Keluarga

Ini adalah berat bayi 2 bulan yang ideal

Berat bayi yang meningkat 2 bulan secara berterusan adalah tanda bahawa dia sihat dan tubuhnya menyerap nutrien dengan baik. Oleh itu, adalah penting bagi setiap ibu bapa untuk sentiasa memantau berat badan anak kecil mereka untuk memastikan pertumbuhan dan perkembangan mereka.

Pertumbuhan dan perkembangan bayi perlu dipertimbangkan dengan teliti, terutama kenaikan berat badan. Berat dan panjang bayi akan terus meningkat dengan cepat apabila dia mula menginjak 2 bulan.

Oleh itu, Ibu dan Ayah perlu memahami carta kenaikan berat badan bayi untuk memastikan berat badan meningkat secara konsisten dari masa ke masa. Bapa dan Ibu juga dapat menyokong pertumbuhan dan perkembangan si Kecil dengan memberikan rangsangan.

Memerhatikan Corak Pertumbuhan

Tinggi dan berat badan sering digunakan sebagai rujukan untuk menilai pertumbuhan dan perkembangan bayi. Kanak-kanak lelaki dan perempuan umumnya mempunyai carta pertumbuhan yang berbeza. Kanak-kanak lelaki cenderung lebih berat dan tinggi daripada kanak-kanak perempuan.

Berat rata-rata bayi lelaki berusia 2 bulan berkisar antara 3,4-5,7 kg, dengan tinggi antara 51–58,4 cm. Sementara itu, berat bayi perempuan pada umumnya berkisar antara 3.2–5.4 kg, dengan tinggi 50–57.4 cm.

Perkembangan Bayi 2 Bulan dan Cara Menyokongnya

Selain kenaikan berat badan, perkembangan bayi berusia 2 bulan juga ditandai dengan kemampuannya untuk mengekspresikan dirinya untuk menunjukkan suka dan tidak suka. Contohnya, bayi akan menangis ketika dia lapar, mengantuk, atau lampinnya kotor.

Pada tahap ini, Bapa dan Ibu dapat memberikan rangsangan kepada Si Kecil untuk menunjang pertumbuhan dan perkembangan mereka. Berikut adalah beberapa kaedah rangsangan yang boleh anda cuba lakukan:

  • Menunjukkan pelbagai jenis objek dengan warna dan bentuk yang berbeza
  • Mengajak anak kecil anda untuk bercakap secara berkala untuk meningkatkan tindak balasnya melalui pergerakan tangan atau kaki
  • Libatkan ahli keluarga yang lain untuk berkomunikasi dengan anak anda untuk meningkatkan kemahiran berinteraksi

Telah disebutkan sebelumnya bahawa menangis adalah salah satu cara untuk bayi berusia 2 bulan untuk berkomunikasi. Ini boleh membuatkan Ibu dan Ayah merasa cemas kerana mereka tidak faham mengapa si kecil anda menangis dan apa yang harus dilakukan.

Walau bagaimanapun, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum memperkenalkan dan memberikan pacifier kepada si kecil anda.

Merawat bayi ketika berusia 2 bulan membuatkan sebilangan ibu bapa lebih berhati-hati. Pastikan pengambilan nutrien bayi melalui susu ibu dipenuhi dan dia cukup tidur.

Ibu dan Ayah juga tidak perlu risau jika berat badan anak kecil anda tidak sesuai dengan usia bayi, kerana perkembangan setiap bayi pada umumnya berbeza.

Peningkatan berat badan bayi berusia 2 bulan yang stabil adalah tanda bahawa dia sihat. Namun, pastikan Ibu dan Ayah sentiasa memantau perkembangan Si Kecil, iya.

Sekiranya anda risau berat badan bayi anda tidak bertambah atau jika anda menghadapi masalah penyusuan, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar pediatrik.