Kehidupan yang sihat

Cari Cara Yang Betul untuk Mengatasi Puting Gatal

Puting gatal adalah keadaan biasa dan sering menyebabkan rasa tidak selesa. Nasib baik, aduan ini biasanya tidak disebabkan oleh sesuatu yang berbahaya dan dapat diselesaikan dengan beberapa cara yang mudah dan senang.

Puting gatal boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, aduan ini lebih kerap berlaku pada wanita hamil dan menyusui. Sebilangan orang dapat merasakan keluhan ringan pada puting gatal dan hilang sendiri.

Walaupun kelihatan ringan, puting gatal kadang-kadang terasa agak berat, membuat penghidapnya selalu menggaru. Ini boleh menyebabkan puting sakit dan sakit.

Beberapa Kemungkinan Penyebab Puting Gatal

Sebelum menentukan rawatan yang tepat, anda harus terlebih dahulu mengetahui penyebab puting gatal. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan puting gatal:

Kulit sensitif

Orang yang mempunyai kulit sensitif cenderung mempunyai kulit kering dan jengkel. Dalam kes tertentu, pemilik kulit sensitif bahkan boleh mengalami dermatitis, terutamanya apabila kulit terkena bahan atau benda tertentu, seperti detergen, minyak wangi, atau sabun.

Keadaan ini dapat menjadikan kulit menjadi kering, muncul ruam atau kemerahan, dan retak dengan gatal dan lebam. Dermatitis boleh muncul pada kulit mana-mana bahagian badan, termasuk puting dan kawasan sekitarnya.

Luka atau lepuh pada puting

Puting boleh terkena lepuh atau luka jika sering menggosok pakaian atau coli yang terlalu ketat. Kadang kala, menggosok puting dengan wayar bra juga boleh menyebabkan puting melepuh atau sakit. Keadaan ini boleh menyebabkan aduan puting gatal.

Perubahan hormon

Tubuh wanita akan mengalami perubahan hormon ketika memasuki akil baligh, semasa kehamilan dan penyusuan, dan menopaus. Keadaan ini juga boleh mencetuskan puting gatal selama beberapa hari atau minggu, tetapi biasanya tanpa ruam.

Mastitis

Mastitis atau keradangan pada tisu payudara boleh menyebabkan puting dan payudara gatal. Keadaan ini sering dialami oleh ibu-ibu yang baru menyusui dan kadang-kadang muncul dengan jangkitan pada payudara. Selain gatal, mastitis juga dapat menyebabkan pembengkakan, kemerahan, dan sakit ketika menyusui.

Penyakit Paget

Walaupun agak jarang berlaku, puting gatal juga boleh disebabkan oleh penyakit Paget. Penyakit ini adalah jenis barah yang jarang berlaku dan salah satu gejalanya ialah puting dan payudara yang gatal.

Gejala awal penyakit ini mungkin serupa dengan dermatitis atau kulit sensitif pada puting susu, tetapi gatalnya boleh berlangsung selama berminggu-minggu. Selain membuat puting gatal, penyakit Paget juga dapat menyebabkan beberapa keluhan lain, iaitu keputihan dari puting dan benjolan di payudara.

Selain keadaan perubatan yang disebutkan di atas, puting gatal juga dapat dialami ketika terkena cuaca panas dan memakai pakaian tebal atau ketat. Keadaan ini menjadikan badan mudah berpeluh dan lembap sehingga kulit terasa gatal, termasuk puting.

Cara Mengatasi Puting Gatal

Rawatan puting gatal berbeza-beza, bergantung pada penyebabnya. Namun, secara umum, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mengatasi keluhan puting gatal, yaitu:

1. Elakkan terkena bahan yang menjengkelkan

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, cubalah mengelakkan menggunakan sabun atau bahan pencuci kimia yang keras, seperti sabun yang mengandungi minyak wangi atau bahan antibakteria.

Sebaliknya, pilih sabun pencuci badan atau cucian yang mengandungi bahan kimia ringan dan dilabel hypoallergenic.

2. Gunakan coli yang sesuai

Puting mengalami geseran langsung dengan coli. Oleh itu, jika anda mengalami puting gatal kerana sering menggunakan coli yang ketat atau poliester, cubalah menggantinya dengan coli kapas atau tanpa wayar.

Bra ini cenderung lebih lembut dan menyebabkan geseran pada puting lebih sedikit, sehingga dapat mengatasi gatal puting.

3. Menggunakan serbuk anti-gatal

Sekiranya puting gatal anda mengganggu, cuba gunakan serbuk gatal pada puting anda untuk melegakannya. Beberapa pilihan serbuk anti-gatal adalah serbuk yang mengandungi mentol, asid salisilat, atau calamin.

4. Beri kompres sejuk

Apabila puting anda gatal dan benjolan muncul, anda boleh menggunakan kompres sejuk pada puting untuk menghilangkan keluhan.

Sangat mudah, anda hanya perlu membungkus ais dengan kain, kemudian memampatkan payudara gatal selama beberapa minit. Lakukan ini 2 atau 3 kali sehari.

5. Memohon pelembap

Gatal puting boleh berlaku apabila puting menggosok pada bra atau lepuh kerana kerap memberi makan bayi. Untuk mengurangkan gatal dan membantu menyembuhkan lepuh dan luka pada puting susu, anda boleh menggunakan pelembap khas pada payudara atau Jeli petroleum.

Walau bagaimanapun, Jeli petroleum tidak boleh digunakan oleh ibu menyusu kerana boleh menyebabkan penyumbatan kelenjar Montgomery.

6. Menggunakan dadah

Dalam kes yang teruk, aduan puting perlu dirawat dengan ubat dari doktor. Untuk mengatasi aduan gatal-gatal dan pembengkakan puting susu kerana mastitis dan dermatitis, doktor boleh menetapkan salap kortikosteroid.

Sekiranya puting gatal berlaku kerana jangkitan pada payudara atau lepuh yang dijangkiti, doktor boleh menetapkan ubat antibiotik dalam bentuk salep atau ubat oral. Sementara itu, untuk mengatasi gatal yang teruk pada puting susu, doktor juga boleh memberi ubat antihistamin.

Sekiranya puting gatal disebabkan oleh penyakit Paget, doktor anda boleh merawat keadaan ini dengan pembedahan dan kaedah rawatan lain, seperti kemoterapi.

Supaya puting gatal yang anda alami tidak menjadi lebih teruk, cubalah jangan menggaru kawasan puting terlalu keras. Untuk mengelakkan puting gatal berulang, pakai pakaian yang menyerap peluh, seperti kapas, dan elakkan produk penjagaan kulit yang mengandungi bahan kimia yang keras.

Bagi ibu yang menyusu, pastikan kedudukan lampiran betul sehingga pengosongan payudara dapat dilakukan dengan optimum. Cuba beri bayi pada satu payudara sehingga kosong sebelum berpindah ke payudara yang lain untuk mengelakkan mastitis.

Sekiranya puting gatal tidak sembuh selepas beberapa hari atau jika ia bertambah teruk, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Ini penting agar doktor anda dapat menentukan punca puting gatal anda dan menentukan rawatan yang berkesan.