Kesihatan

Jangkakan Punca Bintik-bintik Semasa Kehamilan

Bintik-bintik semasa kehamilan adalah keluhan yang biasa, terutama pada trimester awal kehamilan. Namun, itu tidak bermaksud penampilannya boleh diabaikan. Dalam keadaan tertentu, bintik-bintik boleh menjadi tanda kemungkinan gangguan yang lebih serius, terutama jika disertai dengan gejala tidak normal yang lain.

Bintik-bintik semasa kehamilan berlaku apabila anda mendapati titisan darah merah, merah jambu, atau coklat keluar dari faraj. Bintik-bintik semasa kehamilan agak biasa. Kira-kira 20 peratus wanita hamil mengalaminya, terutamanya pada trimester pertama kehamilan. Keadaan ini juga lebih kerap berlaku pada wanita yang hamil melalui kaedah ini persenyawaan in vitro atau IVF.

Bintik-bintik semasa kehamilan umumnya tidak berbahaya dan akan reda dalam 3-5 hari. Malangnya, bercak semasa kehamilan juga dapat menunjukkan penyakit yang lebih serius, termasuk keguguran, jika disertai dengan tanda-tanda lain seperti pendarahan berat atau kesakitan yang teruk.

Pelbagai Punca Tompok-tompok Semasa Kehamilan

Terdapat banyak faktor yang menyebabkan bintik-bintik muncul semasa kehamilan. Oleh itu, perhatikan pelbagai kemungkinan penyakit dan keadaan yang dapat dicirikan oleh adanya bintik-bintik semasa kehamilan.

 • Pendarahan implantasi

  Salah satu penyebab utama bercak semasa kehamilan adalah penyambungan embrio ke dinding rahim. Pendarahan akibat penyambungan embrio ke dinding rahim disebut pendarahan implantasi. Keadaan ini biasanya berlaku 6-12 hari selepas proses persenyawaan.

 • Jangkitan pada faraj atau serviks

  Jangkitan pada satu bahagian organ pembiakan boleh menjadi penyebab munculnya bintik-bintik semasa kehamilan. Jangkitan ini berlaku kerana keradangan pada dinding vagina atau serviks, menyebabkan kerengsaan. Terdapat beberapa faktor yang boleh mencetuskan kemunculan jangkitan vagina dan serviks, seperti penyakit kelamin (seperti gonorea, herpes, dan klamidia) dan penyakit bukan seksual (contohnya vaginosis bakteria).

 • Kemunculan polip rahim

  Polip rahim juga boleh menyebabkan bercak semasa kehamilan. Polip yang tumbuh di serviks biasanya tidak berbahaya dan timbul kerana tahap hormon estrogen yang tinggi semasa kehamilan.

 • Kerengsaan serviks

  Bintik-bintik semasa kehamilan juga boleh berlaku kerana kerengsaan pada serviks. Kerengsaan ini biasanya muncul setelah anda melakukan hubungan seks, menjalani pemeriksaan pelvis atau serviks, ke ultrasound melalui vagina. Namun, anda tidak perlu risau kerana ini tidak akan membahayakan janin anda.

 • Keabnormalan plasenta

  Gangguan plasenta, seperti plasenta previa, merobek plasenta dari dinding rahim, hingga pertumbuhan plasenta yang terlalu dalam ke lapisan otot rahim (plasenta accreta) juga boleh menjadi penyebab bercak semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, gangguan ini biasanya menyebabkan gejala pada trimester kedua atau ketiga, dan dapat dikesan lebih awal melalui pemeriksaan pranatal rutin dan kehamilan ultrasound.

 • Kehamilan ektopik

  Kehamilan ektopik atau kehamilan di luar rahim adalah keadaan yang berlaku apabila telur yang disenyawakan tidak melekat pada rahim, tetapi tumbuh di luar rahim seperti tiub fallopio. Selain bintik-bintik semasa kehamilan, keadaan ini juga disertai oleh gejala kesakitan teruk di bahagian bawah perut atau pelvis, hingga sakit kepala dan kelemahan yang teruk. Walau bagaimanapun, kes kehamilan ektopik hanya berlaku pada 2 daripada 100 kehamilan.

 • Kehamilan molar atau kehamilan anggur

  Penyebab lain munculnya bintik-bintik semasa kehamilan adalah kehamilan molar atau anggur kehamilan. Keadaan ini berlaku apabila telur yang disenyawakan tidak berkembang dengan baik. Akibatnya, kantung kehamilan terbentuk, tetapi janin tidak berkembang di dalamnya.

Untuk mengurangkan risiko bintik muncul semasa kehamilan, anda boleh melakukan perkara berikut:

 • Dapatkan rehat yang cukup, terutama tidur siang.
 • Hadkan aktiviti fizikal yang berat.
 • Memadai pengambilan cecair anda.
 • Angkat kaki ketika duduk atau berbaring.
 • Elakkan mengangkat berat lebih daripada 4.5 kilogram.

Wanita yang mengalami noda semasa hamil tanpa tanda-tanda gejala lain cenderung mengalami masalah dan masih boleh bersalin secara normal. Tetapi adalah idea yang baik untuk memeriksa diri anda dan menyedari apakah bintik-bintik semasa kehamilan telah berubah menjadi pendarahan.

Segera berjumpa pakar sakit puan jika melihat semasa mengandung disertai dengan gejala seperti pening atau pingsan, demam tinggi, keputihan dengan tisu rahim, kekejangan teruk atau sakit di bahagian bawah perut, dan pendarahan teruk dengan atau tanpa rasa sakit. Dalam beberapa kes, bercak semasa kehamilan pada trimester pertama akan berakhir dengan keguguran.