Kehidupan yang sihat

Lihat pelbagai faedah cengkih untuk kesihatan

Cengkih adalah salah satu rempah serbaguna yang sering digunakan dalam pembuatan makanan, minuman, dan juga sebagai campuran dalam pembuatan rokok. Di sebalik penggunaannya, cengkeh juga sering digunakan sebagai ubat tradisional. Jadi, apa faedah cengkih untuk kesihatan?

Cengkih yang mempunyai nama Latin Syzygium aromaticum adalah tangkai bunga kering yang berasal dari keluarga pokok Mirtaceae. Sejak berabad-abad yang lalu, cengkeh telah digunakan sebagai rempah dalam masakan dan juga ubat herba. Selain daun, bunga, dan buah, minyak cengkeh juga sering digunakan sebagai aromaterapi dan ubat topikal untuk melegakan sakit gigi.

Manfaat Cengkih untuk Kesihatan

Dalam satu sudu teh atau kira-kira 2 gram cengkih, terdapat 21 kalori tenaga, 1 gram serat, dan 1 gram karbohidrat. Cengkeh juga mengandungi nutrien lain seperti kalium, mangan, kalsium, magnesium, natrium, zink, folat, antioksidan, vitamin A, vitamin C, vitamin E, dan vitamin K. Jadi tidak hairanlah, pelbagai nutrien ini menyokong manfaat kesihatan cengkeh. Pelbagai kegunaan cengkeh dalam dunia kesihatan, termasuk:

 • Mengurangkan sakit gigi

  Minyak cengkih dipercayai dapat mengatasi rasa sakit akibat sakit gigi. Ini kerana sebatian eugenol yang terdapat dalam cengkeh dapat mengurangkan rasa sakit pada gigi dan gusi. Cengkih juga terbukti mempunyai kesan antioksidan, antibakteria, dan antijamur. Beberapa kajian menunjukkan bahawa sebatian eugenol berkesan untuk menghilangkan rasa sakit, radang, dan jangkitan. Namun, tidak ada bukti yang cukup untuk menyokong keberkesanan manfaat cengkeh dalam melegakan sakit gigi.

 • Membantu merawat ulser perut

  Ulser gastrik sering berlaku kerana penipisan lendir gastrik atau peningkatan asid perut yang dipengaruhi oleh pelbagai faktor, seperti tekanan dan jangkitan. Memakan cengkih ketika mengalami ulser perut dianggap dapat membantu merawat keadaan ini. Menurut satu kajian, minyak pati dari cengkeh dapat meningkatkan pengeluaran lendir gastrik. Lendir gastrik sendiri berfungsi sebagai penghalang asid perut dan mencegah kecederaan pada dinding perut kerana cecair asid gastrik. Namun, keberkesanan cengkeh sebagai ubat herba untuk merawat gangguan pencernaan, seperti ulser gastrik, masih perlu diselidiki lebih lanjut.

 • Menghambat pertumbuhan bakteria

  Cengkih mempunyai sifat antibakteria yang dapat menghentikan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan jangkitan. Menurut satu kajian, minyak pati dari cengkeh membunuh bakteria dengan berkesan E coli yang boleh menyebabkan cirit-birit. Bukan hanya itu, cengkeh juga membantu menjaga kesihatan mulut dan menghentikan pertumbuhan pelbagai jenis bakteria di dalam mulut. Kesan antibakteria cengkeh juga dapat menghalang pertumbuhan kuman pada kulit yang menyebabkan jerawat.

 • Mencegah ejakulasi pramatang

  Minyak cengkih juga dianggap dapat mencegah ejakulasi dini. Menurut penyelidikan, menggunakan krim yang mengandungi cengkih yang dicampur dengan bahan lain seperti ginseng ke kulit zakar dapat mencegah ejakulasi dini. Hasilnya cukup berkesan.

 • Menjaga kesihatan jantung

  Kandungan sebatian eugenol dalam cengkeh dipercayai dapat membantu meningkatkan kesihatan hati. Kajian makmal menunjukkan bahawa kandungan eugenol pada cengkeh dapat meningkatkan fungsi hati dan mengurangkan peradangan. Manfaat cengkeh yang mengandungi eugenol dipercayai dapat membantu mencegah sirosis. Tetapi sebenarnya, penyelidikan mengenai manfaat cengkeh pada kesihatan hati masih sangat minimum dilakukan secara klinikal pada manusia, jadi penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk memperkuat pernyataan ini.

 • Menjaga kesihatan tulang

  Kehilangan tulang boleh menyebabkan osteoporosis. Satu kajian melaporkan bahawa sebatian eugenol pada cengkih mampu mengekalkan dan meningkatkan kepadatan tulang. Selain itu, kandungan mangan dalam cengkeh dipercayai dapat membantu proses pembentukan tulang. Walaupun begitu, manfaat cengkeh untuk menjaga kesihatan tulang masih belum terbukti secara klinikal.

 • Mempunyai kesan menghilangkan rasa sakit

  Manfaat cengkeh secara tradisional terbukti dapat menghilangkan sakit gigi dan sakit akibat keradangan. Penyelidikan pada haiwan menunjukkan bahawa sebatian kimia pada cengkeh dapat memberi kesan anti-nyeri, anti-radang, dan mencegah kerusakan sel saraf. Walau bagaimanapun, kajian klinikal pada manusia masih diperlukan untuk mengesahkan manfaat cengkeh yang satu ini.

Sebelum digunakan sebagai ubat herba, ingatlah bahawa cengkeh juga mempunyai kesan sampingan, termasuk reaksi alergi, kerengsaan pada kulit dan gusi, gangguan hati, dan penghambatan ubat penipisan darah. Cengkih sebagai ubat herba juga tidak boleh diberikan kepada anak-anak, wanita hamil atau menyusui, dan orang yang mengalami gangguan hati.

Walaupun cengkeh telah lama dipercaya sebagai ubat herba yang dapat menyembuhkan pelbagai penyakit, tidak ada bukti klinikal yang cukup untuk menyokong tuduhan yang berkaitan dengan manfaat cengkeh. Sekiranya anda masih ingin mendapatkan faedah cengkih, selalu berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mengelakkan kemungkinan kesan sampingan.