Keluarga

Kepentingan Mengenali Tahap Pertumbuhan Kanak-kanak

Ibu bapa harus memantau tahap pertumbuhan anak setiap masa. Selain menjaga anak-anak sihat dan optimum, memantau pertumbuhan anak juga penting untuk mengesan tanda-tanda awal gangguan pertumbuhan sehingga mereka dapat dicegah atau dirawat secepat mungkin.

Pertumbuhan anak adalah proses perubahan yang dicirikan oleh peningkatan ukuran fizikal dan bentuk badan. Pertumbuhan kanak-kanak dapat dinilai melalui pengukuran ketinggian, berat badan, dan lilitan kepala. Pengukuran normal atau kadar pertumbuhan dapat diketahui melalui standard pengukuran yang ada.

Kenali Beberapa Tahap Perkembangan Anak

Berikut adalah beberapa peringkat pertumbuhan anak yang perlu anda ketahui:

Ketinggian

Pertumbuhan ketinggian anak yang sihat akan berkembang secara beransur-ansur setiap tahun. Purata kenaikan ketinggian ideal pada kanak-kanak adalah:

 • Bayi 0-12 bulan: 25 cm
 • Kanak-kanak berumur 1-2 tahun: 13 cm
 • Kanak-kanak 2-3 tahun: 9 cm
 • 4 tahun hingga baligh: 5 cm setahun

Tetapi perlu diingat bahawa tahap pertumbuhan setiap anak adalah berbeza. Ketinggian seorang anak juga sangat dipengaruhi oleh pemakanan yang dia terima dalam 1,000 hari pertama kehidupan dan juga keadaan kesihatannya.

Jadi, kadar pertumbuhan anak kecil anda mungkin sedikit lebih perlahan atau lebih cepat daripada ini. Selagi tinggi atau panjang anak anda masih dalam had ideal untuk usianya, tidak ada yang perlu dikhuatiri.

Berat

Sebaik-baiknya, bayi yang baru lahir yang sihat akan mempunyai berat sekitar 2,6-3,8 kg. Dengan bertambahnya usia, berat badan akan terus meningkat mengikut tahap pertumbuhan anak. Berikut adalah purata kenaikan berat badan pada kanak-kanak yang perlu anda ketahui:

 • Bayi 0–6 bulan: 140–200 gram setiap minggu
 • Bayi berumur 6-12 bulan: 85-140 gram setiap minggu
 • Kanak-kanak berumur 1-2 tahun: 2.5 kg setiap tahun
 • Kanak-kanak berumur 2–5 tahun: 2 kg setiap tahun
 • Kanak-kanak berumur 5 tahun hingga baligh: 2-3 kg setahun

Sama seperti tinggi badan, kenaikan berat badan pada kanak-kanak juga bergantung pada pengambilan nutrien dan keadaan kesihatan. Untuk memudahkan anda, pastikan berat badan bayi anda adalah 3 kali ganda dari berat kelahirannya ketika dia mencapai usia 1 tahun.

Walaupun tidak tepat 3 kali, ingatlah, selagi sebanding dengan ketinggian anda atau dalam jarak yang sesuai untuk usia anak, berat badan anak anda masih normal. Macam mana boleh jadi, Roti.

lilitan kepala

Selain tinggi dan berat badan, penanda aras pertumbuhan anak yang perlu anda ketahui ialah keliling kepala bayi. Pemeriksaan ini penting kerana ukuran lilitan kepala bayi yang tidak normal dapat menunjukkan gangguan pertumbuhan otak. Berikut adalah purata kenaikan lilitan kepala pada kanak-kanak:

 • 0-3 bulan bayi: 2cm setiap bulan
 • Bayi 4-6 bulan: 1 cm sebulan
 • Bayi berumur 6-12 bulan: cm sebulan
 • Kanak-kanak berumur 1-2 tahun: 2 cm dalam 1 tahun

Cara Mengoptimumkan Tahap Pertumbuhan Kanak-kanak

Supaya anak-anak dapat tumbuh dengan sihat dan optimum, ada beberapa cara yang boleh anda gunakan untuk menyokong pertumbuhan mereka, termasuk:

 • Pastikan anak anda makan makanan sihat dengan mengikuti garis panduan pemakanan seimbang, bermula dari pengambilan pelbagai sumber protein, lemak baik, sayur-sayuran dan buah-buahan, serta minum air secukupnya.
 • Pastikan anak anda mempunyai diet dan gaya hidup yang bersih untuk mengelakkan mereka daripada dijangkiti.
 • Elakkan risiko kegemukan pada kanak-kanak dengan menyesuaikan diet mereka dan secara teratur mengajak mereka bersenam sejak usia dini.
 • Biasakan si kecil memenuhi waktu tidur yang ideal, iaitu 11-14 jam sehari untuk balita dan 10-13 jam sehari untuk anak-anak berusia 3-5 tahun.
 • Lakukan pengukuran rutin di puskesmas dan posyandu, iaitu setiap bulan hingga usia 1 tahun, setiap 3 bulan hingga usia 3 tahun, setiap 6 bulan hingga usia 6 tahun, dan sekali setahun pada tahun-tahun berikutnya.

Sangat penting untuk menjaga kualiti pemakanan dan kebersihan makanan dan minuman yang dimakan oleh kanak-kanak. Pemakanan yang mencukupi dari makanan akan bertindak sebagai sumber tenaga dan komponen dan otot yang membentuk tulang untuk tumbuh.

Sementara itu, makanan yang bersih dapat mengelakkan kanak-kanak dari pelbagai jenis penyakit berjangkit. Sekiranya ia sering berlaku semasa pertumbuhan, penyakit berjangkit pada kanak-kanak boleh menyebabkan gangguan pertumbuhan, dan bahkan boleh memberi kesan kepada anak-anak terbantut.

Kanak-kanak yang sihat akan terus mengalami pertumbuhan dan perkembangan yang ideal. Jadi, pertumbuhan anak boleh menjadi ukuran keadaan kesihatan anak. Inilah sebabnya mengapa setiap ibu perlu selalu mengawasi tahap pertumbuhan anaknya.

Sekiranya anda merasa anak kecil anda mengalami gangguan pertumbuhan atau hasil pengukuran tubuhnya tidak normal, anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor atau pakar pemakanan untuk mengetahui sebab dan rawatan yang diperlukan.