Keluarga

Latihan Kehamilan di Rumah ini Mudah Dilakukan

Senam kehamilan di rumah lebih berkesan kerana dapat dilakukan pada bila-bila masa, dan menjimatkan masa dan wang jika dibandingkan dengan gimnasium. Dari sekian banyak latihan kehamilan, ada beberapa yang boleh anda lakukan sendiri di rumah.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa senaman kehamilan mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan tubuh wanita hamil, termasuk meningkatkan tenaga, mengurangkan tekanan, meningkatkan kualiti tidur, dan bahkan mengatasi pelbagai aduan semasa kehamilan.

Beberapa Latihan Kehamilan di Rumah

Jangan segera berfikir bahawa semua pergerakan latihan kehamilan adalah rumit dan memerlukan bantuan tenaga pengajar. Terdapat beberapa pilihan latihan kehamilan yang mudah yang boleh anda lakukan sendiri di rumah.

1. Push-up dinding

Push-up dinding adalah sejenis pergerakan tolakan Ini dilakukan dengan berdiri dan bersandar pada dinding. Pergerakan ini sangat baik untuk mengekalkan otot dan tulang yang sihat.

Caranya, berdiri menghadap dinding, dengan jarak 1 lengan dari dinding. Angkat lengan anda lurus di depan anda, selebar bahu. Letakkan telapak tangan anda ke dinding, kemudian bengkokkan siku sambil bersandar ke depan sehingga wajah anda dekat dengan dinding. Ulangi pergerakan ini sekurang-kurangnya 10 kali.

2. Langkah menaik

Meningkatkan Ini adalah gerakan gimnastik seperti menaiki tangga. Manfaatnya adalah menguatkan otot punggung, kaki, dan kaki.

Untuk melakukan senaman ini, berdiri di atas lantai dan naik satu langkah ke atas atau najis kecil, kemudian turunkan kembali ke lantai. Lakukan dengan kaki kanan dan kiri secara bergantian. Ulangi pergerakan ini sebanyak yang anda boleh.

3. Penjahit duduk

Pergerakan ini bertujuan untuk meregangkan otot pelvis dan paha. Sekiranya dilakukan dengan betul dan teratur, pergerakan ini dapat membantu mengurangkan sakit belakang.

Anda harus berada dalam posisi duduk bersila dengan lutut dibengkokkan dan telapak kaki saling berhadapan. Selepas itu, condong ke depan sedikit dan lurus punggung anda. Tahan selama beberapa saat, kemudian kembali ke posisi awal.

4. Kegels

Senaman Kegel adalah latihan yang sangat baik untuk wanita hamil. Tujuan latihan ini adalah untuk menguatkan otot pelvis bawah, termasuk pundi kencing, rahim, dan usus besar.

Latihan Kegel sangat mudah dan boleh dilakukan di mana sahaja, sama ada di rumah, di dalam kereta, dengan pengangkutan awam, walaupun semasa duduk di ruang menunggu doktor untuk menjalani pemeriksaan kehamilan secara rutin.

Caranya adalah dengan mengetatkan otot pelvis bawah seolah-olah menahan kencing. Tahan selama beberapa saat, kemudian rehatkan otot semula.

Selain melakukan pelbagai latihan kehamilan di atas, terdapat juga gerakan yoga untuk wanita hamil yang berguna untuk bersantai dan mengurangkan keluhan sakit belakang. Sebenarnya, satu kajian menunjukkan bahawa melakukan yoga secara berkala dapat mempercepat tenaga kerja. Sekiranya boleh, anda boleh menjemput tenaga pengajar ke rumah anda untuk mengajar pergerakan yoga yang betul dan selamat untuk wanita hamil.

Perkara paling penting yang perlu anda fahami sebelum melakukan latihan kehamilan di rumah adalah berunding dengan pakar obstetrik anda terlebih dahulu, terutamanya jika anda menghadapi masalah semasa mengandung. Doktor akan menerangkan kepada anda mengenai latihan yang boleh dilakukan mengikut keadaan kehamilan anda.