Kehidupan yang sihat

6 Kebaikan Pektin untuk Kesihatan

Pektin adalah serat larut dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Pektin sering digunakan untuk menurunkan berat badan dan merawat penyakit tertentu. Untuk mengetahui apa faedah pektin untuk kesihatan, pertimbangkan maklumat berikut.

Pektin adalah serat larut yang dapat berubah menjadi gel apabila dipanaskan dalam cecair. Pektin sering digunakan sebagai campuran jem dan jeli kerana sifat penebalannya.

Kebaikan pektin untuk badan

Selain membuat makanan, pektin juga baik untuk kesihatan. Berikut adalah pelbagai faedah pektin untuk kesihatan badan:

1. Membantu menurunkan berat badan

Pengambilan pektin dapat membantu mengurangkan berat badan. Manfaat ini diperoleh kerana pektin mampu menjadikan rasa kenyang bertahan lebih lama, sehingga mengurangkan keinginan untuk makan berlebihan.

2. Menurunkan kadar kolesterol

Satu kajian menunjukkan bahawa pektin dari epal dapat menurunkan kadar kolesterol jahat. Pektin dapat meningkatkan kadar lemak darah dengan mengikat kolesterol di saluran pencernaan sehingga tidak dapat diserap.

Satu kajian yang dilakukan pada 57 orang dewasa menunjukkan bahawa mereka yang menerima 15 gram pektin setiap hari mengalami penurunan kadar kolesterol jahat (LDL) sebanyak 7 peratus berbanding mereka yang tidak mendapat pektin.

Selain menurunkan kadar LDL, kajian juga menunjukkan bahawa pektin dapat membantu meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) dan menurunkan kolesterol total. Dengan sifat ini, pengambilan pektin secara tidak langsung dapat membantu menjaga kesihatan jantung.

3. Menurunkan kadar gula dalam darah

Kajian haiwan menunjukkan bahawa pektin dapat membantu menurunkan kadar gula darah dan meningkatkan kerja hormon yang berkaitan dengan gula darah pada orang dengan diabetes jenis 2.

Pektin juga dapat mengawal kadar gula dalam darah dengan mengikat karbohidrat di perut dan usus. Sekiranya terikat dengan pektin, pemecahan karbohidrat menjadi gula penyusunnya, seperti glukosa, fruktosa, dan galaktosa, menjadi lebih perlahan.

5. Melegakan cirit-birit dan sembelit

Sebagai serat pembentuk gel, pektin dapat menyerap air dan terbukti berkesan menjadikan tekstur najis lebih padat tetapi tetap lembut. Jadi, jangan terkejut jika serat yang satu ini dapat melegakan cirit-birit dan sembelit.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa orang yang mengonsumsi 24 gram pektin mempunyai jumlah bakteria baik dalam usus mereka. Sementara itu, menjaga bakteria usus dikaitkan dengan saluran pencernaan yang lebih sihat dan mengurangkan aduan sembelit dan cirit-birit.

6. Menurunkan risiko barah usus besar

Walaupun memerlukan penyelidikan lebih lanjut, kajian makmal menunjukkan bahawa pektin dapat membunuh sel barah usus besar. Selain itu, pektin membantu mengurangkan keradangan dan kerosakan pada sel usus yang dapat mencetuskan pembentukan sel barah usus besar.

Pakar juga berteori bahawa risiko barah usus besar dapat berkurang kerana pektin mampu menghalang penyerapan galectin-3. Ini penting kerana kadar galectin-3 yang tinggi dapat meningkatkan risiko barah usus besar.

Cara terbaik untuk mendapatkan faedah pektin adalah dengan memakan sayur-sayuran dan buah-buahan, kerana hampir semua jenis sayur-sayuran dan buah-buahan mengandungi serat ini. Penggunaan jem dan jeli yang dibuat dengan pektin adalah baik, tetapi anda harus menghadkannya kerana gula dan kalori cenderung lebih tinggi.

Makanan tambahan pektin juga harus diambil dengan berhati-hati, terutama bagi mereka yang mempunyai alergi terhadap epal dan jeruk. Sebabnya, suplemen pektin sering dibuat dari kedua bahan ini sehingga boleh mencetuskan gas dan kembung.

Walaupun memiliki potensi untuk mengobati berbagai penyakit, masih banyak penelitian yang diperlukan untuk memastikan manfaat pektin dalam perubatan. Sekiranya anda ingin menggunakannya untuk merawat penyakit, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu untuk menentukan sama ada pektin selamat dan sesuai untuk keadaan anda.