Kesihatan

Risiko Yang Boleh Berlaku Sekiranya Anda Melahirkan Oleh Caesarean

Ramai wanita hamil memilih pembedahan caesar agar tidak merasakan kesakitan ketika melahirkan atau memilih "tarikh cantik". Tetapi sebelum wanita hamil memutuskan untuk melahirkan dengan pembedahan caesar,ayuh,tahu sebelum ini apa sahaja risikomiliknya.

Setiap operasi mempunyai risiko, termasuk pembedahan caesar. Pilihan melahirkan dengan kaedah ini secara amnya akan disarankan sekiranya terdapat keadaan tertentu yang boleh mengancam wanita hamil dan janin.

Risiko di Sebalik Ibu yang melahirkan Caesar

Melahirkan secara caesarean akan menjadikan wanita hamil bebas dari kesakitan yang dialami semasa melahirkan. Walau bagaimanapun, prosedur ini juga bukan tanpa risiko. Berikut adalah beberapa risiko atau komplikasi kelahiran caesar:

1. Jangkitan

Salah satu risiko kelahiran caesar adalah jangkitan pada luka pembedahan. Keadaan yang boleh meningkatkan risiko jangkitan adalah kebersihan yang buruk di kawasan luka, atau perawatan luka pembedahan yang tidak betul.

Umumnya jangkitan pada pembedahan pembedahan caesar muncul dalam beberapa minggu pertama selepas pembedahan. Sayatan yang dijangkiti akan menyakitkan, bengkak, merah, dan bernanah.

Selain kawasan di sekitar sayatan pembedahan, jangkitan juga boleh berlaku pada tisu atau lapisan rahim (lapisan rahim). Keadaan ini dicirikan oleh sakit perut, demam, keputihan yang tidak normal, atau bahkan pendarahan berat dari faraj.

2. Pendarahan

Risiko yang boleh berlaku ketika kelahiran caesar seterusnya adalah pendarahan. Berisiko kehilangan banyak darah semasa pembedahan caesar cenderung lebih besar daripada semasa bersalin normal.

Walaupun jarang berlaku, pembedahan caesar boleh menyebabkan kehilangan darah dalam jumlah besar yang mungkin memerlukan perjalanan darah.

3. Kejadian bekuandarah

Melahirkan secara sesar juga meningkatkan risiko pembekuan darah (trombosis). Pembekuan darah yang menyekat urat di kaki akan menyebabkan trombosis urat dalam. Keadaan ini dicirikan oleh rasa sakit pada kaki, kemerahan pada kulit kaki, dan kaki yang hangat.

Selain dapat menyumbat saluran darah di kaki, gumpalan darah juga dapat dibawa ke paru-paru dan membahayakan keadaan ibu.

4. Tindak balas anestesia

Semasa melahirkan secara caesar, ibu akan menjalani proses anestetik dengan ubat bius. Walaupun jarang berlaku, kesan sampingan anestetik, seperti pening dan kebas yang berpanjangan, boleh berlaku. Walau bagaimanapun, keadaan ini biasanya hilang sendiri beberapa hari selepas bersalin.

5. Kecederaan semasa pembedahan

Kecederaan semasa pembedahan, seperti luka pundi kencing yang tidak disengajakan, boleh berlaku. Risiko kecederaan ini akan menjadi lebih besar lagi jika anda pernah menjalani beberapa pembedahan caesar.

Risiko pada Bayiakibatnya Penghantaran Caesarean

Selain ibu, melahirkan secara caesarean juga boleh mendatangkan risiko kepada bayi. Beberapa risiko yang boleh berlaku adalah:

Gangguan pernafasan

Bayi yang dilahirkan oleh pembedahan caesar lebih cenderung mengalami masalah pernafasan. Biasanya komplikasi ini berlaku sekiranya bayi dilahirkan sebelum 39 minggu, ketika paru-paru tidak berkembang sepenuhnya.

Sekiranya tidak disertai oleh gangguan lain, wanita hamil tidak perlu risau, kerana keadaannya biasanya akan bertambah baik dengan sendirinya.

Kulit tercalar

Semasa pembedahan caesar, kulit bayi mungkin tercalar secara tidak sengaja. Namun, calar ini biasanya ringan dan sembuh tanpa meninggalkan parut.

Melahirkan secara sesar atau normal mempunyai faedah dan risiko. Dalam beberapa keadaan, seperti janin berganda, kepala janin yang terlalu besar, kedudukan janin tidak normal, tali pusat melilit janin, plasenta terletak yang menutup saluran kelahiran, dan wanita hamil dengan keadaan kesihatan tertentu, pilihan kelahiran caesar mungkin lebih selamat.

Sebelum memutuskan kaedah kelahiran, wanita hamil perlu mengetahui risiko setiap prosedur, termasuk risiko melahirkan melalui pembedahan caesar. Lakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala untuk memantau keadaan wanita hamil dan anak kecil mereka. Dengan cara itu, doktor juga dapat mencadangkan kaedah bersalin mana yang terbaik.