Kehidupan yang sihat

Biasakan berjalan cepat mulai sekarang kerana faedahnya luar biasa

rutin mberjalan cepat Semasa 30 minit setiap hari akan memberikan manfaat kesihatan yang besarikuntuk badan. Antaranya ialah penurunan lemak badan, kekuatan dan daya tahan otot akan meningkat, jantung dan sistem pembuluh darah akan lebih lancar, tulang akan lebih kuat.

Berjalan pantas didefinisikan sebagai aktiviti berjalan yang cukup pantas, tetapi berbeza dengan berlari. Dengan berjalan kaki dengan cepat, jarak satu kilometer dapat ditempuh dalam 12 minit. Untuk mendapatkan faedah kesihatan, kita digalakkan berjalan dengan cepat sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari.

Tetapi jika terasa sukar, ada pilihan yang lebih ringan. Sebagai contoh, dengan memecahkan jadual berjalan cepat menjadi tiga peringkat dengan setiap peringkat mengambil masa selama 10 minit. Yang paling penting, matlamat utama untuk menjadikan aktiviti berjalan pantas sebagai aktiviti rutin dicapai.

Inilah kelebihan berjalan pantas untuk badan

Berjalan pantas mempunyai banyak faedah untuk badan. Sebahagian daripadanya ada di bawah:

 • Meningkatkan mood

  Satu kajian mengatakan bahawa berjalan pantas secara berkala berpotensi untuk meningkatkan mood. Selain itu, senaman ini juga dapat membantu mengatasi kemurungan. Berjalan di taman yang dikelilingi oleh kehijauan dan udara segar terbukti berkesan memberikan kesan yang menenangkan, melegakan kegelisahan, dan dapat membantu anda tidur lebih lena.

 • Mengurangkan risiko demensia

  Aktiviti berjalan kaki, cepat dan santai, yang dilakukan secara teratur dapat meningkatkan aliran darah ke otak dan mengurangi risiko penyakit saluran darah. Sebenarnya, menurut penyelidikan, berjalan kaki secara berkala dapat menurunkan risiko terkena demensia dan membantu mengekalkan fungsi otak pada usia tua.

 • Menjaga kesihatan jantung

  Berjalan dengan pantas juga bagus untuk menjaga kesihatan jantung. Selain itu, berjalan pantas juga bermanfaat dalam membantu mengawal tekanan darah dan mengurangkan kolesterol. Kedua-dua keadaan ini adalah faktor yang meningkatkan peluang seseorang untuk menghidap penyakit jantung dan strok.

 • Mencegah atau mengawal diabetes

  Berjalan pantas antara 20-30 minit sehari dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah. Selain itu, berjalan pantas yang dilakukan secara berkala juga berpeluang mendapatkan berat badan yang ideal. Kedua-duanya adalah aspek penting dalam membantu mencegah dan menguruskan diabetes.

 • Mencegah osteoartritis

  Berjalan kaki adalah satu bentuk latihan berat yang bagus untuk tulang dan otot. Berjalan kaki juga merupakan aktiviti positif yang dapat membantu menjaga kesihatan tulang rawan. Ini berguna untuk mencegah terjadinya tulang atau osteoporosis yang lemah. Aktiviti rutin ini juga berguna untuk mencegah penyakit yang berkaitan dengan penuaan dalam bentuk sendi yang menyakitkan, bengkak, dan kaku, yang biasa kita sebut sebagai osteoartritis.

 • Mengurangkan risiko barah

  Bersenam secara teratur, termasuk berjalan cepat yang disertai dengan gaya hidup yang sihat, dapat mengurangkan risiko seseorang terkena kanker, seperti payudara, usus besar, prostat, dan barah rahim. Manfaat berjalan pantas kerana pencegahan kanser dikaitkan dengan keradangan yang berkurang, sistem kekebalan tubuh yang lebih kuat, dan metabolisme yang lebih baik, yang dapat menghambat pertumbuhan sel-sel barah.

Lakukan ini supaya berjalan pantas tidak berbahaya

Melakukan sukan apa pun harus dilakukan dengan cara yang betul untuk mengurangkan risiko kecederaan. Oleh itu, lakukan beberapa perkara ini sebelum berjalan-jalan dengan pantas.

 • Pilih kasut dan pakaian yang sesuai

  Untuk menjadikan berjalan pantas lebih optimum, pilih kasut yang tepat untuk melindungi kaki anda. Selain kasut, pakaian yang dipakai disarankan agar disesuaikan dengan cuaca dan keadaan serta keselesaan pemakainya. Sekiranya anda bersenam di luar pada waktu malam, kami mengesyorkan anda memakai pakaian atau reflektor berwarna terang untuk memudahkan pengguna jalan raya mengetahui di mana anda berada.

 • Pilih laluan yang selamat dan selesa

  Pilih lokasi yang baik, selamat, dan mudah untuk berjalan kaki dengan pantas. Sentiasa perhatikan medan atau jalan agar tidak cedera atau cedera. Elakkan jalan berlubang, jalan tidak rata, cuaca tidak ramah, atau tempat yang terlalu sesak agar aktiviti ini dapat berjalan dengan optimum.

 • Memanaskan badan

  Sebelum berjalan pantas, lebih baik memanaskan badan sekurang-kurangnya 5-10 minit. Pemanasan otot ini berguna untuk menyiapkan badan untuk melakukan aktiviti dan mengelakkan kecederaan.

 • Menyejukkan

  Apabila jalan cepat hampir ke penghujung, kurangkan intensiti latihan ini dengan berjalan santai. Berjalan santai selama 5-10 minit dapat membantu otot-otot yang sudah panas hingga sejuk.

 • Regangan

  Regangkan setelah anda selesai menyejukkan badan. Sekiranya anda lebih suka melakukan regangan sebelum berjalan pantas, jangan lupa memanaskan badan terlebih dahulu.

Berjalan pantas adalah aktiviti yang murah dan mudah dilakukan. Di samping itu, aktiviti ini juga berisiko minimum jika dilakukan dengan betul. Namun, jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, disarankan untuk berjumpa doktor agar aktiviti ini masih dapat memberi implikasi positif kepada tubuh.