Kesihatan

Risiko Luka Koyak Tidak Terikat

Tidak semua kerosakan boleh dirawat sendiri. Air mata yang mendalam dengan pendarahan berat adalah contoh luka yang perlu dirawat oleh doktor dan mungkin memerlukan jahitan. Sebabnya, jika luka yang terkoyak tidak dijahit, beberapa komplikasi serius dan boleh mengancam nyawa boleh berlaku.

Hampir semua orang mengalami luka yang koyak. Secara amnya, laserasi berlaku akibat terjatuh, tusukan atau tergores oleh benda tajam, dan kemalangan jalan raya.

Luka koyak kadang-kadang tidak memerlukan jahitan dan boleh dirawat secara bebas di rumah. Walau bagaimanapun, jika air mata serius berlaku, anda harus segera mendapatkan rawatan perubatan, terutamanya jika terdapat pendarahan berat atau jika pendarahan berlangsung lebih dari 20 minit.

Dalam kes ini, air mata perlu dirawat oleh doktor dan mungkin memerlukan jahitan untuk menghentikan pendarahan dan mencegah sejumlah komplikasi serius.

Kriteria untuk luka koyak yang perlu diperiksa oleh doktor

Berikut adalah beberapa kriteria untuk luka koyak yang perlu diperiksa oleh doktor:

  • Kedalaman luka lebih dari 1 cm
  • Pendarahan tidak berhenti dengan tekanan langsung pada luka
  • Pendarahan berlangsung lebih dari 20 minit
  • Kecederaan berlaku akibat kemalangan serius

Risiko Luka Koyak Tidak dijahit

Risiko utama luka yang tidak dijahit adalah jangkitan. Luka yang dijangkiti dapat dikenali dengan tanda-tanda keluarnya nanah hijau, kuning, atau coklat dengan bau busuk, dan kadang-kadang disertai demam.

Terdapat beberapa jenis jangkitan serius dan mengancam nyawa yang disebabkan oleh luka yang tidak dijahit, termasuk:

Tetanus

Tetanus boleh menyebabkan kekejangan rahang dan leher, sawan, dan juga kematian. Keadaan ini disebabkan oleh jangkitan bakteria Clostridium tetani. Biasanya, gejala jangkitan tetanus muncul 4-21 hari setelah luka dijangkiti.

Fasciitis nekrotik

Necrotizing fasciitis adalah jangkitan teruk pada tisu lembut yang boleh disebabkan oleh pelbagai jenis bakteria, termasuk: Clostridium dan Streptokokus. Sekiranya tidak ditangani dengan segera, jangkitan ini boleh menyebabkan komplikasi serius yang mengancam nyawa, seperti sepsis dan kegagalan buah pinggang.

Selulitis

Selulitis adalah jangkitan pada kulit yang tidak bersentuhan langsung dengan luka. Secara amnya, selulitis disebabkan oleh jangkitan bakteria Streptokokus dan Staphylococcus aureus. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, selulitis boleh menyebabkan komplikasi berbahaya, seperti:

  • Gangren
  • Limfadenitis
  • Jangkitan tulang
  • jangkitan aliran darah
  • Sepsis

Selain jangkitan, luka koyak yang dibiarkan terbuka tanpa jahitan juga berisiko gagal sembuh atau luka sembuh lebih lama daripada yang seharusnya. Ini boleh memberi kesan kepada keadaan psikologi pesakit. Pesakit mungkin merasa kecewa kerana luka tidak sembuh.

Adakah luka dijahit atau tidak bergantung kepada risiko jangkitan tinggi dan rendah. Penyembuhan luka yang dibiarkan sembuh secara semula jadi dikenali sebagai penyembuhan luka sekunder.

Umumnya, luka yang dibiarkan terbuka oleh doktor dan tidak dijahit adalah air mata yang sudah dijangkiti atau mengandungi badan atau bahan asing yang berpotensi menjangkiti. Untuk mengubatinya, doktor akan membersihkan luka dengan cecair pengairan dan mengeluarkan tisu yang mati.

Pada hakikatnya, luka yang terkoyak bukanlah suatu keadaan yang dapat dibiarkan tanpa pengawasan, kerana boleh menyebabkan berbagai komplikasi berbahaya. Oleh itu, jika anda mengalami air mata, sama ada besar atau kecil, anda harus berjumpa doktor. Doktor akan menentukan rawatan yang sesuai dan selamat untuk luka anda.

Ditulis oleh:

dr. Sonny Seputra, M.Ked.Klin, Sp.B, FINACS

(Pakar Bedah)