiba-tiba.
  • Kematian tidak wajar yang disyaki disebabkan oleh keganasan, bunuh diri, atau berlebihan dadah.
  • Kematian akibat kemalangan.

Prosedur Autopsi

Proses autopsi merangkumi tiga peringkat, iaitu sebelum, semasa, dan sesudahnya. Secara umum, berikut adalah proses autopsi pada mayat:

  • Sebelum autopsi

Semua maklumat mengenai si mati akan dikumpulkan dari pelbagai sumber. Rekod perubatan, kenyataan doktor dan maklumat keluarga akan dikumpulkan. Di samping itu, siasatan juga dilakukan mengenai lokasi kematian dan persekitaran di mana orang itu meninggal. Sekiranya kematian itu berkaitan dengan masalah undang-undang, maka koroner dan pihak berkuasa lain akan terlibat. Dalam beberapa kes, keluarga dapat menetapkan had sejauh mana autopsi dapat dilakukan.

  • Semasa autopsi

Prosedur autopsi pertama kali dilakukan melalui pemeriksaan luaran atau badan luaran, termasuk data dan fakta mengenai mayat seperti ketinggian, berat badan akan dikumpulkan untuk proses pengenalan diri. Pemeriksaan luaran juga dilakukan untuk mencari ciri khas yang dapat memperkuat proses pengenalan seperti parut, tatu, tanda lahir, dan penemuan penting lain seperti luka, lebam, atau kecederaan lain.

Dalam beberapa autopsi, perlu memeriksa organ dalaman badan. Pemeriksaan dalaman hanya boleh dilakukan pada organ atau organ tertentu secara keseluruhan. Biasanya sebahagian kecil tisu dari setiap organ akan diperiksa untuk menguji kemungkinan kesan ubat, jangkitan, dan menilai komposisi kimia atau genetik.

Pada akhir autopsi, organ dapat dikembalikan ke lokasi masing-masing atau dikeluarkan untuk tujuan sumbangan, pendidikan atau penyelidikan.Selepas itu, sayatan dijahit kembali bersama. Sekiranya difikirkan perlu, ujian lebih lanjut dapat dilakukan seperti pemeriksaan genetik dan toksikologi atau pemeriksaan untuk kehadiran unsur-unsur toksik.

  • Selepas bedah siasat

Laporan akan diisi dengan penemuan yang diperoleh semasa bedah siasat. Laporan ini mungkin mengandungi penyebab kematian mangsa yang dapat menjawab pertanyaan dari keluarga mangsa dan penguatkuasa undang-undang. Rawatan mayat sebelum, semasa dan selepas bedah siasat akan dilakukan sesuai dengan agama dan kepercayaan setiap mangsa.

Autopsi pada dasarnya tidak berisiko. Walau bagaimanapun, dengan melakukan autopsi, terdapat beberapa perkara yang boleh membawa maklumat baru seperti penemuan tumor yang tidak pernah diketahui. Bercakap dengan pihak perubatan dan pihak berkuasa untuk memastikan proses autopsi dijalankan dengan betul.