Kehidupan yang sihat

Capai Badan yang Sihat dengan Khasiat Hulahoop

Seronok dan mengasyikkan. Begitulah perasaan orang ketika bermain hulahoop. Tetapi tIDItu sahaja, ternyata terdapat banyak manfaat kesihatan dari hulahoop, mbermula dari lingkaran mengecut pinggang dan pjerit, untuk menyuburkan hati.

Hulahoop adalah sukan ringan. Melakukan latihan ini dinilai pada intensiti yang sama dengan latihan aerobik tertentu, seperti tarian salsa atau tarian perut.

Apa sahaja Kelebihan Hulahaduh dari Bahagian Perubatan?

Bersenam menggunakan hulahoop memberikan manfaat kesihatan yang luar biasa, termasuk:

1. Sihat jantung

Kajian yang melibatkan 120 peserta dengan lingkungan umur 18-45 tahun menunjukkan bahawa bersenam dengan hulahoop dapat membantu menjaga kesihatan jantung.

Dalam kajian tersebut, orang yang melakukan senaman hulahoop selama 30 minit secara berkala mengalami peningkatan degupan jantung, aliran darah yang lebih lancar, dan merasa lebih sihat.

2. Menjadikan badan lebih lentur

Hulahoop juga berguna untuk kelenturan badan. Pergerakan yang dilakukan semasa bermain hulahoop memberi kesan yang baik pada kekuatan punggung, bahu, perut, lengan, dan kaki.

3. Membakar kalori dalam badan

Bermain hulahoop selama 30 minit boleh membakar sebanyak 160-200 kalori. Sekiranya anda melakukannya selama kira-kira enam minggu, anda boleh mengurangkan lilitan pinggang sekitar 3 cm. Oleh itu, bermain hulahoop boleh digunakan sebagai bentuk latihan untuk mengekalkan berat badan.

 4. Main dan mengajar pada masa yang samai anak-anak untuk hidup sihat

Bersenam menggunakan hulahoop adalah permainan yang menghiburkan. Cuba bawa anak dan rakan mereka bermain hulahoop bersama. Beri pemahaman kepada anak-anak bahawa bermain hulahoop baik untuk kesihatan dan pertumbuhan mereka.

Tiga Hula BergerakhAlamak Perlu Tahu

Manfaat hulahoop di atas anda boleh mendapat lebih banyak pengaruh dengan mengubah pergerakan. Semasa bermain hulahoop, cubalah melakukannya dengan langkah berikut:

Pergerakan sisi

Untuk pemula, anda boleh mencuba pergerakan hulahoop yang lebih mudah terlebih dahulu, yang merupakan pergerakan ke samping. Pergerakan ini dilakukan dengan badan berdiri tegak dan kaki selari dengan bahu. Selepas itu, putar hulahoop diikuti dengan pergerakan pinggul ke kiri dan kanan.

Semasa melakukan gerakan ini, kencangkan otot perut anda dan pastikan hulahoop menyentuh sisi pinggang anda.

Bergerak ke hadapan dan ke belakang

Pergerakan seterusnya yang boleh dicuba adalah gerakan bulat ke depan dan ke belakang. Anda boleh mengikuti pergerakan ini mengikut arah jam atau lawan jam.

Sekiranya anda mengikut arah jam, mulailah dengan kaki kiri lebih maju daripada kanan. Sebagai gantinya, letakkan kaki kanan anda lebih ke hadapan jika anda mahu membelok ke arah lawan jam.

Kemudian pegang hulahoop di pinggang, gerakkan hulahoop, dan mulailah mengayunkan pinggul berulang-ulang.

Pergerakan berjalan

Setelah anda terbiasa dengan gerakan ke depan dan ke belakang, cuba teruskan semasa anda berjalan.

Berjalan ke hadapan dengan perlahan sambil menggerakkan hulahoop. Untuk mempermudah berjalan, naiklah sambil anda mendorong hulahoop ke depan dengan pinggul anda. Setelah membiasakan diri, anda dapat terus berjalan dengan tempo yang lebih cepat.

Hulahoop boleh menjadi pilihan dalam menjaga kesihatan dan kecergasan. Untuk mendapatkan faedah hulahoop, pilihlah hulahoop yang keliling dan beratnya sesuai dengan ukuran dan kemampuan badan anda. Untuk pemula, jangan segera menggunakan hulahoop yang berat, tetapi juga jangan terlalu ringan kerana sukar dikawal.