Kesihatan

Jangan putus asa, hadapi barah payudara tahap 2 dengan tenang

Perasaan sedih, putus asa, dan tekanan pasti akan terasa apabila didiagnosis menghidap barah payudara tahap 2 oleh doktor. Namun, cubalah tetap tenang dan bersemangat, kerana kemungkinan penyembuhan akan lebih tinggi jika rawatan dilakukan lebih awal dan tepat.

Kanser payudara berlaku apabila sel-sel di kelenjar payudara mengalami perubahan dan terus membelah secara tidak terkawal untuk membentuk tumor.

Keterukan penyakit ini ditentukan oleh seberapa besar ukuran tumor yang terbentuk di payudara dan seberapa cepat sel barah merebak ke organ lain dan kelenjar getah bening yang berdekatan.

Tanda dan Gejala Kanser Payudara Tahap 2

Tahap yang digunakan oleh doktor untuk menggambarkan keadaan barah payudara bermula dari peringkat 0–4.

Sekiranya anda didiagnosis menghidap barah payudara tahap 2, ini bermakna sel barah telah berkembang, tetapi tidak merebak ke organ lain. Sel-sel ini hanya terdapat di payudara atau baru-baru ini merebak ke kelenjar getah bening berhampiran payudara.

Kanser payudara tahap 2 terbahagi kepada dua, iaitu tahap 2A dan 2B. Kanser payudara tahap 2A umumnya dicirikan oleh gejala tumor pada payudara yang 2 cm atau lebih kecil. Sel barah juga terdapat di kelenjar getah bening di ketiak atau berhampiran tulang dada.

Walau bagaimanapun, ada kalanya tidak ada tumor di payudara. Walau bagaimanapun, doktor telah mengesan kehadiran barah di tiga kelenjar getah bening yang berada di bawah ketiak atau berdekatan dengan tulang dada.

Tahap 2A juga dapat dicirikan oleh kehadiran tumor di payudara berukuran 2–5 cm. Walau bagaimanapun, doktor tidak menemui penyebaran barah di kelenjar getah bening.

Sementara itu, pada barah payudara tahap 2B, kemungkinan tanda dan gejala yang timbul dari barah tahap ini termasuk:

  • Kehadiran tumor berukuran 2-5 cm bersama dengan sel barah yang merebak di satu atau tiga kelenjar getah bening di bawah lengan atau berhampiran tulang dada.
  • Tumor berukuran lebih dari 5 cm, tetapi tidak ada pembengkakan kelenjar getah bening yang berdekatan.
  • Menjumpai tumor berukuran 2-5 cm di sel payudara dan barah yang berkumpul di kelenjar getah bening.

Langkah Rawatan Kanser Payudara

Terdapat beberapa langkah rawatan yang secara amnya diambil untuk mengatasi barah payudara tahap 2 yang dialami. Langkah-langkah rawatan bertujuan untuk mencegah barah daripada berkembang ke tahap yang lebih maju.

Berikut adalah beberapa langkah perubatan yang perlu anda lakukan untuk melawan barah payudara tahap 2:

1. Operasi

Sekiranya tumor masih kecil, anda boleh menjalani pembedahan pemeliharaan payudara atau lumpektomi. Pembedahan ini hanya membuang tumor dan sebahagian tisu di sekitarnya.

Walau bagaimanapun, jika tumor anda besar dan agresif, mungkin diperlukan mastektomi atau pembuangan payudara. Selepas prosedur mastektomi, pembedahan pembinaan semula payudara dapat dilakukan untuk memperbaiki penampilan payudara.

2. Kemoterapi

Kemoterapi boleh dilakukan sebelum dan selepas anda menjalani pembedahan. Ketika dilakukan sebelum pembedahan, kemoterapi bertujuan untuk mengurangkan ukuran tumor. Ini dilakukan untuk mengelakkan pembedahan membuang payudara sepenuhnya atau pembedahan mastektomi.

Kemoterapi dilakukan selepas pembedahan bertujuan untuk memusnahkan sel barah yang belum dikeluarkan sepenuhnya. Semasa kemoterapi, ubat akan dimasukkan ke dalam badan melalui saluran darah yang terdiri daripada beberapa kitaran. Kemoterapi juga boleh dilakukan dengan mengambil ubat kemoterapi dalam bentuk pil.

4. Terapi sinaran

Terapi ini dapat membasmi sel barah yang belum dikeluarkan setelah pembedahan lumpektomi dilakukan. Terapi radiasi juga dapat dilakukan jika Anda pernah menjalani mastektomi, terutama jika tumor Anda besar atau sel barah telah menyebar ke kelenjar getah bening.

5. Terapi hormon

Beberapa jenis barah payudara boleh menjadi aktif kerana pengaruh hormon. Sekiranya anda mempunyai reseptor hormon kanser aktif, anda mungkin dapat menjalani terapi hormon. Ubat terapi hormon dapat mencegah tumor berinteraksi dengan hormon ini.

Sekiranya anda tidak mengalami menopaus, anda disarankan agar ovari anda dikeluarkan untuk menghentikan pengeluaran hormon atau anda juga boleh mengambil ubat-ubatan yang dapat mencegah ovari melepaskan hormon.

Cuba bertenang dan jangan putus asa ketika didiagnosis menghidap barah payudara tahap 2.

Ini bermakna, dengan rawatan yang tepat, dianggarkan sekitar 90 daripada 100 orang dengan barah payudara tahap 2 masih hidup setelah 5 tahun didiagnosis menghidap barah payudara tahap 2.

Oleh itu, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor sekiranya terdapat tanda-tanda atau gejala yang menunjukkan barah payudara tahap 2. Kanser payudara yang lebih awal dikesan dan dirawat, kadar kejayaan rawatan juga akan lebih tinggi.