Keluarga

Menyedari ciri bayi yang sihat

Secara amnya penilaian bayi yang sihat dinilai berdasarkan berat badan mereka. Walau bagaimanapun, kenaikan berat badan pada bayi tidakNSsatu-satunya penanda aras keadaan bayi yang sihat. Terdapat beberapa tanda lain yang penting untuk anda kenali sebagai tanda bayi yang sihat.

Bayi gemuk memang kelihatan menggemaskan, dan sering menjadi penanda aras bagi bayi yang sihat, tetapi tidak semestinya. Keadaan bayi yang sihat dapat diukur dengan pelbagai cara. Bermula dari kenaikan berat badan bayi, hingga kemahiran sosial dalam berinteraksi dengan orang lain. Untuk menentukan sama ada bayi dalam keadaan sihat, keadaan bayi perlu dipertimbangkan dari pelbagai sisi.

Mengecam Perwatakan dengan Mudah

Berikut adalah cara yang boleh anda lakukan untuk mengenali ciri bayi yang sihat:

  • Mengalami kenaikan berat badan

Peningkatan berat badan adalah tanda bahawa bayi membesar dengan sihat. Secara beransur-ansur, berat bayi akan terus meningkat seiring bertambahnya usia. Anda harus kerap memeriksa kesihatan anda kepada doktor untuk mengetahui pertumbuhan dan perkembangannya dengan baik, termasuk maklumat mengenai kenaikan berat badan. Dari kelahiran hingga usia 6 bulan, kenaikan berat badan bayi yang dijangkakan berkisar antara 150-200 gram seminggu, dan 85-140 gram seminggu untuk bayi berusia 6-12 bulan.

  • Tenang ketika anda berada di dekat ibu bapa anda

Keamatan tangisan bayi baru lahir agak kerap, kerana menangis adalah salah satu cara komunikasi yang paling mudah untuk bayi. Semasa bayi menangis, sentuh lembut dan ajak bayi bercakap seperti ketika dia masih dalam kandungan. Ini dapat membuat bayi merasa lebih tenang mengetahui bahawa anda berada di sampingnya. Sikap bayi yang mula tenang ketika anda berada di dekatnya juga boleh menjadi tanda bahawa bayi itu sihat kerana perkembangan emosinya berkembang dengan baik.

  • Berminat dengan dunia di sekelilingnya

Semasa bayi baru lahir, sekurang-kurangnya 16 jam waktunya hanya dihabiskan untuk tidur dan setiap 2 jam untuk menyusu. Tabiat ini akan berubah seiring dengan usia. Ketika memasuki usia 1 bulan, bayi sudah mulai sering bangun dan mula tertarik dengan apa yang ada di sekitarnya. Dia akan kelihatan tenang dan mula memperhatikan wajah atau objek yang anda pegang. Sebenarnya, bayi berusaha untuk mengenal dunia baru dan mencerna maklumat baru yang mereka lihat. Minat bayi ini berlaku apabila otot mata mula dikawal dan melihat perkara dengan lebih jelas.

  • Mendengarkan suara yang didengar

Sebenarnya bayi yang sihat dapat mendengar sejak dilahirkan, tetapi dia memerlukan beberapa minggu untuk menyaring suara yang didengarnya. Apabila pendengarannya mulai berkembang, bayi akan mulai memilih suara mana yang menarik perhatiannya dan mana yang tidak. Suara ketawa saudara kandung atau ayah dan suara muzik, mungkin suara yang dapat menarik perhatian bayi. Sekiranya anda melihat bayi anda bertindak balas terhadap bunyi tertentu dan mencari sumber suaranya, ini adalah tanda bahawa pendengarannya berfungsi dengan baik.

  • Boleh berinteraksi dengan orang lain

Bayi berumur 1 bulan, sudah boleh melakukan kontak mata dengan orang lain, termasuk meniru beberapa pergerakan yang anda lakukan. Keupayaan bayi yang sihat ini akan terus berkembang. Kemudian pada usia 2 bulan, dia mula tersenyum ketika diajak bercakap atau bergurau. Pada usia 4 bulan, perkembangan bayi telah mencapai tahap bertindak balas dengan ekspresi ketawa. Kemudian ketika dia berusia 7 bulan, anda akan mendapati si kecil anda sudah dapat berinteraksi dengan bayi lain, seperti meraih sesuatu yang dipegang atau meniru suara bayi lain. Semua interaksi yang dilakukan oleh bayi adalah tanda bahawa bayi itu sihat dan lebih biasa dengan keadaan persekitarannya.

  • Bayi dapat menahan berat badan mereka sendiri

Pada usia 1 bulan, bayi yang sihat secara umum dapat memegang kepalanya sendiri walaupun hanya sebentar. Kemudian bayi berusia 3 bulan, keupayaan untuk mengangkat kepalanya akan terus berkembang. Apabila ini dapat dilakukan, otot bayi sebenarnya sedang diregangkan untuk berkembang. Tahap ini adalah peringkat perkembangan bayi sebelum dapat berbaring di perutnya, berguling, duduk dan berdiri.

Bayi yang sihat cenderung mempunyai peringkat pertumbuhan yang terus berkembang seiring bertambahnya usia. Anda sebagai ibu bapa mesti menyokong tahap pertumbuhan dan perkembangan dengan pemakanan dan rangsangan untuk menjaga kesihatan bayi. Sekiranya perlu, berjumpa dengan pakar pediatrik untuk memantau pertumbuhan dan perkembangan bayi yang sihat.