Kehidupan yang sihat

Jarang Diketahui, Ini 6 Khasiat Ikan Tilapia untuk Kesihatan

Ikan nila mungkin tidak begitu terkenal oleh masyarakat Indonesia. Sebenarnya, manfaat ikan nila untuk kesihatan tubuh sangat pelbagai kerana mengandungi banyak nutrien. Tidak hanya sihat, ikan air tawar jenis ini juga mempunyai rasa yang enak.

Ikan nila adalah salah satu jenis ikan air tawar yang telah mula ditanam secara meluas di Indonesia. Ikan ini mengandungi pelbagai nutrien penting untuk kesihatan, mulai dari protein, lemak sehat, hingga berbagai vitamin dan mineral.

Bukan hanya itu, ikan nila juga mempunyai kadar merkuri yang rendah, menjadikannya salah satu ikan paling selamat untuk dimakan.

Kandungan Nutrien Ikan Tilapia

Dalam 100 gram ikan nila mengandungi sekitar 95 kalori dan pelbagai nutrien berikut:

  • 20 gram protein
  • 2 gram lemak
  • 10 miligram kalsium
  • 25 miligram magnesium
  • 170 miligram fosforus
  • 300 miligram kalium
  • 40 mikrogram selenium
  • 25 mikrogram folat

Selain itu, nila juga mengandungi asid lemak omega-3 dan omega-6, zat besi, zink, kolin, mangan, vitamin B12, vitamin D, dan vitamin K.

Khasiat Ikan Tilapia untuk Kesihatan Tubuh

Berkat kandungan gizi yang pelbagai, ikan nila mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk:

1. Membina tisu otot badan

Ikan nila adalah sumber protein dan omega-3. Protein mempunyai peranan penting sebagai bahan utama untuk membentuk tisu badan, termasuk otot. Sementara itu, omega-3 berfungsi untuk meningkatkan tenaga dan stamina.

Agar faedah ini dapat dimaksimumkan, anda juga perlu melakukan sukan dan latihan fizikal untuk membina tisu otot, seperti mengangkat beban, tolak naik, setinggan, dan papan.

2. Menjaga kesihatan jantung

Asid lemak penting, seperti asid lemak omega-3 dan omega-6, dalam ikan nila diketahui dapat menurunkan tekanan darah, mengurangkan jumlah kolesterol jahat, dan mengurangkan risiko penyumbatan saluran darah.

Ini menjadikan nila baik untuk dimakan sebagai makanan yang sihat untuk menjaga kesihatan jantung dan mencegah penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung.

3. Menjaga kekuatan dan kesihatan tulang

Manfaat nila seterusnya adalah menjaga kesihatan tulang. Ini berkat kandungan protein dan kalsium di dalamnya.

Bukan hanya itu, sebuah kajian mengatakan bahawa kandungan omega-3 dalam nila juga baik untuk mengekalkan kekuatan dan kesihatan tulang. Dengan pengambilan nutrien ini dengan mencukupi, anda dapat mengelakkan osteoporosis.

4. Meningkatkan daya tahan

Ikan nila juga baik untuk dimakan untuk meningkatkan sistem ketahanan badan, sehingga tubuh lebih kuat melawan jangkitan dan anda tidak mudah sakit. Anda boleh mendapatkan faedah ini berkat kandungan selenium dan protein dalam nila.

Selenium adalah mineral yang mempunyai sifat antioksidan, sementara protein adalah nutrien penting yang berperanan dalam pembentukan jaringan tubuh dan sel, termasuk sel darah putih.

Bukan hanya itu, sifat antioksidan selenium juga dapat melawan kesan radikal bebas yang dapat merosakkan sel tubuh dan meningkatkan risiko pelbagai penyakit, seperti barah.

5. Mencegah anemia

Anemia adalah keadaan apabila jumlah sel darah merah di dalam badan berkurang, sehingga oksigen tidak dihantar dengan baik ke seluruh tubuh. Orang yang mengalami anemia biasanya akan merasa lemah, pucat, cepat letih, dan sukar menumpukan perhatian.

Untuk mencegah dan mengatasi anemia, Anda disarankan untuk makan makanan yang mengandung zat besi, vitamin B12, dan folat, seperti nila.

Ikan nila dan jenis ikan lain juga merupakan sumber nutrien penting bagi orang yang menjalani diet pescatarian.

6. Menurunkan berat badan

Ikan nila dapat menjadi salah satu pilihan makanan bagi anda yang mengikuti program diet. Kandungan protein yang tinggi dan lemak tepu rendah menjadikan ikan jenis ini baik untuk menurunkan berat badan.

Protein dalam nila akan membuat anda kenyang lebih lama. Dengan cara ini, anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih mudah tanpa merasa lapar.

Namun, bukan hanya dengan memakan ikan nila, anda juga perlu melakukan senaman secara teratur sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari untuk mengekalkan atau menurunkan berat badan.

Manfaat ikan nila bervariasi, tetapi anda masih harus memperhatikan cara memilih dan memprosesnya. Pastikan anda memilih nila yang segar dan tidak berbau busuk.

Jenis ikan ini juga harus diproses dengan cara yang sihat dan tidak menggunakan banyak minyak, seperti mengukus, memanggang, menumis, atau membuat sup. Di samping itu, untuk memenuhi pengambilan nutrien harian anda, anda juga perlu makan makanan berkhasiat lain, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.

Ikan nila adalah salah satu pilihan makanan paling sihat. Walau bagaimanapun, sebilangan orang mungkin tidak dapat memakannya kerana keadaan kesihatan tertentu, seperti alergi ikan atau makanan laut.

Sekiranya anda mempunyai penyakit tertentu atau pernah mengalami reaksi alergi setelah makan ikan nila, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk memastikan sama ada ikan ini selamat untuk anda makan.