Keluarga

Inilah Cara Mengatasi Puting Sakit Semasa Menyusu

Sakit puting semasa menyusu adalah salah satu masalah yang sering dihadapi oleh ibu yang menyusukan bayi. Agar aktiviti penyusuan tidak terganggu, adalah penting bagi setiap ibu menyusu untuk mengetahui bagaimana menangani situasi ini.

Biasanya, puting yang sakit semasa penyusuan berlaku pada minggu pertama penyusuan dan akan hilang beberapa hari selepas itu. Namun, ada sebilangan ibu menyusu yang mengalami keluhan ini selama berminggu-minggu, sehingga proses penyusuan tidak optimal.

Keadaan ini boleh berlaku kerana banyak perkara, dari cara penyusuan atau penyusuan susu ibu yang salah, kesilapan ketika menggunakan pam payudara, luka pada puting, hingga jangkitan payudara.

Cara mengatasi sakit puting ketika menyusu

Sebelum membincangkan cara mengatasi sakit puting, satu perkara yang perlu diingat ialah menghentikan penyusuan bukanlah jawapannya. Sebenarnya, ini boleh mencetuskan masalah lain yang akan meningkatkan rasa sakit pada payudara, seperti mastitis atau abses payudara.

Daripada menghentikan penyusuan, ada beberapa cara cepat dan selamat untuk mengatasi sakit puting ketika menyusu, jadi Busui masih dapat menyusukan anak anda dengan selesa. Berikut adalah beberapa di antaranya:

1. Pastikan kedudukan bayi ketika menyusu dengan betul

Puting sakit ketika menyusu boleh berlaku kerana mulut bayi tidak melekat pada payudara dengan betul. Semasa menyusu, bayi anda harus menghisap puting dan seluruh areola (lingkaran gelap di sekitar puting susu).

Jika tidak, bayi hanya akan menggigit puting ibu. Ini tentu akan membuatkan puting sensitif ibu dalam kesakitan. Untuk mencapai kedudukan yang betul, Busui boleh menggunakan bantal menyusu jika perlu.

2. Sapukan susu ibu yang baru dinyatakan

Menyapu kira-kira 2 tetes susu ibu yang baru diluahkan pada puting Busui dapat membantu melegakan sakit puting. Sebelum menggunakan susu ibu ke puting susu, pastikan Busui membasuh tangannya dengan bersih, ya. Selepas itu, tunggu sehingga susu yang disapu pada puting kering sebelum menutup payudara dengan coli atau pakaian.

Susu ibu mempunyai kesan antibakteria yang dapat memberikan perlindungan terhadap luka di kawasan puting susu. Namun, Busui tidak dapat menggunakan kaedah ini jika terdapat jangkitan yis di sekitar puting susu, kerana jamur akan tumbuh lebih cepat dengan adanya susu ibu atau keadaan lembap.

3. Kompres air suam atau sejuk

Kompres panas atau sejuk juga merupakan kaedah yang mudah dan mudah untuk merawat sakit puting ketika menyusu. Walaupun tidak mempunyai sifat antibakteria, menggunakan kompres pada puting susu setelah menyusui dapat menghilangkan rasa sakit dengan mengurangkan pembengkakan.

Untuk melakukan ini, cukup celupkan kain ke dalam air suam atau sejuk, peras airnya, dan letakkan kain di atas puting dan payudara selama beberapa minit. Selepas itu, keringkan dengan menepuk lembut tuala, kain, atau tisu pada puting.

4. Jaga kebersihan payudara dan coli anda

Sentiasa menjaga kebersihan payudara dan bra yang baik adalah penting untuk mengatasi dan mencegah sakit puting semasa menyusu. Memastikan coli anda bersih setiap hari dan menukarnya setiap kali basah atau kotor dapat mencegah pertumbuhan jamur dan bakteria pada payudara.

Cara menjaga payudara agar tetap bersih juga cukup mudah, Macam mana boleh jadi. Busui hanya perlu membersihkan payudara dengan kerap menggunakan sabun. Elakkan menggunakan sabun yang mengandungi detergen atau minyak wangi yang dapat membuat kulit payudara dan puting kering, jengkel, dan retak.

5. Pakai coli yang selesa

Tidak cukup hanya untuk memastikan kebersihan bra dan payudara, Busui juga perlu memakai coli yang sesuai dengan ukuran payudara, tidak terlalu ketat dan tidak terlalu longgar. Ini penting untuk mengelakkan sakit puting daripada menggosok bra.

Sekiranya Busui memakai pelindung payudara, cuba jangan menggunakan produk yang diperbuat daripada plastik atau kalis air, ya. Sebagai gantinya, gunakan bahan yang 100% diperbuat daripada kapas supaya peredaran udara di sekitar payudara tetap lancar.

6. Gunakan pelembap puting

Sekiranya puting kering dan retak, Busui boleh menggunakan krim pelembap puting untuk mengatasinya. Namun, Busui perlu berhati-hati dalam memilih produk. Pilih produk yang dibuat dari minyak zaitun, tidak mempunyai bau yang kuat, dan dilabelkan sebagai hypoallergenic.

Mungkin Busui tidak pernah menjumpai krim puting yang mengandungi ubat penahan sakit. Walaupun akan lebih berkesan untuk melegakan puting yang sakit, krim seperti ini tidak digalakkan kerana boleh mengganggu kemampuan bayi untuk menghisap susu.

sekarangIni adalah cara yang boleh dilakukan oleh Busui untuk merawat sakit puting ketika menyusu. Dengan menggunakan pelbagai kaedah ini, diharapkan Busui dapat menyusui dengan lebih selesa dan si kecil akan mendapat pengambilan susu yang optimum.

Sekiranya Busui masih mempunyai pertanyaan mengenai merawat puting yang sakit ketika menyusu, sama ada mengenai krim atau bra terbaik untuk dipakai, Busui tidak perlu ragu untuk berjumpa doktor. Selain itu, Busui juga perlu berjumpa doktor sekiranya sakit puting tidak sembuh atau sakitnya semakin teruk.