Keluarga

Cirit-birit pada Wanita Hamil

Cirit-birit semasa mengandung mestilah sangat tidak selesa, terutamanya jika disertai dengan aduan mual dan muntah. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, keadaan ini boleh menyebabkan dehidrasi teruk boleh berbahaya bagi ibu dan janin.

Wanita hamil dikatakan mengalami cirit-birit sekiranya tekstur najis semasa buang air besar (BAB) menjadi cair dengan kekerapan lebih dari tiga kali sehari. Cirit-birit adalah keluhan yang biasa berlaku semasa kehamilan. Dianggarkan hampir 34% wanita hamil mengalami cirit-birit.

Punca Cirit-birit semasa Kehamilan

Cirit-birit semasa mengandung boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti:

1. Perubahan hormon

Semasa kehamilan, tentu saja, perubahan hormon berlaku. Perubahan hormon tertentu boleh mempengaruhi proses pencernaan yang menyebabkan pencernaan, seperti cirit-birit, mual, dan muntah. Hormon tertentu juga boleh menyebabkan wanita hamil mengalami sembelit (sembelit).

 2. Jangkitan

Mikroorganisma yang paling biasa yang menyebabkan cirit-birit pada wanita hamil adalah virus, bakteria (mis Salmonella, Shigella, E. Coli, atau Campylobacter), dan parasit (contohnya protozoa).

 3. Intoleransi makanan

Wanita hamil biasanya akan mengubah diet mereka dan memilih makanan yang lebih sihat untuk memenuhi keperluan pemakanan janin. Terdapat beberapa makanan yang boleh menyebabkan cirit-birit. Keadaan ini dinamakan intoleransi makanan. Selain itu, ketidaksesuaian susu lembu (intoleransi laktosa) dan produknya yang diproses, seperti keju atau yogurt, juga sering menyebabkan cirit-birit pada wanita hamil.

 4. Kesan sampingan ubat

Beberapa jenis ubat, seperti antibiotik, ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), dan ubat ulser yang mengandung magnesium hidroksida, boleh menyebabkan cirit-birit pada wanita hamil. Selain ubat, suplemen kehamilan juga boleh menyebabkan cirit-birit semasa kehamilan.

 5. Penyakit tertentu

Sindrom usus yang merengsa (IBS) dan penyakit radang usus adalah beberapa keadaan perubatan yang boleh menyebabkan cirit-birit pada wanita hamil.

6. Tanda-tanda buruh

Kadang-kadang cirit-birit boleh menjadi tanda bahawa persalinan sudah dekat, terutamanya jika cirit-birit berlaku pada trimester ketiga kehamilan atau beberapa minggu sebelum tarikh akhir anda. Persalinan isyarat cirit-birit biasanya disertai oleh kontraksi rahim.

Kerana boleh disebabkan oleh banyak perkara, cirit-birit pada wanita hamil perlu mendapatkan pemeriksaan dari doktor, terutama jika cirit-birit berlangsung lebih dari 2 minggu atau disertai dengan aduan lain, seperti penurunan berat badan, demam, dan dehidrasi.

Untuk menentukan penyebabnya, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dengan ujian tambahan jika diperlukan, seperti ujian darah, analisis tinja, dan pemeriksaan endoskopi.

Mengendalikan Cirit-birit pada Wanita Hamil

Sebilangan besar cirit-birit pada wanita hamil akan hilang sendiri dalam beberapa hari, terutamanya cirit-birit yang disebabkan oleh jangkitan virus atau intoleransi makanan. Apa yang perlu dilakukan ialah minum air yang mencukupi atau minuman rehidrasi untuk menggantikan cecair dan elektrolit yang hilang.

Minum segelas air atau minuman rehidrasi setiap kali anda mengalami pergerakan usus atau muntah. Semasa cirit-birit, elakkan makanan yang tinggi serat, tinggi lemak, atau pedas, dan elakkan produk tenusu dan tenusu.

Sekiranya cirit-birit tidak hilang atau bertambah buruk, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan lebih lanjut. Jangan mengambil ubat antidiarrheal dengan cuai, kerana tidak semua ubat selamat untuk wanita hamil.

Ditulis oleh:

dr. Dina Kusumawardhani