Kesihatan

Masochists: Penyelewengan Seksual Yang Boleh Berbahaya

Masokisme masokis atau seksual adalah gangguan seksual apabila seseorang merasa selesa dan puas secara seksual apabila dia disakiti atau diganggu oleh pasangannya. Penyimpangan seksual diklasifikasikan sebagai tingkah laku berisiko tinggi, kerana berpotensi membahayakan diri sendiri dan pasangannya.

Masochist adalah sebahagian daripada gangguan seksual atau paraphilias. Gangguan paraphilia itu sendiri berkaitan dengan dorongan, tingkah laku, fantasi, dan keinginan untuk membangkitkan gairah seksual yang kuat melalui tingkah laku seksual yang menyimpang. Gangguan seksual ini berpotensi untuk menyakiti diri sendiri dan orang lain.

Memahami Kelakuan Masochistik dan Sadistik

Pelaku fasik dapat merealisasikan hasrat fantasi seksual mereka dengan menyakiti diri sendiri. Tidak jarang pelaku masokistik bertindak dengan pasangannya yang mempunyai tingkah laku sadis, iaitu gangguan seksual apabila kepuasan seksual seseorang diperoleh dengan mencederakan pasangannya secara fizikal dan psikologi.

Salah satu bentuk tingkah laku masokistik seksual yang paling berbahaya adalah asfiksia seksual. Keadaan ini membuat para masokis merasa terangsang dan mendapat kepuasan seksual ketika mereka dicekik, dijerat dengan tali, atau dibalut dengan beg plastik.

Bentuk masokistik jenis ini sering membawa maut dan bahkan boleh menyebabkan kematian.

Gejala dan Sebab Masochist yang Perlu Anda Ketahui

Seseorang dikatakan menderita gangguan masokistik jika dia mempunyai dorongan, khayalan, dan tingkah laku seksual yang kuat dan berulang dengan dipukul, disakiti, atau diganggu selama lebih dari 6 bulan.

Berbanding dengan wanita, lelaki sebenarnya lebih banyak terlibat dalam tingkah laku masokistik. Wanita cenderung memilih bentuk masokisme seksual ringan seperti memukul cahaya, sedangkan lelaki lebih suka melakukan tindakan yang meremehkan status lelaki mereka, seperti dipaksa mencium kaki pasangan mereka.

Sehingga kini, penyebab tingkah laku masokistik pada seseorang tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa teori yang menjelaskan bahawa tingkah laku masokistik berkaitan dengan penyimpangan seksual (paraphilia) atau fantasi seksual (fetish) yang tidak dapat dihentikan.

Teori lain menyatakan bahawa tingkah laku masokistik adalah bentuk pelarian bagi seseorang individu. Beberapa teori lain juga menunjukkan bahawa trauma seksual pada masa kanak-kanak dapat memainkan peranan utama dalam gangguan paraphilia ini.

Beberapa Langkah Mengendalikan Masochists

Rawatan yang tepat untuk orang dengan gangguan seksual masokistik adalah psikoterapi dan ubat-ubatan. Inilah penjelasannya:

Psikoterapi

Matlamat psikoterapi adalah untuk mengungkap dan menangani sebab-sebab tingkah laku masokistik pesakit. Melalui psikoterapi, pesakit akan dibimbing dan dilatih dalam pemikiran mereka supaya mereka lebih mengetahui tentang kesan atau risiko tingkah laku masokistik mereka.

Oleh itu, pesakit yang mempunyai kecenderungan untuk menjadi masokistik diharapkan dapat mengubah tingkah laku seksual mereka agar tidak membahayakan diri sendiri dan orang lain.

Penggunaan dadah

Selain psikoterapi, doktor juga dapat merawat gangguan masokistik pada pesakit dengan ubat tertentu, seperti ubat penurun testosteron untuk mengurangkan libido.

Dalam kes tertentu, misalnya dalam keadaan masokistik yang membuat penderita merasa cemas atau tertekan, doktor akan memberikan ubat penenang dan antidepresan.

Apa pun ubatnya, penggunaan ubat-ubatan perubatan untuk merawat tingkah laku masokistik mesti berdasarkan pertimbangan doktor agar tidak boleh diambil secara sembarangan. Namun, setakat ini belum ada kaedah rawatan yang paling berkesan untuk mengatasi tingkah laku masokistik.

Sekiranya anda mempunyai khayalan atau kecenderungan seksual yang membawa kepada gangguan masokistik, cubalah berjumpa dengan pakar psikiatri untuk mendapatkan nasihat lebih lanjut dan rawatan yang sesuai agar gangguan itu dapat diatasi.